Retinopatie diabetică, de trei ori mai multe cazuri. Fumatul și poluarea, printre vinovați

Adisa Codruț |
Data publicării:
Ochi
Ochi

Prof. univ. dr. Mihnea Munteanu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara spune că oftalmologii au remarcat o triplare a numărului de cazuri de retinopatie diabetică, și că printre posibilii vinovați sunt fumatul și poluarea. La Timișoara se desfășoară zilele acestea Conferința de Oftalmologie, care reunește peste 350 de oftalmologi din 9 țări.

Peste 350 de medici oftalmologi din România și din alte opt țări, participanți la cea de-a XI-a ediție a Conferinței de Oftalmologie de la Timișoara, dezbat noutățile în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor ochilor, remarcând o triplare - în ultima perioadă - a cazurilor de retinopatie diabetică și a problemelor cauzate de poluare și de fumat.

Prof. univ. dr. Mihnea Munteanu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș" din Timișoara, inițiatorul și organizatorul evenimentului, a declarat astăzi, pentru Agerpres, că în oftalmologie cea mai frecventă intervenție chirurgicală rămâne cea pentru cataractă. Tehnologiile actuale tot mai moderne permit chirurgia cu metode minim invazive, cu recuperare foarte rapidă a pacienților și cu rezultate vizuale excepționale, a arătat profesorul.

„Problemele mai grave sunt când pacienții dezvoltă și afecțiuni ale retinei, cum ar fi dezlipiri de retină, complicațiile diabetului sau tumori, la care tehnologiile de ultimă generație și noile tehnici prezentate în cadrul acestor congrese oferă șanse în plus pacienților și aici mă refer în special la un rezultat vizual foarte bun. Atât cât se poate. Din păcate, în afară de cataractă, sunt tot mai mulți pacienți cu retinopatie diabetică, pacienți cu diabet zaharat, cu urmări mai mult decât severe asupra vederii, a retinei, de unde aproape o triplare a acestei patologii și de aceea avem o zi dedicată exclusiv chirurgiei retinei, unde experți din Germania, Elveția, Egipt, Turcia, Franța, Italia, Serbia, Austria și România prezintă tehnici de ultimă oră pentru a putea rezolva cât mai eficient problemele", a arătat dr. Mihnea Munteanu.

Retinopatia, diagnosticată din ce în ce mai des la tineri

Cunoscutul medic timișorean spune că vârsta pacienților care ajung la cabinetele de oftalmologie este din ce în ce mai scăzută, înregistrându-se tot mai mulți tineri cu această patologie. Pentru ei trebuie să se găsească o soluție terapeutică pentru a putea fi redați societății și pentru a fi o forță de muncă funcțională. Prof. dr. Mihnea Munteanu spune că alergiile și poluarea, dar și fumatul contribuie la afectarea calității stării de sănătate a ochilor.

„Tot ce înseamnă patologie de suprafață a ochiului, conjunctivite, ochi uscat au ajuns la ora actuală aproape la o triplare a pacienților cu această problemă datorată alergiilor, poluării și fumatului, toate studiile indicând acest lucru. O recomandare făcută inclusiv de colegii noștri din Austria se referă la controale periodice, o dată pe an, chiar dacă aparent totul este bine și pare că vedem bine, pentru că sunt o serie de afecțiuni care nu dau semne, nu se manifestă și care pot fi foarte grave", a punctat profesorul.

El spune că specialiștii din România sunt foarte aproape de standardele internaționale, fiecare contribuind cu experiența sa la buna evoluție a stării pacienților, scopul acestor întâlniri – conferința de la Timișoara - fiind găsirea soluției optime pentru pacienți.

Ediția din acest an a conferinței medicale, care se desfășoară până mâine seară, continuă tradiția oftalmologiei timișorene inițiată în 1997 și care, în acești ani, a furnizat o cuprinzătoare prezentare generală a evoluțiilor recente din acest domeniu și a afecțiunilor asociate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel