Riscuri pentru cancerele rare peritoneale: importanța diagnosticului și a tratamentului adecvat

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dr Olivia Sgarbură în operație. Foto: Facebook
Dr Olivia Sgarbură în operație. Foto: Facebook

Mezoteliomul peritoneal și pseudomixomul peritoneal sunt ambele considerate cancere rare peritoneale, dar dacă nu sunt diagnosticate corect și tratate adecvat din start, atunci riscurile pot fi uriașe pentru pacienți, au arătat acad. dr. Irinel Popescu și dr Olivia Sgarbură, EXCLUSIV la Academia de Sănătate. 

„Mezoteliomul peritoneal și pseudomyxoma peritonei (pseudomixomul peritoneal), intră în categoria ceea ce denumim boli rare. Există o mare preocupare la nivel internațional în medicină pentru aceste boli rare, pentru că odată tocmai prin raritatea lor pot induce în eroare clinicianul și faptul că nu se gândește la ele poate să ducă la întârzierea diagnosticului, iar în al doilea rând, pentru că multe dintre ele atrag costuri deosebite. Așa, ele sunt foarte rare, dar puse la un loc definesc o categorie care atrage după sine costuri destul de importante și uneori un procent de mortalitate și morbiditate care ar putea fi evitată atunci când cunoaștem tratamentul, când avem mijloace terapeutice. Or aici înțeleg de la bun început că deși sunt foarte rare, metodele despre care vorbim astăzi, pot fi foarte eficiente în cazul lor. Poate mai eficiente dect în alte cazuri”, a explicat acad dr Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate. 

Părerea sa este împărtășită și de dr Olivia Sgarbură, invitatul emisiunii de luni, 7 decembrie, care este chirurg oncolog și expert european în carcinomatoza peritoneală, de la Institutul de Cancer din Montpellier (unul dintre cele mai reputate institute de cancer din Franța).

„Exact, și mai mult decât atât, dacă nu le tratăm folosind metodele corecte, șansele pentru pacienți diminuează destul de drastic, să zicem. Spre exemplu, un mezoteliom peritoneal sau un pseudomixom peritoneal, dacă este operat, speranța de vindecare poate să fie foarte mare și speranța pacienților la o viață îndelungată este foarte bună. Șansele se reduc la jumătate, dacă nu mai puțin pentru pseudomixomul peritoneal, atunci când tratamentul nu este făcut corespunzător”, a explicat, EXCLUSIV la DC Medical, dr Olivia Sgarbură. 

Cum se diagnostichează și se tratează corect acestea, dar și alte tipuri de carcinomatoze peritoneale, aflați în VIDEO: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel