Cancerul de sân, tratat prin operația clasică. Care sunt avantajele. Voiculescu: Este evitarea unui sacrificiu nenecesar 

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancerul de san - FOTO: Freepik
cancerul de san - FOTO: Freepik

Cancerul de sân poate fi tratat prin chirugia conservatoare. Operația chirurgicală pentru cancerul de sân poate fi utilizată singură sau în combinație cu alte tratamente, cum ar fi chimioterapia, terapia hormonală, terapia țintită și radioterapia.

Cancerul de sân este este cel mai frecvent cancer diagnosticat în rândul femeilor. Cancerul de sân poate apărea atât la bărbați, cât și la femei, dar este mult mai frecvent la femei. Sprijinul substanțial pentru conștientizarea cancerului de sân și finanțarea cercetării a contribuit la crearea de progrese în diagnosticarea și tratamentul cancerului de sân.

Ratele de supraviețuire a cancerului de sân au crescut, iar numărul deceselor asociate cu această boală este în continuă scădere, în mare parte datorită unor factori precum depistarea precoce, o nouă abordare personalizată a tratamentului și o mai bună înțelegere a bolii.

Vezi și: Medicamentele pentru cancer. De ce România nu le produce. Tănase: Avem o problemă. Medicamentele scumpe n-am putea, dar pe cele ieftine da, nu e complicat

Cancerul de sân, tratament chirurgical conservator

Dr. Ștefan Voiculescu, medic primar chirurgie generală a explicat care sunt avantajele chirurgiei conservatoare în cazul cancerului de sân. 

”Chirurgia conservatoare este cea care păstrează parțial sânul cu un cancer, după ce se scoate tumora, în condiții de siguranță cu niște țesut sănătos în jurul ei. Este evitarea unui sacrificiu nenecesar. 

Nu există o limită de vârstă. Sânul reprezintă un atribut important al feminității. Sexualitatea este doar o latură a acestei caracteristici. Din această cauză nu oprim pe nimeni să dorească păstrarea sânului sau reconstruția sa. O vârstă înaintată nu este o contraindicație. Trebuie doar ca pacienta, în cunoștință de cauză, să fie informată asupra acestei posibilități, să decidă o astfel de intervenție. 

Contează foarte mult ce lăsăm în urmă. Noi știm că în afară de volumul tumorii va trebui să existe un volum de țesut sănătos în jur și toate acestea sunt de corelat cu volumul global al sânului. O tumoră medie într-un sân mic poate să ne împiedice să avem o chirurgie conservatoare de calitate, în vreme ce o tumoră mare într-un sân foarte mare poate să nu facă acest lucru.

Vezi și: Frecați-vă părul cu folie de aluminiu. Acest truc ingenios face minuni

Avem drept cerințe să știm că nu există contraindicații pentru radioterapie și că pacienta își declară acceptul pentru astfel de terapie pentru că este o intervenție de asociat cu radioterapia pentru siguranța oncologică. Trebuie ca cine face această operație să țină cont de niște lucruri.

Este bine să marcheze cu clipuri patul tumoral pentru a da o suprairadiere locului și de a informa radioterapeutul asupra locului unde s-a aflat tumora. Trebuie să existe o orientare a piesei pe care o trimitem la anatomie-patologică pentru situația eventuală a marginilor pozitive. 

Este la fel de sigură o astfel de intervenție ca și mamectomia. Este un pic mai sigură. Avem 2-3% supraviețuiri în plus față de mamectomie, tocmai datorită asocierii radioterapiei care asociază și iradierea ganglionilor intratoracici.

O pacientă operată în mod clasic trebuie operată la fel ca orice altă pacientă operată pentru un cancer de sân, și anume prin ecografie și mamografie efectuate la 6 luni până la 2 ani. Poate fi mai mult dacă oncologul medical solicită așa ceva și apoi anual. În unele situații poate fi necesară și asocierea rezonanței magnetice, dar nu este ceva deosebit”, a explicat dr. Ștefan Voiculescu, medic primar chirurgie generală, la Digi 24.

Vezi și: Hipotermia de apartament, simptome. Când și la cine apare. Ciuhodaru: Mulți au fost descoperiți după zile întregi. Atenție la sedative. Dați un telefon vârstnicilor

Chirurgia, componentă esențială în cancerul de sân

Chirurgia cancerului de sân este o componentă cheie a tratamentului cancerului de sân, care presupune îndepărtarea cancerului printr-o operație. Operația chirurgicală pentru cancerul de sân poate fi utilizată singură sau în combinație cu alte tratamente, cum ar fi chimioterapia, terapia hormonală, terapia țintită și radioterapia.

Pentru persoanele cu un risc foarte ridicat de cancer de sân, chirurgia cancerului de sân poate fi o opțiune pentru a reduce riscul de cancer de sân viitor.

Intervenția chirurgicală pentru cancerul de sân include diferite proceduri, cum ar fi:

- Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea întregului sân (mastectomie)

- Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unei porțiuni din țesutul mamar (lumpectomie)

- Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea ganglionilor limfatici din apropiere

- Intervenție chirurgicală pentru a reconstrui un sân după mastectomie, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Ce faci dacă te prinde cutremurul pe stradă, în mașină, în casă sau locuri publice. Cele mai SIGURE locuri unde să te adăpostești. De ce să te ferești întotdeauna

Medicul dumneavoastră stabilește opțiunile de tratament pentru cancerul de sân pe baza tipului de cancer de sân, a stadiului și gradului acestuia, a mărimii și a faptului dacă celulele canceroase sunt sensibile la hormoni. De asemenea, medicul dumneavoastră ia în considerare starea dumneavoastră generală de sănătate și preferințele dumneavoastră.

Cele mai multe femei sunt supuse unei intervenții chirurgicale pentru cancerul de sân și multe dintre ele primesc, de asemenea, un tratament suplimentar după operație, cum ar fi chimioterapia, terapia hormonală sau radioterapia. În anumite situații, chimioterapia ar putea fi utilizată și înainte de operație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel