Rezistența la leptină. Cauza senzației de foame incontrolabilă
Leptina este un produs hormonal din grăsimea corporală care controlează sațietatea după ce ai mâncat. Dacă te simți înfometat, chiar și după ce ai mâncat, ai putea să te confrunți cu...
O persoană care are o valoare normală a leptinei nu va simți foamea după ce a mâncat și până nu este timpul pentru următoarea masă. Acest lucru se datorează faptului că organismul secretă leptină atunci când ai mâncat suficient și îi transmite creierului că ești plin. Funcția de leptină este compromisă atunci când există exces de țesut adipos în organism. Acest lucru duce la rezistența la leptină, care provoacă senzații de foame, chiar dacă o persoană a mâncat suficient, notează University Health News.
Când circulă prea mult leptină în fluxul sanguin, următoarele zone ale corpului sunt afectate:
Celulele corpului sunt copleșite atunci când circulă prea multă leptină în fluxul sanguin, iar celulele își închid receptorii pentru leptină, provocând rezistență la leptină. Fără a intra leptina în celule, creierul nu primește niciodată mesajul că este sătul și predispune la supraalimentare.
Leptina favorizează depozitarea suplimentară a grăsimilor.
De asemenea, leptina afectează fertilitatea, libidoul și pubertatea. Rezistența la leptină ar putea explica de ce fetele obeze au cu 80% mai multe șanse să înceapă pubertatea mai devreme decât în mod normal.
Relația dintre trigliceride și leptină
Rezistența la leptină nu este singura lupta împotriva supraalimentării. S-a demonstrat că trigliceridele ridicate blochează capacitatea leptinei de a traversa bariera sânge-creier (o căptușeală subțire care protejează creierul) pentru a transmite semnalul de sațietate creierului.
Zaharurile și alimentele bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea, pastele, orezul și cartofii cresc considerabil trigliceridele, blocând astfel capacitatea leptinei de a spune creierului că ești sătul.
Dieta pentru rezistență la leptină
Dieta este primul pas pentru normalizarea nivelului de leptină. Supraalimentarea și consumul de prea multe dulciuri și alimente amidonice pot duce la rezistență la leptină, trigliceride ridicate și, prin urmare, la sentimentele de foame și pofte alimentare intense. Prin urmare, cheia rezistenței la dezlegare a leptinei este să adopți o dietă sensibilă la leptină, care te poate ajuta, de asemenea, să pierzi kilograme nedorite.
Pentru a depăși rezistența la leptină, încercați să includeți următoarele în dieta dvs.:
Eliminați dulciurile. Zaharul și siropul de porumb s-a dovedit că provoacă rezistența la leptină. Dulciurile cresc și trigliceridele, astfel încât leptina nu poate ajunge la creier.
Dietă mai scăzută în carbohidrați. Alimentele cu amidon (paste, orez, pâine, cartofi, porumb, produse de patiserie etc.) sporesc nivelul de zahăr din sânge și insulina, ceea ce provoacă o creștere a leptinei.
Consumați grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de nucă de cocos, untul, uleiul de măsline crud, avocado, somonul, etc. Grasimile sănătoase adecvate activează comutatorul de satietate al leptinei.
Luați în considerare să luați un supliment de ulei de pește. Acizii grași Omega-3 modulează leptina.
Sportul, în special antrenamentul de forță, ajută la scăderea nivelului de leptină.
-
Ce se întâmplă cu creierul tău la mijlocul vieții te va șoca22.11.2025, 14:23
-
Butonatul pe TikTok și Instagram, efecte îngrijorătoare pentru creier22.11.2025, 12:33
-
-
-
Nouă semne de avertizare ale unui cancer greu de identificat. Diagnosticarea poate dura chiar și peste 4 ani. Imită afecțiuni mai puțin grave
Deficitul de iod, îngrijorător în Europa. Poate duce la afecțiuni cardiace, tiroidiene sau cerebrale
Legătura dintre nivelul estrogenului și sănătatea inimii la menopauză. Un punct critic pentru sistemul cardiovascular
Boala ascunsă în carnea de porc. Primul semn că ai trichineloză. INSP: Carnea conţine larve de viermi paraziţi
Teodora Stoica, mărturisiri dureroase despre lupta împotriva cancerului: Am avut şi metastaze la plămân şi la coloană. Nu mai aveam putere să mă ridic din pat
EXCLUSIV Adevărul despre afirmația "am rezistență la alcool, am ficatul antrenat!" Dr. Romanescu, despre paharul de vin la masă: Așa apar ciroza și cancerul hepatic
Cele mai periculoase activități pentru persoanele cu diabet. Exercițiile fizice recomandate pentru tratarea diabetului
EXCLUSIV Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. Dr. Corina Neamțu: Suntem pierduți. E clar! Începem să punem
Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. De ce ne îngrășăm după o anumită vârstă. Cum și cât trebuie, de fapt, să mâncăm.
EXCLUSIV Semnul care ne trimite la endocrinolog. Dr. Roxana Novac: Acum este momentul
Acestea sunt semnele care ar trebui să ne trimită la endocrinolog.
Postul negru: o metodă controversată în medicina modernă. Cum afectează metabolismul și sănătatea generală și când devine periculos
Cele 6 alimente care îți scad glicemia. Sunt pline de fibre și pot reduce diabetul
Aceste 6 alimente sunt bogate în fibre, antioxidanți și nutrienți, îți scad glicemia și combat diabetul.
Tusea, semnul ignorat al unui cancer. Afectează în special persoanele între 30 și 50 de ani
EXCLUSIV Primul simptom al osteoporozei. Cătălina Poiană: Mai puțin de 1 din 5 sunt diagnosticate și mai puțin de 1 din 3 primesc tratament
Osteoporoza - ce îi trimite pe oameni la medic. Care sunt cauzele endocrine care duc la apariția osteoporozei.
Diferența între tremuratul ca răspuns fiziologic și semnal de alarmă. Cum recunoști simptomele ascunse din spatele frisoanelor
Colesterolul nociv crește în timpul sărbătorilor cu 20%. Cele 3 zile din an cu cel mai mare număr de atacuri celebrale
Conform cercetărilor, nivelurile de colesterol nociv cresc semnificativ în timpul sărbătorilor, cu aproape 20%.
Ce să faci dacă ai prediabet. Tratarea începe cu pași mici dar siguri. Când devine glicemia un semnal de alarmă
Prediabetul poate fi ținut sub control iar schimbările din viața de zi cu zi sunt cheia pentru a controla nivelul glicemiei.
EXCLUSIV Postmenopauza, cea mai frecventă cauză a osteoporozei. Cătălin Codreanu: Vor fi tot mai mulți vârstnici cu probleme care devin dependenți de persoane tinere și active
Cum polifenolii activează receptorii gustului și scad riscul de diabet și obezitate. Gustul amar și secreția de hormoni gastrointestinali
Două simptome cheie ale unei afecțiuni invizibile. Senzația de frig și creșterea în greutate, semnele principale. Diagnosticarea, dificilă
EXCLUSIV Nodulii tiroidieni, mai puțin periculoși decât cancerul de prostată. Dr. Radu Mihai: E o boală mult mai severă, cu mortalitate serioasă
EXCLUSIV Balonul endoscopic pentru slăbit: ce trebuie să știi. Dr. Florin Turcu: Asta e marea lui problemă
EXCLUSIV Când devin nodulii tiroidieni canceroși. Dr. Roxana Novac: Sunt foarte frecvenți. Ar trebui să ne îngrijoreze
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
