Piciorul plat la copii, obsesie pentru părinți. Ortoped: Până la vârsta de 5-6 ani, ea nu există

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
piciorul plat. FOTO: Freepik @user18526052
piciorul plat. FOTO: Freepik @user18526052

Piciorul plat la copii poate fi depistat încă din primele luni de viață. La ce anume trebuie să fie părinții atenți și de ce nu este indicat să înfeșe picioarele bebelușilor.

Piciorul plat, platfusul, este o afecțiune a tălpii, atunci când aceasta atinge podeaua în momentul în care se stă în picioare. Afecțiunea poate să apară încă din timpul copilăriei timpurii, motiv pentru care mulți părinți privesc cu îngrijorare acest lucru, deși specialiștii, pediatri și ortopezi, susțină că platfusul se remediază pe parcursul primilor ani de viață.

 ”Piciorul plat reprezintă o obsesie, în anumite cazuri, în care cineva încearcă să caute această boltă plantară, scobitura din talpă. Dar, iată, că în mod normal, până la vârsta de 5-6 ani, ea nu există.

Acolo avem parte de un pad de grăsime, la nivelul părții interne a piciorului, care se va resorbi la vârsta de 5 ani, prin urmare, piciorul plat pentru bebeluși, pentru copilul mic, este natural. Este fiziologic, nu ar trebui să ne îngrijorăm. 

Odată cu trecerea timpului, dacă depășim vârsta de 7-8 ani, iar forma piciorului nu devine armonioasă, nu se schimbă, călcătura este în continuare greșită și calcă înspre interior, este bine să ne adresăm unui specialist și să vedem ce se întâmplă acolo, pentru că acest diagnostic de picior plat poate da uneori consecințe destul de importante în viața acelui copil”, a declarat dr. Alexandru Herdea, medic ortoped pediatru, la Antena 3 CNN.

"Nu mai e vorba de o ruptură între generații, ci de o mutație". Mesaj despre societate: Ceva major s-a schimbat. Cei noi se distanțează de cei vechi, chiar dacă cei vechi sunt formidabili

Ce faci dacă e cutremur noaptea. Ce este "triunghiul supraviețuirii" și de ce trebuie să ai un rucsac de URGENȚĂ. Biriș: Se rămâne fără curent și fără semnal la telefon

Piciorul plat, cauze și riscuri

Piciorul plat la copiii mici poate fi cauzat de o varietate de factori congenitali și dobândiți. Unii moștenesc această afecțiune de la părinți, iar cei mai mulți se nasc cu ea.

”Sunt studii care arată că este cel mai adesea moștenit, deci am putea spune că este o cauză genetică, cineva în familie are și va face și copilul.

Dar iată, că, ce important este consultul din primele 6 luni, pentru că acela poate să ne arate puțin din ce se va întâmpla ulterior.

Există o formă de picior strâmb, congenital, cu care copilul se nate, numit picior tal valg. Dacă rămâne netratat, în unele cazuri poate să ajungă acel picior plat valg, platfusul, așa cum îl știe toată lumea, de mai târziu. 

Diferența este că cel de la început, forma incipientă poate fi tratată cu succes, cu metode destul de simple, cum ar fi kinetoterapia sau chiar imobilizarea gipsată, pe când tratamentul adecvat al piciorului plat valg de mai târziu în mare parte este chirurgical”, a mai spus specialistul.

Vezi și: Frigul, spulberat de psihiatru: -20 de grade... unde e coșmarul? De demult, iarna era iarnă, frigul era frig. Noi ne plângem de o țâră de bură. Nordicii nu foloseau blană de oaie, ci fulgi de gâscă

Piciorul plat, diagnostic, tratament și prevenție

Pentru diagnosticarea piciorului plat este nevoie, în primul rând de o consultație pediatrică, acest medic cel care cunoaște, de altfel, istoricul medical al bebelușilor și copiilor. Pe lângă examinare, în unele cazuri medicul poate să solicite și efectuarea unor investigații imagistice, precum:

- radiografie

- ultrasunete

- CT sau RMN, notează FLO Health.

Totodată, ortopedul susține necesitatea efectuării unei anamneze corecte, ”să aflăm dacă este doar un defect estetic sau copilul are și dureri atunci când merge.

Mamele sunt cele mai atente și observă din prima dacă copilul nu calcă bine. Iar pe lângă această călcătură greșită poate fi și mersul cu vârful spre interior, mersul cu vârful spre exterior. Toate acestea trebuie investigate.

Piciorul răspunde sau felul în care copilul pășește răspunde în funcție de axul membrelor inferioare, adică sunt copii cu paranteze, genu varum, sau cu genunghii în X, genu valg. Aceste deformări ale axului membrelor inferioare pot duce la probleme atât ale mersului, cât și ale picioarelor și trebuie corectate”, a mai spus ortopedul.

Mai mult decât atât, medicul a ținut să precizeze că obiceiurile legat de înfășatul bebelușului pentru a-i ține picioarele drepte ”sunt contraindicate și ar trebui interzise pentru că duc la mari probleme”, iar una dintre acestea este displazia de șold, care apare tocmai pentru că bebelușii nu sunt lăsați cu picioarele libere.

”Axul membrelor inferioare se va corecta de la sine, fără să facem nimic acele paranteze se vor îndrepta. Și, în mod paradoxal, după ce începe vârsta mersului, axul membrelor inferioare începe să valgizeze”, a mai spus medicul, subliniind un factor care duce la agravarea genunchilor în X, mai ales la copiii ceva mai mari, este obezitatea, care se întâlnește tot mai des în rândul acestora.

În ceea ce privește tratamentul, așa cum deja a precizat medicul, acesta poate să fie non-chirurgical și chirurgical.

Opțiunile non-chirurgicale sunt numeroase, iar acestea pot ajuta la ameliorarea durerii:

- suporturi pentru arcadă

- pantofi de susținere, cu recomandare pentru anumite patologii, nu este o soluție universal valabilă

- exerciții de întindere

- kinetoterapia

- odihna

- medicamente pentru reducerea durerii de la nivelul picioarelor.

Ce trebuie reținut este faptul că, de cele mai multe ori,  piciorul plat dispare la 2-3 ani.

Tratamentul chirurgical este necesar în momentul în care niciuna dintre variantele ”conservatoare” nu a avut randament, însă și aici trebuie reținut că nu este un lucru des întâlnit.

Cu toate acestea, dacă cel mic are o altă problemă legată de picioare, cum ar fi ruptura de tendon, o problemă osoasă sau o altă afecțiune conexă, atunci intervenția chirurgicală  poate fi o opțiune, mai arată FLO Health.

În ceea ce privește prevenția, ortopedul atrage atenția în legătură cu achiziționarea încălțămintei pentru cei mici.

”Trebuie să înţelegem nişte principii foarte clare. Nu există încălțăminte care imită mersul. Mai mult decât atât, trebuie să luăm mereu încălțăminte pe mărimea copilului. u luăm mai mare că urmează să crească (...) Copilul începe și înoată cu ei și încep să apară deformări”, a mai spus ortopedul.

Vezi și: Fericirea, sentimentul care ne întărește sistemul imunitar. Cum îți protejează inima și scade tensiunea. Ce rol au banii și copiii în ecuația fericirii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel