EXCLUSIV Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. Dr. Corina Neamțu: Suntem pierduți. E clar! Începem să punem

Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. De ce ne îngrășăm după o anumită vârstă. Cum și cât trebuie, de fapt, să mâncăm.
Multe femei se confruntă cu provocarea câștigului în greutate în timpul și după menopauză, dar există anumite strategii alimentare care pot ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase și a unei stări generale bune.
De ce se întâmplă acest lucru? Ei bine, schimbările hormonale care însoțesc menopauza pot afecta metabolismul și distribuția grăsimii în organism, făcând ca depozitele de grăsime să fie mai susceptibile de a se acumula în jurul abdomenului. În plus, scăderea nivelului de estrogen poate contribui la pierderea masei musculare, ceea ce poate încetini metabolismul.
Vezi și: Cauza principală a AVC-ului. Semnele care apar cu mult timp înainte
Cât trebuie să mâncăm la menopauză
Calitatea alimentelor este la fel de importantă ca și cantitatea. O dietă bogată în fructe, legume, proteine slabe, grăsimi sănătoase și cereale integrale poate contribui la menținerea unei greutăți sănătoase și poate susține sănătatea generală.
Dr. Corina Neamțu, medic endocrinolog, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, de ce ne îngrășăm după ce ajungem la menopauză.
"În general, femeia în menopauză nu crește neapărat în greutate pentru că nu mai are menstruație, ci pentru că nu-și adaptează aportul caloric unui necesar mai mic. Pentru că se știe că, odată cu vârsta, și rata metabolică este într-o continuă scădere, practic cam 5% la fiecare deceniu. Deci, dacă noi continuăm să mâncă la fel, e clar că începem să punem (kilograme - n.r.).
Este o chestie care se observă chiar și la animalele de casă, că ele, odată cu vârsta, cresc în greutate. Și ne și reducem activitatea fizică. Deci, la 50 de ani trebuie să mâncăm cu 25% mai puțin decât la 25 de ani, fără ndoială.
Dacă mâncăm la fel și mai ales carbohidrați, suntem pierduți, pentru că toate lucrurile vin pe un organism trecut, și organele suferă și ele același proces de îmbătrânire ca și cartea de identitate”, a explicat medicul endocrinolog Corina Neamțu, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Vezi și: Dieta care previne cancerul și bolile de inimă. Ce presupune, de fapt
De ce ne îngrășăm după menopauză - FOTO: Freepik
Schimbările hormonale la menopauză, normale
Menopauza este o perioadă de tranziție naturală în viața unei femei, caracterizată de încetarea ciclului menstrual și schimbări semnificative în echilibrul hormonal al organismului său. Aceste schimbări hormonale pot avea un impact profund asupra sănătății și stării generale de bine a unei femei.
Unul dintre cei mai importanți hormoni implicați în menopauză este estrogenul. Pe măsură ce o femeie se apropie de menopauză, nivelurile de estrogen încep să scadă treptat. Această scădere a estrogenului poate duce la o serie de simptome neplăcute, cum ar fi bufeurile, transpirațiile nocturne, schimbările de dispoziție și uscăciunea vaginală.
În plus, scăderea nivelurilor de estrogen poate avea și alte efecte asupra sănătății femeilor. De exemplu, estrogenul ajută la menținerea densității osoase, iar scăderea acestuia poate crește riscul de osteoporoză și fracturi osoase.
Pe lângă estrogen, nivelurile de alte hormoni, cum ar fi progesteronul și testosteronul, pot fluctua și ele în timpul menopauzei, contribuind la diverse simptome și schimbări în organism.
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Psihoterapeutul Ioana Milea, la ”Dr.Psy”, live la DC Medical, DCNews și DCNewsTV
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Bristol Myers Squibb, 30 de ani în România. Cătălin Radu: Inovație, implicare și contribuție majoră la sănătate. Nu ne oprim niciodată. Asta face diferența
Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.