Fericirea, sentimentul care ne întărește sistemul imunitar. Cum îți protejează inima și scade tensiunea. Ce rol au banii și copiii în ecuația fericirii

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
fericirea - FOTO: Freepik@senivpetro@drobotdean
fericirea - FOTO: Freepik@senivpetro@drobotdean

Fericirea este sentimentul care ne întărește sistemul imunitar. În plus, felul în care ne simțim din punct de vedere psihic ne poate îmbolnăvi sau menține sănătoși. 

Fericirea și sănătatea sunt doi piloni de bază pe care majoritatea oamenilor sunt de acord că reprezintă o viață bună. Iar cele două se dovedesc a fi mai interconectate decât s-ar putea crede. Întrebarea dacă una o cauzează pe cealaltă sau dacă cele două sunt doar corelate este dificil de deslușit, dar nu există nicio îndoială că există o legătură puternică.

Există câteva idei diferite pentru a explica modul în care fericirea este benefică pentru sănătate. Una dintre ele este că emoțiile pozitive conduc la comportamente și schimbări pozitive, cum ar fi exercițiile fizice, somnul, o dietă nutritivă, relații de sprijin și abilități de adaptare. O alta este că emoțiile pozitive au rolul de a diminua stresul și efectele nocive pe care acesta le poate avea asupra organismului.

Vezi și: Ce să NU mănânci când ești răcit. Îți poți face mai mult rău

Fericirea, beneficii fizice

Cercetătorii au stabilit conexiuni între fericire și aspecte mai specifice ale sănătății, cum ar fi răspunsul imunitar pe care îl avem în fața unui virus sau cât de lungă va fi în cele din urmă viața noastră.

Este dificil de distins direcția dintre sănătate și fericire. Oare o persoană fericită are, de asemenea, o asistență medicală mai bună și relații mai puternice, ceea ce aduce beneficii sănătății sale? Faptul că se confruntă cu o boală cronică înrăutățește în mod constant starea de spirit? Cercetătorii încearcă să controleze aceste întrebări, dar direcția va fi întotdeauna dificil de spus cu certitudine.

Fericirea este asociată cu o serie de beneficii pentru sănătatea fizică, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, reducerea riscului de accident vascular cerebral, un sistem imunitar mai puternic și chiar o viață mai lungă. Emoțiile pozitive sunt, de asemenea, legate de un risc redus de rănire la adulții tineri și de fragilitate la adulții mai în vârstă, notează Psychology Today

Vezi și: "Nu mai e vorba de o ruptură între generații, ci de o mutație". Mesajul zilei despre societate: Ceva major s-a schimbat. Cei noi se distanțează de cei vechi, chiar dacă cei vechi sunt formidabili

Oamenii mai fericiți trăiesc mai mult

Fericirea este corelată cu o durată de viață mai lungă. Persoanele care raportează un sentiment mai puternic de fericire și bunăstare trăiesc mai mult, în medie, decât cele care raportează sentimente mai slabe, iar efectul există atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Vezi și: Ce faci dacă te prinde cutremurul pe stradă, în mașină, în casă sau locuri publice. Cele mai SIGURE locuri unde să te adăpostești. De ce să te ferești întotdeauna

Fericirea întărește sistemul imunitar

Fericirea este legată de un sistem imunitar puternic, contribuind la prevenirea bolilor și la reducerea severității simptomelor. De exemplu, într-un grup de persoane expuse la un virus gripal, cei care au raportat în mod obișnuit emoții mai pozitive au avut mai puține șanse de a se îmbolnăvi. Același lucru s-a întâmplat și în cazul persoanelor a căror fericire a fost stimulată în mod intenționat înainte de expunerea la virus.

Fericirea ajută la combaterea stresului

A fi fericit poate ajuta la reducerea nivelului de stres. În mod normal, stresul în exces determină o creștere a nivelului de cortizol, un hormon care contribuie la multe dintre efectele nocive ale stresului, inclusiv tulburări de somn, creștere în greutate, diabet de tip 2 și tensiune arterială ridicată.

O serie de studii demonstrează că nivelurile de cortizol tind să fie mai scăzute atunci când oamenii sunt mai fericiți. De fapt, un studiu efectuat pe peste 200 de adulți le-a dat participanților o serie de sarcini stresante în laborator și a constatat că nivelurile de cortizol la cei mai fericiți indivizi au fost cu 32% mai mici decât în cazul participanților nefericiți.

Aceste efecte păreau să persiste în timp. Când cercetătorii au urmărit același grup de adulți trei ani mai târziu, s-a constatat o diferență de 20% în ceea ce privește nivelul de cortizol între persoanele cele mai fericite și cele mai puțin fericite, notează Healthline.

Vezi și: Cancerul de sân, tratat prin operația clasică. Care sunt avantajele. Voiculescu: Este evitarea unui sacrificiu nenecesar

Fericirea menține sănătatea inimii

Fericirea poate proteja inima prin reducerea tensiunii arteriale, un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Un studiu efectuat pe un eșantion de peste 6.500 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani a constatat că o stare de bine pozitivă a fost legată de un risc cu 9% mai mic de hipertensiune arterială. 

Fericirea poate reduce, de asemenea, riscul de boli de inimă, cea mai mare cauză de deces la nivel mondial. O serie de studii au arătat că a fi fericit a fost asociat cu un risc mai mic cu 13-26% de boli de inimă (31Sursa de încredere, 32Sursa de încredere, 33Sursa de încredere).

Un studiu pe termen lung efectuat pe 1.500 de adulți a constatat că fericirea a contribuit la protejarea împotriva bolilor de inimă.

Fericirea a fost asociată cu un risc cu 22% mai mic pe parcursul perioadei de studiu de 10 ani, chiar și după ce au fost luați în calcul factorii de risc, cum ar fi vârsta, nivelul colesterolului și tensiunea arterială.

Se pare că fericirea ar putea contribui, de asemenea, la protejarea persoanelor care au deja boli de inimă. O analiză sistematică a 30 de studii a constatat că o stare de bine pozitivă mai mare la adulții cu boli cardiace stabilite a redus riscul de deces cu 11%.

Este important de remarcat că unele dintre aceste efecte s-ar putea să se fi datorat creșterii comportamentelor sănătoase pentru inimă, cum ar fi activitatea fizică, evitarea fumatului și obiceiurile alimentare sănătoase. 

Vezi și: Medicamentele pentru cancer. De ce România nu le produce. Tănase: Avem o problemă. Medicamentele scumpe n-am putea, dar pe cele ieftine da, nu e complicat

Fericirea poate prelungi speranța de viață

Faptul de a fi fericit te poate ajuta să trăiești mai mult. Un studiu pe termen lung publicat în 2015 a analizat efectul fericirii asupra ratelor de supraviețuire la 32.000 de persoane. 

Riscul de deces în perioada de studiu de 30 de ani a fost cu 14% mai mare la persoanele nefericite în comparație cu omologii lor mai fericiți. O revizuire amplă a 70 de studii a analizat asocierea dintre bunăstarea pozitivă și longevitatea atât la persoanele sănătoase, cât și la cele cu o afecțiune preexistentă, cum ar fi bolile de inimă sau de rinichi.

S-a constatat că o bunăstare pozitivă mai mare are un efect favorabil asupra supraviețuirii, reducând riscul de deces cu 18% la persoanele sănătoase și cu 2% la cele cu boli preexistente. Modul în care fericirea poate duce la o speranță de viață mai mare nu este bine înțeles.

Ea poate fi parțial explicată prin creșterea comportamentelor benefice care prelungesc supraviețuirea, cum ar fi faptul că nu fumează, că practică o activitate fizică, că respectă medicația și că are obiceiuri și practici bune de somn, mai notează Healthline.

Alimente care ne aduc fericirea

Din ce în ce mai multe cercetări arată acum o relație importantă între intestin și creier. Anumite alimente pot întări microbii intestinali care sprijină sănătatea mintală, cum ar fi peștele, care este bogat în acizi grași omega-3, și legumele, care sunt bogate în fibre.

Vezi și: Micropigmentarea buzelor: ce face, cât durează și cum vă afectează aspectul feței. Raluca Dollinger: Niciodată nu vom obține mărirea buzelor

Care este calea spre fericire

Într-o fază timpurie a cercetării în domeniul psihologiei pozitive, Martin Seligman, psiholog la Universitatea din Pennsylvania, și Christopher Peterson de la Universitatea din Michigan au ales trei căi de examinare:

Sentimentul de bine. Căutarea de emoții și senzații plăcute, pornind de la modelul hedonist al fericirii propus de Epicur, care se concentra pe atingerea fericirii prin maximizarea plăcerii și minimizarea durerii.

Angajarea deplină. Urmărind activități care vă angajează pe deplin, din cercetările influente ale lui Mihaly Csikszentmihalyi. Timp de zeci de ani, Csikszentmihalyi a explorat satisfacția oamenilor în activitățile lor de zi cu zi, descoperind că oamenii raportează cea mai mare satisfacție atunci când sunt complet imersați și concentrați în ceea ce fac - el a numit această stare de absorbție intensă "flux".

Făcând bine. Căutarea unui sens în afara propriei persoane, care se trage din noțiunea de eudemonia a lui Aristotel, care punea accentul pe cunoașterea adevăratului sine și pe faptul că trebuie să acționezi în conformitate cu virtuțile tale. Prin intermediul unor grupuri de discuție și prin testarea a sute de voluntari, au descoperit că fiecare dintre aceste căi contribuie individual la satisfacția vieții, notează Harvard Health.

Vezi și: Frecați-vă părul cu folie de aluminiu. Acest truc ingenios face minuni

Lucrurile care NU aduc fericirea

Oamenii au tendința de a judeca prost ceea ce îi va face fericiți. Iată câteva mituri larg răspândite despre ceea ce va aduce fericirea:

Banii și lucrurile materiale. Întrebarea dacă banii pot cumpăra fericirea a fost abordată, timp de peste 30 de ani, de "paradoxul Easterlin", un concept dezvoltat de economistul Richard Easterlin. Cercetările sale au arătat că oamenii din țările sărace sunt mai fericiți atunci când nevoile lor de bază sunt acoperite.

Dar orice sumă de bani în plus nu face o mare diferență în ceea ce privește nivelul de fericire. Această idee a fost contestată periodic, ca în 2008, când doi cercetători de la Universitatea din Pennsylvania au analizat datele sondajelor Gallup din întreaga lume. Aceștia au arătat, în contrast cu lucrările lui Easterlin, că oamenii din țările mai bogate sunt în general mai fericiți.

Totuși, cele două studii nu au fost direct comparabile din punct de vedere metodologic. Iar Easterlin atrage atenția că noul studiu poate fi viciat de prejudecăți culturale, deoarece oamenii din diferite țări pot avea moduri diferite de a răspunde la întrebările despre bogăție și fericire.

Tinerețea. Faptul de a fi tânăr și atractiv din punct de vedere fizic are o influență redusă sau chiar nulă asupra fericirii. Într-un studiu publicat de Richard Easterlin în 2006 în Journal of Economic Psychology, nu numai că a fi tânăr nu a contribuit la fericire, dar adulții au devenit din ce în ce mai fericiți pe măsură ce ajungeau la vârsta mijlocie. După aceea, nivelurile de fericire au început să scadă încet, odată cu apariția problemelor de sănătate și a altor probleme de viață.

Copiii. Copiii pot fi o sursă extraordinară de bucurie și împlinire, dar îngrijirea lor zilnică este destul de solicitantă și poate crește stresul, presiunile financiare și conflictele conjugale. Atunci când își clasifică fericirea în timpul activităților zilnice, mamele declară că sunt mai fericite mâncând, făcând exerciții fizice, făcând cumpărături, dormind sau uitându-se la televizor decât atunci când petrec timp cu copiii lor.

În mai multe studii, satisfacția maritală scade după nașterea primului copil și se recuperează doar după ce ultimul copil pleacă de acasă. Cu toate acestea, relațiile personale de toate tipurile sunt importante. În cadrul studiilor, faptul de a fi căsătorit, de a avea mai mulți prieteni și de a întreține relații sexuale mai des sunt toate asociate moderat sau puternic cu fericirea, mai notează Harvard Health.

Vezi și: Românii, printre cei mai fericiți oameni din lume?! De ce raportul WHR e un semnal de alarmă și de ce suntem, de fapt, un "popor profund nefericit". Leca: Tristețea va crește!

Cum știi că ești fericit

Psihologii au întocmit o listă cu semnele fericirii. Iată care sunt acestea:

- ești mulțumit de tine însuți

- faci față presiunilor

- îți spui punctul de vedere

- îți urmărești pasiunile

- apelezi la ajutor atunci când ai nevoie

- te pui pe tine pe primul loc

- te accepți așa cum ești

- îți place locul de muncă

- ai relații sociale puternice

- poți face distincția între viața personală și cea profesională

- ai valori puternice

- îți prioritizezi timpul alocat pentru tine, notează The List.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel