Foramen ovale: ce este și cum se tratează. Ce se întâmplă când zbori cu avionul. Bogdan: E posibil să ajungă la creier

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Foramen ovale - Foto: Freepick @dmytro_sidelnikov
Foramen ovale - Foto: Freepick @dmytro_sidelnikov

Ce se întâmplă când zbori cu avionul și ce afecțiune poate declanșa. Înaintea unui zbor cu avionul, ar trebui să luăm acid acetilsalicilic?

Un patent foramen ovale este o gaură în inimă care nu s-a închis așa cum trebuia după naștere. Gaura este o mică deschidere în formă de clapetă între camerele superioare ale inimii. Camerele superioare ale inimii se numesc atrii.

Pe măsură ce un copil crește în uter, o deschidere numită foramen ovale se află între camerele superioare ale inimii. Aceasta se închide de obicei în timpul copilăriei. Atunci când foramenul oval nu se închide, se numește foramen ovale patent.

Majoritatea oamenilor nu au nevoie niciodată de tratament pentru foramen ovale patent.

Dr. Andrada Bogdan, specialist în cardiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre această afecțiune și despre ce se întâmplă atunci când zburăm cu avionul.

Sanador

"Termenul de criptogenetic se adresează accidentelor vasculare cerebrale a căror cauză tipică nu este cunoscută. Practic pacienții se prezintă cu accident vascular cerebral, căutăm plăgi la nivelul vaselor carotide și nu găsim. Căutăm aritmii cardiace care predispun la formarea de cheaguri în inimă, nu găsim. Căutăm surse emboligene din inimă, din aortă și nu găsim.

Și atunci pacientul are accident vascular cerebral, are o mână, un picior pe care nu le mișcă. Vedem la evaluările imagistice că există zone de ischemie cerebrală și nu știm de unde vin și atunci trebuie căutat în altă parte și altă parte, de obicei este sistemul venos partea dreaptă a inimii.

În venele noastre, șansa de a face cheaguri este mult mai mare comparativ cu arterele", a declarat medicul Andrada Bogdan.

Ce se întâmplă când zbori cu avionul

 

"Orice om care zboară cu avionul poate să facă microchegulețe în vene, care de obicei, dacă embolizează în circulația pulmonară, sunt absorbite de organism și consecința clinică este este nesemnificativă.

În anumite cazuri deosebite, din cauza prezenței acestui foramen ovale, un defect de închidere la nivelul peretelui despărțitor al cămăruțelor superioare de la nivelul inimii, un defect de închidere la nivelul septului interatrial, există posibilitatea ca aceste chegulețe să treacă prin această comunicare din partea dreaptă a inimii în partea stângă, să intre în circulația arterială oxigenată a organismului și în mod tipic datorită direcției fluxului și originii vaselor care irigă creierul, vaselor carotide, vaselor vertebrale mai puțin, pot să ajungă la creier.

Și asta este una din cauzele pe care atunci când nu găsești nicio altă cauză, o cauți. Și atunci când o găsești este greu de spus ce faci cu ea.

Există niște studii în ultimii ani, studii importante, pentru că e greu să aduni pacienți cu accident vascular cerebral cu cauză necunoscută, comunitatea medicală a făcut acest efort și există studii care arată că la pacienții cu accident vascular fără cauză clasică asocierea aceasta cu prezența foramenului ovale poate să creeze o situație patologică care să ducă la accident vascular cerebral.

Și atunci, e demonstrat în studii, că închiderea acestei comunicări poate să aibă beneficiu în termen de repetare a accidentului vascular cerebral în viața omului", a completat medicul.

La ce vârstă apare acest defect și ar trebui intervenit. Cum se intervine

 

"Se intervine din partea dreaptă a organismului, de pe vena femurală, se ajunge la nivelul inimii, se trece prin această comunicare și pe această șină care este montată practic din partea dreaptă în partea stânga a inimii, se avansează un dispozitiv de închidere, o umbreluță cum spunem noi.

E un dispozitiv cu două discuri și un picioruș între ele care practic prinde o parte a septului interatrial, trece prin canal cu piciorușul și prinde cealaltă parte a septului interatrial prinzând ca între două palme acest sept.

Sunt două discuri care practic apropie acest perete prin endotelizare, prin acoperirea cu un strat de celule a acestui dispozitiv se reface peretele vascular în câteva luni, șase luni tipic până la un an, câteodată se produce endotelizare completă și practic întregirea peretului vascular face că prezența de cheaguri la nivelul venelor de la picioare nu mai devine simptomatică, simptomatică cu repercursiuni importante pentru acești pacienți.

Este de spus că unul din patru adulți au acest foramen oval, această zonă patentă. Acest lucru nu înseamnă boală, înseamnă boală numai dacă devine boală.

Foramen ovale nu se închide preventiv, ci doar în momentul în care el devine manifest, în care asocierea dintre o embolie în circulația sistemică a organismului este înalt asociată cu prezența foramenului ovale.

Și pentru asta există niște scoruri medicale care se calculează", a explicat medicul.

Cum știe o persoană că are deschis acest foramen

 

"De știut este relativ simplu. Dacă un cardiolog efectuează o ecografie cardiacă cu atenție cel mai prezent patența foramenului ovale poate fi pusă în evidență.Câteodată, augmentată investigația prin manevre tipice care se efectuează la pacient.

Tot în timpul ecografiei pot să evidențiez acest pasaj prin injectarea de soluție barbotată - glucoză ser fiziologic amestecat cu aer - pe o venă periferică, cu observarea pasajului din partea dreaptă în partea stângă a acestor bule și punerea în evidență a foramenului ovale.

Diagnosticul nu este foarte dificil, iar cu siguranță trebuie căutat atunci când pacientul suferă un eveniment ischemic cerebral, mai ales dacă este tânăr și cu atât mai mult atunci când nu găsești o cauză clasică de accident vascular cerebral", spune dr. Andrada Bogdan.

Înaintea unui zbor cu avionul, ar trebui să luăm acid acetilsalicilic?

"Nu există indicații în a face această prevenție.

Există anumite situații clinice, bolile trombofilice în mod mod clasic, când această indicație de prevenție de subțiere a sângelui este făcută de medicul hematolog.

În populația generală însă profilaxia în perioadele de imobilizare - zbor cu avionul, boală cu stat la pat, imobilizare la un mers cu mașina - nu se face de rutină", a conchis medicul Andrada Bogdan.

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel