De ce unele persoane nu se îngrașă oricât ar mânca. Ce spune, de fapt, despre metabolism

Se spune despre persoanele care mănâncă orice și nu se îngrașă că sunt norocoase. Numai că medicii susțin că nu e tocmai așa. Iată de ce nu trebuie, de fapt, invidiate aceste persoane....
Este una dintre marile nedreptăți ale vieții: unii oameni trebuie să acorde atenție atentă la tot ce pun în gură pentru a-și menține greutatea, în timp ce alții pot mânca gogoși pe săturate și obține același rezultat. Care este secretul? Cum reușesc unii oameni să nu ia niciodată în greutate?
Nu există un răspuns simplu la această întrebare, spune Kathleen Melanson, profesor de nutriție și științe alimentare la Universitatea din Rhode Island.
"Sunt implicați factori genetici, nutriționali și chiar comportamentali" a spus Melanson potrivit Live Science, "și măsura în care fiecare dintre acești factori intervine în cazul unui individ dat va varia".
Ce se întâmplă în cazul persoanelor care nu se îngrașă oricât ar mânca
Unul dintre cei mai importanți factori nu are legătură cu tipul de corp, metabolismul sau efectuarea unei vrăji în timpul lunii pline: este percepția. Mulți oameni care par că mănâncă orice fără să ia în greutate nu consumă, de fapt, mai mult decât ceilalți, spune Melanson.
De exemplu, prietenul tău care mănâncă înghețată în fiecare zi s-ar putea compensa în mod natural pentru acele calorii suplimentare prin a mânca mai puțin la o altă masă sau să nu mai ronțăie pe tot parcursul zilei.
Sau poate că, atunci când mănâncă pizza, o fac încet, se satură și se opresc după doar câteva felii.
"Dacă ai măsura caloriile acestor oameni, s-ar putea să nu mănânce atât de mult pe cât crezi. Ei mănâncă doar alimente dense caloric când mănâncă; lucruri pe care alți oameni ar putea avea dificultăți în a nu le consuma în exces" a spus dr. Frank Greenway, director medical la Pennington Biomedical Research Center.
Activitatea fizică, diferențiază metabolismul
Metabolism - FOTO: Freepik@prostock-studio
Activitatea fizică poate face, de asemenea, o diferență, dar nu trebuie să fie o antrenare la sală.
"Unii oameni pur și simplu se mișcă mai mult, chiar dacă nu sunt neapărat atleți", spune Melanson.
De exemplu, s-ar putea să se agite sau să se plimbe, să aibă un job activ sau să-și petreacă toată ziua alergând după copii. Există chiar dovezi că unii oameni sunt predispuși genetic să-și miște corpul, spune Melanson. Acea mișcare suplimentară poate stimula, de asemenea, metabolismul corpului sau câtă energie consumă corpul pe parcursul zilei, fără a include exercițiile fizice.
Cu cât te miști mai mult, cu atât "mitocondriile din celulele musculare vor crește în număr și în activitate. Și acestea sunt centralele electrice care creează energie, folosind energie pentru mișcare," spune Melanson. Mai multe mitocondrii înseamnă mai multe calorii arse.
Există puține dovezi care să sugereze că, fără exerciții, unii oameni se nasc ardând semnificativ mai multe calorii decât alții, spune dr. Ines Barroso, un cercetător de la Universitatea din Cambridge din Anglia, care studiază genetica obezității.
Dar pot exista diferențe fiziologice care permit unor oameni să-și regleze natural numărul de calorii consumate fără a-și exercita o autocontrol considerabilă, spune Melanson.
Vezi și: Irinel Popescu, despre diagnosticul lui Kate Middleton: Este cea mai toxică dintre toate
Sistemul nervos și hormonii transmit semnale către stomac
Cascada de semnale din sistemul nervos și hormonii care circulă în sângele nostru interacționează pentru a ne spune când suntem flămânzi sau sătui. Acesta este numit sistemul regulativ al apetitului și poate fi mai sensibil la unele persoane decât la altele, spune Melanson. Un hormon important implicat în acest sistem este leptina.
Acesta ajută la reglarea cantității de mâncare pe care dorim să o mâncăm pe perioade mai lungi de timp, nu doar pentru următoarea masă. Astfel, o persoană cu un sistem mai sensibil ar putea lua porții a doua și a treia la o petrecere, apoi să se simtă sătulă în următoarele zile și să mănânce mai puțin.
"Ei pot recalibra automat balanța energetică pentru că sistemul lor de semnalizare a apetitului poate spune: ”Bine, am destulă energie”" spune Melanson.
În final, răspunsul este complex: tendința noastră de a lua în greutate sau de a ne menține greutatea nu este pre-determinată, dar nu este nici în întregime sub controlul nostru. Nu există un comutator genetic care să permită unor oameni să mănânce orice doresc fără să ia în greutate; în același timp, o tendință de a lua în greutate nu este neapărat rezultatul lipsei de autocontrol, spune Melanson.
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
-
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
Mircea Diaconu a avut cancer de pancreas, la fel ca Steve Jobs. Cine face cancer de pancreas, boala greu de diagnosticat
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
8 semne că ai probleme cu ficatul. Dacă pățești asta, ficatul tău suferă
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când ceva nu merge bine. De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semne banale.
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Calculii biliari: cauze, simptome și prevenție. Cum influențează stilul de viață sănătatea vezicii biliare
Ulcerul gastric: primele simptome și pericolele pe care nu trebuie să le ignori
Ulcerul gastric este o afecțiune comună care afectează mucoasa stomacului, dar cu un tratament adecvat poate fi prevenit și vindecat eficient.