Românii, deloc speriați de razele UV. Cu ce își tratează pielea în urma arsurilor solare

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Românii, deloc speriați de razele UV. Cu ce își tratează pielea în urma arsurilor solare - FOTO: Freepick
Românii, deloc speriați de razele UV. Cu ce își tratează pielea în urma arsurilor solare - FOTO: Freepick

Românii nu par a fi speriați de efectele razelor UV și asta se reflectă în răspunsurile lor. Cei mai mulți nu folosesc protecție solară. 

Efectele razelor UV pot fi dăunătoare pentru sănătate. I-am întrebat pe cititorii DC Medical despre cum se protejează împotriva razelor UV. 

Conform răspunsurilor, 

- 3419 persoane, adică 37,7% au răspuns că folosesc cremă de protecție solară

- 4732 de persoane, adică un procent de 49,4% au răspuns că nu folosesc cremă de protecție solară

- 1431 de persoane, 14,9% dintre cititori, au precizat că folosesc cremă cu protecție solară doar când merg la mare. 

Ce spun medicii despre produsele cu factor de protecție

Produsele cu factor de protecție solară au inscriționat pe ambalaj SPF 15, SPF 30, SPF 50. Ce reprezintă, de fapt, aceste cifre. 

Odată cu venirea verii ne gândim la zilele pe care le vom petrece la plajă. Numai că trebuie să avem în vedere și modul în care ne protejăm pielea. Este foarte important să aplicăm produsele de protecție solară ori de câte ori ne expunem la soare.

Am discutat cu prof. Univ. Dr. Olga Simionescu, medic dermatolog, despre importanța aplicării produselor cu factor de protecție și despre ce înseamnă cifrele pe care le regăsim pe aceste produse.

Vezi și: Cistita, cauze și tratament. Medic: Femeile fac două greșeli mari: să-și aplice ceva cald pe pelvis și să-și auto-administreze antibiotic

Ce reprezintă cifrele de la SPF

Produsele cu factor de protecție ne protejează pielea de arsurile solare. Factorul de protecție solară are capacitatea de a opri cantitatea de radiații ultraviolete absorbite de piele. Radiațiile ultraviolete sunt cele care ne provoacă arsuri, îmbătrânesc pielea prematur și poate duce la apariția cancerului de piele.

”Aceste cifre reprezintă o valoare care ne arată de câte ori suntem protejați împotriva arsurii solare. Soarele este un astru natural care conține amestec de ultraviolete B și A. Teoretic ar mai exista în vid și C, dar sunt absorbite până să ajungă pe pământ.

Tipul B produce arsura. Toate relele care se întâmplă la nivelul tegumentului uman, de la cancerul cutanat și până la arsurile solare, sunt reprezentate exact de agresiunea tipului B.

Deci factorul ăsta arată de câte ori ne-am arde în absența aplicării lui, arată protecția pentru tipul B. Toată lumea spune așa: eu îmi dau cu factor 50.

Factorul 50 protejează 97%. Nu este o protecție completă împotriva radiației ultraviolete. Factorul 30 protejează 92%. Ceilalți factori mai mici protejează mult mai puțin, cu condiția aplicării corecte a produsului, adică să fie în strat generos, gradual și uniform pe suprafață mare și reînnoit la două ore.

Deci când spunem un factor de SPF de 50 înseamnă că ne-am arde de 50 de ori în absența aplicării lor. Dacă are un factor 15 el protejează parțial, nu protejează foarte mult.”, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, prof. univ. dr. Olga Simionescu. 

Vezi și: Deficitul de vitamina A, dăunător pentru vedere. Poate duce la orbire

Cu ce îți tratezi pielea în urma arsurilor solare

A fost o altă întrebare pe care am adresat-o cititorilor noștri. Răspunsurile au fost:

- 1808 persoane, 45,7%, folosesc cremă sau spray

- 987 persoane, reprezentând un procent de 25% au precizat că folosesc iaurt

- 494 persoane, 12,5%, își tratează pielea arsă cu aloe vera

- 306 persoane, 7,7%, se tratează cu un dus rece sau prosoape umede

- 228 de persoane, 5,8% dintre cititori au răspuns că folosesc medicamente pentru a trata arsurile solare

- 130 de persoane, 3,3% folosesc castravete

Mituri și adevăruri despre arsurile solare

Vara vine ”la pachet” nu doar cu lucrurile plăcute și vacanțele estivale, ci și cu arsuri solare și caniculă. Astfel că pentru a trece cât mai bine de această perioadă este nevoie să urmăm câteva sfaturi esențiale oferite, an de an, de către medicii specialiști.

Dacă aplicarea de loțiuni cu SPF, purtarea unei pălării cu boruri largi, care să acopere cât mai mult zona capului și a gâtului, dar și evitarea expunerii la soare au fost omise, din varii motive, dermatologul Gabriel Balcangiu Stroescu a oferit câteva soluții, din gama ”mit sau adevăr”, care să ne ajute să scăpăm de arsurile solare, dar mai ales de senzația pe care o dă pielea rumenită.

”Iaurtul sau chiar laptele rece, din frigider, pentru efectul calmant și emolient. Iar lactatele au acest rol de a repara țesutul, prin conținutul de grăsimi. Este foarte bun și un avocado. Dacă nu avem o cremă emolientă, de bebeluși, sau o cremă lejeră, after sun, putem să apelăm și la iaurt”, a explicat dr. Gabriel Balcangiu Stroescu, medic dermatolog, la ”Vorbește lumea” de la Pro TV.

De asemenea, mai spune dermatologul, ”orice arsură predispune la pierderea lichidelor, astfel că este nevoie să ne hidratăm și să facem un duș rece sau la temperatura corpului, care ne va ajuta să ne calmăm. Trebuie să răcim pielea”, a mai spus dermatologul.

O altă soluție pentru repararea pielii este folosirea oțetului de mere, care este mai moale, despre folosirea acesta spunând că sunt studii pro și contra.

”În lipsă de altceva, tot pentru efectul calmant, oțetul poate să ajute. Dar la un moment dat, pe o arsură mai serioasă are acel efect astringent, căci este un acid, acid acetic, care poate să irite puțin”, a mai spus medicul.

Citește mai departe AICI

Cu ce vă protejați cel mai mult vara

- 1049 persoane, 20,5%, au răspuns că folosesc ochelari de soare

- 1031 persoane, 20,2%, se protejează cu pălării

- 1173 persoane, 23%, folosesc pe perioada verii haine albe sau cât mai deschise la culoare

- 362 de persoane, 7,1%, folosesc cremă de protecție solară

- 1493 de persoane, 29,2%, folosesc toate produsele de mai sus pentru a se proteja pe timpul verii

Ce recomandă medicii dermatologi

Pe lângă produsele cu factor de protecție, medicii dermatologi ne recomandă să folosim și articole suplimentare. 

”În afara protecției acesteia chimice deci cu produse mai există și protecția mecanică, adică portul pălăriilor cu boruri largi, al ochelarilor de soare, umbrelele la plajă sunt protectori fizici parțiali. Tricourile deschise la culoare sunt protectori fizici parțiali”, a mai explicat Olga Simionescu. 

Vezi și: Cititul, sănătos pentru creier. Ce boli previne

Cum alegi corect ochelarii de soare și ce culoare trebuie să aibă lentilele. Hayfa Masri, despre bolile ochilor VARA: Purtarea e obligatorie, nu un MOFT, nu un accesoriu

Dr. Hayfa Masri, medic specialist oftalmologie la Spitalul Clinic SANADOR ne-a vorbit despre afecțiunile ochilor pe care le putem dezvolta pe timpul verii. 

"Odată cu venirea anotimpului călduros, crește riscul de a dezvolta diverse afecțiuni oculare. Canicula, transpirația excesivă, poluarea și praful favorizează apariția blefaritelor și a conjunctivitelor infecțioase sau alergice. Expunerea îndelungată fără protecție la radiațiile ultraviolete duce la apariția arsurilor corneene (fotokeratită) și retiniene (retinopatie solară). De asemenea, pe termen lung, expunerea excesivă favorizează apariția leziunilor degenerative (pterigion, pinguecula), cataractă și cancere", spune medicul Hayfa Masri.

Când este necesar screening-ul pentru cancerul de piele. Patru situații alarmante

Screening-ul pentru cancerul de piele este indicat atunci când pacienții se află în patru situații de risc. Reprezentanții Institutului Oncologic Prof. Dr. Ioan Chiricuță Cluj-Napoca explică ce înseamnă riscul crescut de a dezvolta cancer de piele. 

”Screening-ul pentru cancerul de piele este recomandat pentru adulții cu risc crescut. Faptul că aveți un risc crescut nu înseamnă că veți face cu siguranță cancer de piele, dar este indicat să începeți să participați la examene regulate de screening.

În acest fel, cancerul de piele poate fi depistat de către medicul dvs în stadiu incipient. Arătați-i imediat medicului dumneavoastră orice: zonă de piele suspectă, rană care nu se vindecă, modificarea unei alunițe sau a unui pistrui”, arată reprezentanții Institutului Oncologic Prof. Dr. Ioan Chiricuță Cluj-Napoca.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel