Rinoreea, cauze și tratament. Popescu: O secreție care durează mai mult de 3 săptămâni este un semnal de alarmă

Monika Baciu |
Data publicării:
rinoreea - FOTO: Freepik@stokking
rinoreea - FOTO: Freepik@stokking

Rinoreea reprezintă nasul care curge. Există câteva semnale de alarmă care ar trebui să ne trimită la medic.

Rinoreea se referă la secreția clară sau groasă care iese din nas. Rinoreea poate fi cauzată de alergii, de o infecție sau de alți factori. 

Nasul care curge reprezintă un exces de drenaj nazal. Acesta poate fi un lichid subțire și limpede, un mucus gros sau ceva intermediar. Scurgerea poate curge din nas, în partea din spate a gâtului sau ambele.

Termenii ”rinoree” și ”rinită” sunt adesea folosiți pentru a se referi la un nas care curge. Rinorreea se referă de fapt la o scurgere nazală subțire, în mare parte limpede. Rinita se referă la inflamarea țesuturilor nazale. Rinita are adesea ca rezultat un nas care curge.

Dacă vă curge nasul, este posibil să aveți congestie nazală. Dr. Bogdan Popescu, medic ORL, a explicat care sunt principalii factori care provoacă rinoree.

”Nu putem să spunem că un pacient este alergic doar uitându-ne la el, ci trebuie să facă niște teste de provocare alergică. Așa punem în evidență faptul că este alergic.

Pacienții care fumează au o inflamație cronică a mucoasei nazale și au rinoree. Cei care lucrează într-un mediu foarte poluat, ne curge nasul tuturor cam tot timpul. 

Ceea ce se întâmplă în acest sezon, când este variația de temperatură, este tranziția de la rece la cald și generează o inflamație a nasului. Nasul când este inflamat curge”, a spus Bogdan Popescu, medic ORL, la Antena 3 CNN.

Vezi și: Foramen ovale: ce este și cum se tratează. Ce se întâmplă când zbori cu avionul. Bogdan: E posibil să ajungă la creier

Rinoreea, simptome

În mod obișnuit, rinoreea este un simptom al unei probleme de sănătate (cum ar fi o răceală) sau al unui factor declanșator de mediu care provoacă curgerea nasului (cum ar fi alergiile). Simptomele asociate cu rinoreea pot include:

- Scurgere clară

- Scurgere groasă

- Congestie nazală

- Tuse

- Febră

- Mâncărimi la nivelul ochilor sau al nasului

- Strănut, notează Very Well Health.

Vezi și: Testele care-ți arată dacă ai boala arterială periferică. Atenție la piciorul diabetic. Ce este arteriografia. Bogdan: Doare zi și noapte, cedează foarte greu la medicamente puternice inclusiv morfină

Ce medicamente pot provoca curgerea nasului

Multe medicamente pot provoca efecte secundare, inclusiv rinoree. Această apariție este menționată ca rinită non-alergică. Printre aceste medicamente se numără:

- Antidepresivele

- Pilule contraceptive

- Medicamente pentru tensiunea arterială (cum ar fi inhibitorii ACE (enzima de conversie a angiotensinei) și beta-blocantele)

- Medicamente pentru disfuncții erectile

- Unele medicamente utilizate pentru a trata mărirea prostatei

Dacă vă confruntați cu un nas care curge fără o cauză specifică în timp ce luați unul dintre aceste tipuri de medicamente, discutați cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală. Este posibil să existe alte medicamente similare care ar funcționa în cazul dumneavoastră sau să puteți lua ceva pentru a contracara simptome precum rinoreea.

Vezi și: Boala cu simptome comune ignorată de mulți. Semnul durerii de picior, al picioarelor reci sau degetelor negre. Bogdan: Asta ridică suspiciunea. Pacientul român îndură durerea, suferința

Când trebuie să mergem la medic

”Sunt diferite cauze care ar trebui să ne tragă un semnal de alarmă. Cei mai important lucru legat de cursul nasului este atunci când ne curge o secreție care își schimbă culoarea, o secreție care nu mai este translucidă, care nu mai este albicioasă, atunci când are o colorație galbenă, verzuie, cenușie, înseamnă o suprainfecție bacteriană în majoritatea cazurilor. 

Nu se aplică la toată lumea. Cei care lucrează în mediu cu funingine au această secreție din cauza mediului în care lucrează. 

Orice fel de rinoree, secreție care durează mai mult de 3 săptămâni trebuie să fie un semnal de alarmă și să ne facă să ne ducem la medic. Nu la camera de gardă. Nu este o urgență. Ar trebui să apeleze la un medic de familie”, a mai explicat dr. Bogdan Popescu. 

Vezi și: Anevrismul cerebral, factori de risc. Medicamentele care-l pot provoca. Toader: Un hipertensiv poate avea ghinionul ca anevrismul să se rupă mai repede

Rinoreea, complicații

De cele mai multe ori, un nas care curge nu reprezintă o problemă medicală gravă. Ocazional, există complicații asociate cu un nas care curge, inclusiv:

- Aveți o infecție care necesită antibiotice: Multe infecții ale sinusurilor sunt cauzate de viruși și se ameliorează treptat.

- O infecție a sinusurilor care este cauzată de bacterii are nevoie de medicamente antibiotice pentru a se vindeca.

Vezi și: Anevrism aortic abdominal: cauze, diagnostic. Semnul durerii de burtă. Bogdan: Pacientul descoperă când își face o ecografie abdominală și crede că are pietre renale

- Scurgerea de lichid din creier, numită și scurgere de lichid cefalorahidian: Aceasta poate apărea după un traumatism cranian sau o intervenție chirurgicală la nivelul sinusurilor. Uneori, nu există o cauză clară. Se întâmplă atunci când apare o gaură sau o ruptură în membranele care înconjoară creierul sau măduva spinării.

Scurgerea acestui lichid cauzează o scurgere apoasă din nas, împreună cu alte simptome, precum greața și o senzație de dezechilibru. Uneori este necesară intervenția chirurgicală pentru a trata persoanele cu o scurgere de lichid cefalorahidian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel