Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Se spune despre persoanele care mănâncă orice și nu se îngrașă că sunt norocoase. Numai că medicii susțin că nu e tocmai așa. Iată de ce nu trebuie, de fapt, invidiate aceste persoane....
Este una dintre marile nedreptăți ale vieții: unii oameni trebuie să acorde atenție atentă la tot ce pun în gură pentru a-și menține greutatea, în timp ce alții pot mânca gogoși pe săturate și obține același rezultat. Care este secretul? Cum reușesc unii oameni să nu ia niciodată în greutate?
Nu există un răspuns simplu la această întrebare, spune Kathleen Melanson, profesor de nutriție și științe alimentare la Universitatea din Rhode Island.
"Sunt implicați factori genetici, nutriționali și chiar comportamentali" a spus Melanson potrivit Live Science, "și măsura în care fiecare dintre acești factori intervine în cazul unui individ dat va varia".
Unul dintre cei mai importanți factori nu are legătură cu tipul de corp, metabolismul sau efectuarea unei vrăji în timpul lunii pline: este percepția. Mulți oameni care par că mănâncă orice fără să ia în greutate nu consumă, de fapt, mai mult decât ceilalți, spune Melanson.
De exemplu, prietenul tău care mănâncă înghețată în fiecare zi s-ar putea compensa în mod natural pentru acele calorii suplimentare prin a mânca mai puțin la o altă masă sau să nu mai ronțăie pe tot parcursul zilei.
Sau poate că, atunci când mănâncă pizza, o fac încet, se satură și se opresc după doar câteva felii.
"Dacă ai măsura caloriile acestor oameni, s-ar putea să nu mănânce atât de mult pe cât crezi. Ei mănâncă doar alimente dense caloric când mănâncă; lucruri pe care alți oameni ar putea avea dificultăți în a nu le consuma în exces" a spus dr. Frank Greenway, director medical la Pennington Biomedical Research Center.
Metabolism - FOTO: Freepik@prostock-studio
Activitatea fizică poate face, de asemenea, o diferență, dar nu trebuie să fie o antrenare la sală.
"Unii oameni pur și simplu se mișcă mai mult, chiar dacă nu sunt neapărat atleți", spune Melanson.
De exemplu, s-ar putea să se agite sau să se plimbe, să aibă un job activ sau să-și petreacă toată ziua alergând după copii. Există chiar dovezi că unii oameni sunt predispuși genetic să-și miște corpul, spune Melanson. Acea mișcare suplimentară poate stimula, de asemenea, metabolismul corpului sau câtă energie consumă corpul pe parcursul zilei, fără a include exercițiile fizice.
Cu cât te miști mai mult, cu atât "mitocondriile din celulele musculare vor crește în număr și în activitate. Și acestea sunt centralele electrice care creează energie, folosind energie pentru mișcare," spune Melanson. Mai multe mitocondrii înseamnă mai multe calorii arse.
Există puține dovezi care să sugereze că, fără exerciții, unii oameni se nasc ardând semnificativ mai multe calorii decât alții, spune dr. Ines Barroso, un cercetător de la Universitatea din Cambridge din Anglia, care studiază genetica obezității.
Dar pot exista diferențe fiziologice care permit unor oameni să-și regleze natural numărul de calorii consumate fără a-și exercita o autocontrol considerabilă, spune Melanson.
Vezi și: Irinel Popescu, despre diagnosticul lui Kate Middleton: Este cea mai toxică dintre toate
Cascada de semnale din sistemul nervos și hormonii care circulă în sângele nostru interacționează pentru a ne spune când suntem flămânzi sau sătui. Acesta este numit sistemul regulativ al apetitului și poate fi mai sensibil la unele persoane decât la altele, spune Melanson. Un hormon important implicat în acest sistem este leptina.
Acesta ajută la reglarea cantității de mâncare pe care dorim să o mâncăm pe perioade mai lungi de timp, nu doar pentru următoarea masă. Astfel, o persoană cu un sistem mai sensibil ar putea lua porții a doua și a treia la o petrecere, apoi să se simtă sătulă în următoarele zile și să mănânce mai puțin.
"Ei pot recalibra automat balanța energetică pentru că sistemul lor de semnalizare a apetitului poate spune: ”Bine, am destulă energie”" spune Melanson.
În final, răspunsul este complex: tendința noastră de a lua în greutate sau de a ne menține greutatea nu este pre-determinată, dar nu este nici în întregime sub controlul nostru. Nu există un comutator genetic care să permită unor oameni să mănânce orice doresc fără să ia în greutate; în același timp, o tendință de a lua în greutate nu este neapărat rezultatul lipsei de autocontrol, spune Melanson.
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când ceva nu merge bine. De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semne banale.
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.