De ce ne îngrășăm după vârsta de 40 de ani. Dr. Corina Neamțu: Se depune întotdeauna
De ce ne îngrășăm după vârsta de 40 de ani. Care este, de fapt, rolul tiroidei în acest fenomen neplăcut.
Un aliment sănătos, cu un conținut important de fibre, vitamine și minerale, care este benefic pentru sănătatea inimii și controlul glicemiei a născut adevărate controverse în ceea ce privește beneficiile pe...
Odată cu creșterea interesului pentru sănătatea tiroidiană, întrebările cu privire la alimentație devin din ce în ce mai frecvente. Printre alimentele care au stârnit recent interesul comunității medicale se numără și unul aparent banal, dar controversat. Specialiștii endocrinologi atrag atenția asupra unui anumit aliment, sugerând că acesta ar putea influența funcția tiroidiană.
"Niciun alt aliment nu este atât de învăluit în mister și controverse când vine vorba de tiroidă cum sunt nucile! Sunt bune pentru tiroidă sau sunt periculoase? Pare că pe cine întrebi, fiecare are propria părere... Haideți să-ncercăm să lămurim!
Nucile sunt sunt o sursă bună de acizi grași nesaturați, sunt bogate în fibre, in vitamine (acid folic și vitamina E) și minerale (potasiu, calciu) și din acest motiv sunt incluse de multe ori în ceea ce înțelegem prin diete "sănătoase".
Scad riscul de boli cardiovasculare și diabet zaharat, îmbunătățesc profilul lipidic (scad nivelul de trigliceride și colesterol, mai ales LDL colesterol - colesterolul "rău"), îmbunătățesc controlul hipertensiunii arteriale. Prin conținutul mare de omega-3 și polifenoli au proprietăți anti-inflamatorii și protejează de ateroscleroză", arată dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, pe pagina sa de Facebook.
Vezi și: De ce unele persoane nu se îngrașă oricât ar mânca. Ce spune, de fapt, despre metabolism
Nuci - FOTO: Freepik@Racool_studio
În ultimul deceniu, nucile au fost subiectul unui mare interes și a numeroase controverse în ceea ce privește impactul lor asupra sănătății tiroidiene. Cu toate că sunt considerate un aliment sănătos, există temeri că consumul lor ar putea afecta funcția tiroidiană. Pentru a lămuri aceste aspecte, dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, a oferit clarificări importante pe pagina sa de Facebook.
"Nucile scad absorbția hormonilor tiroidieni, așa că trebuie să evităm să mâncăm nuci timp de câteva ore după administrarea Euthyrox. Cât timp adminstrăm Euthyroxul dimineața pe nemâncate și mâncăm nuci după ce au trecut mai mult de 4 ore – nu-i nicio problemă!
Nucile sunt foarte bogate în grăsimi – ok, grăsimi sănătoase, dar din cauza acestor grăsimi sunt și foarte bogate în calorii! Deci atenție cât mâncăm, ca să nu ajungem să ne îngrășăm! (100 grame nuci înseamnă 650 calorii!).
Miezul de nuci conține destul de puțin iod, deci nici gând să facem exces de iod mâncând nuci! Se găsește iod mai degrabă în coaja verde a nucilor pe care oricum o îndepărtăm... Nu, nici de la statul la umbra nucului nu facem exces de iod!
Da, am auzit-o și pe asta! În concluzie: putem mânca liniștiți nuci (cu moderație!) și dacă avem hipo și dacă avem hipertiroidie! Dacă luăm Euthyrox, mai bine mâncăm nucile în a doua parte a zilei ca să nu interfere cu absorbția hormonilor tiroidieni!", a mai explicat dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog.
Nucile pot fi incluse în dietă cu încredere, cu mențiunea că trebuie să fie consumate cu moderație și având în vedere recomandările specifice pentru persoanele care iau medicamente pentru tiroidă.
De ce ne îngrășăm după vârsta de 40 de ani. Care este, de fapt, rolul tiroidei în acest fenomen neplăcut.
Dieta Hashimoto: lista alimentelor bune și rele. Află care sunt cauzele bolii Hashimoto și ce alimente să eviți în schimbul alternativelor sănătoase.
Prediabetul poate fi ținut sub control iar schimbările din viața de zi cu zi sunt cheia pentru a controla nivelul glicemiei.
Hipotiroidie - tot ce trebuie să știi. Medicul Cristina Bloț ne-a vorbit despre această afecțiune, cauzele, simptomele și tratamentul ei.
Această boală ignorată, fără simptome foarte evidente, duce la formarea plăcilor de aterom, lucru care poate provoca boală cardiacă ischemică, infarct sau AVC.
Vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor și energia zilnică, poate fi cheia unei vieți mai active și a unui sistem imunitar puternic.
O boală extrem de frecventă poate duce la creșterea colesterolului. Aceasta nici măcar nu are simptome evidente.
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
Este un filtru pentru sânge, identificând și distrugând bacteriile și alte agenți patogeni care pot intra în circulația noastră sangvină.
Acestea sunt semnele care ar trebui să ne trimită la endocrinolog.
Descoperă rolul esențial al acestui hormon în reglarea apetitului și a greutății corporale.