REZIDENȚIAT 2022, NOI schimbări. Totul despre înscriere, tematică și bibliografie. Care este procentul LIMITĂ de promovare

REZIDENȚIAT 2022 - Foto: Freepick @pressfoto
REZIDENȚIAT 2022 - Foto: Freepick @pressfoto

REZIDENȚIAT 2022. Care este perioada de înscrieri și care este procentul limită de promovabilitate al examenului.

​Metodologia de desfășurare a concursului de admitere în rezidenţiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie se schimbă.

Inițial, Ministerul Sănătății a vrut ca, pentru a obține un loc la rezidențiat, un candidat să răspundă corect la 65% dintre cele 200 de întrebări, față de 60%, cum era până acum - 130 de întrebări din 200, față de 120 anterior.

Acum, Ministerul Sănătății a revenit cu ultimele precizări. Astfel, un candidat trebuie să răspundă corect la 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, urmând ca noile schimbări prevăzute inițial să se aplice abia în anul 2023.

Cu privire la Metodologia pentru desfăşurarea concursului de admitere în rezidenţiat  pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie - sesiunea 20 noiembrie 2022, "în data de 06 octombrie 2022, Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională proiectul de ordin privind aprobarea Metodologiei pentru desfăşurarea concursului de admitere în rezidenţiat  pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie - sesiunea 20 noiembrie 2022.

Printre prevederile proiectului se ordin se regăsește și creșterea pragului de promovabilitate necesar alegerii unui loc sau post în rezidențiat, la 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, față de punctajul minim de 60% care a reprezentat pragul de promovabilitate în anul precedent.

În urma publicării proiectului de metodologie, Ministerul Sănătății a primit din partea Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) rezultatele unei consultări cu studenții în anii terminali și absolvenții care urmează să susțină examenul de rezidențiat, prin care se comunică faptul că 90% dintre studenți nu consideră oportună majorarea pragului de promovabilitate în contextual intervalului scurt de timp rămas până la ediția din acest an a concursului de rezidențiat.

Astfel, ținând cont de opiniile absolvenților și de timpul limitat până la organizarea concursului de rezidențiat, limita de promovabilitate va fi menținută în acest an la 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, iar pentru sesiunea din anul 2023 va fi ajustat pragul în vederea creșterii calității academice a rezidenților, în condiții de timp optime pentru pregătire". 

REZIDENȚIAT 2022, detalii în funcție de Universitate

REZIDENȚIAT 2022 - UMF București

REZIDENȚIAT 2022 - UMF Cluj

REZIDENȚIAT 2022 - UMF Craiova

REZIDENȚIAT 2022 - UMF Iași

REZIDENȚIAT 2022 - UMF Târgu Mureș

REZIDENȚIAT 2022 - UMF Timișoara

 

Rezidențiat 2022, perioada de înscriere 

"Aducem la cunoștință celor interesați că perioada de de înscriere la concursul de rezidențiat se modifică cu 1 zi (față de proiectul afișat în transparență decizională) pentru modificare și publicare în Monitorul Oficial", potrivit Ministerului Sănătății.

Astfel, perioada de înscriere va fi: 13 - 25.10.2022.

Rezidențiat 2022. Tematica și bibliografia - Concurs de rezidențiat - sesiunea 20.11.2022

1. tematica și bibliografia, domeniul MEDICINĂ

2. PRECIZĂRI, domeniul MEDICINĂ

3. tematica și bibliografia, domeniul MEDICINĂ DENTARĂ

4. tematica și bibliografia, domeniul FARMACIE

De ce se vrea modificarea cifrei de promovare pentru Rezidențiat?

 

"Majorarea propusă are ca scop ridicarea nivelului de selecție a candidaților, mai ales în contextul în care cifrele de școlarizare pentru domeniul medicină dentară și respectiv domeniul farmacie, vor fi în corelație cu capacitatea de pregătire disponibilă comunicată de instituţiile de învăţământ superior cu profil medical acreditate, capacitate care este mai mică decât numărul absolvenților promoției anului în curs", se arată în referatul de aprobare a proiectului de Ordin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel