Rotavirus, cum previi infecția la copiii mici

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Primul bebeluș e o provocare pe termen lung pentru proaspeții părinți
Primul bebeluș e o provocare pe termen lung pentru proaspeții părinți

Rotavirusul este extrem de contagios, în special în rândul copiilor de vârstă mică și cu sisteme imunitare mai slabe, spun experții de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA. Copiii se pot deshidrata și pot necesita spitalizare. Există însă câteva măsuri simple care împiedică infecția cu rotavirus. Iată care sunt acestea:

Rotavirusul este cea mai frecventă cauză a inflamației stomacului și intestinelor (gastroenterită), ceea ce duce la diaree severă, la sugarii și copiii din întreaga lume. Rotavirusul infectează majoritatea copiilor nevaccinați până la vârsta de 3 ani. Există diferite tulpini de rotavirus și pot apărea mai multe infecții prin diferite tulpini.

Simptome:

Rotavirusul provoacă următoarele simptome și semne:

- Febră (în general 39-40 de grade),

- Stare de somnolență letargică,

- Vărsături,

- Diaree apoasă.

Simptomele legate de rotavirus pot duce la deshidratare severă și care poate pune viața copiilor mici în pericol. Infecția cu rotavirus este extrem de contagioasă. Perioada de incubare este de obicei de aproximativ două zile.

Boala dată de rotavirus durează, de obicei, trei până la nouă zile. Nu există un tratament specific, dar este important să se mențină hidratarea organismului copilului.

Sunt disponibile, inclusiv în România, două vaccinuri pentru a preveni infecția cu rotavirus: RotaTeq și Rotarix.Acest vaccin nu face însă parte din Planul Național de Imunizare, ci este suportat de părinți.

Medicii recomandă ca pacienții să facă uul dintre aceste vaccinuri contra rotavirusului înainte de vârsta de 8 luni – OMS recomandă vaccinarea între 6 și 32 de săptămâni.

De unde se poate lua rotavirusul

- Din spital (este asociat cu alte boli), de la creșă și de la grădiniță.

- Din locurile de joacă pentru copii.

- De la jucăriile (pe care copilul le baga în gură) și de pe suprafețele care au fost atinse de cineva care poartă virusul (perioada de incubație e de 48 de ore), inclusiv de pe obiectele sau alimentele care au fost așezate pe o suprafață contaminată;

- Prin particulele de salivă și mucus eliminate de o persoană înfectată care tușește sau strănută.

Cum protejezi copilul

Experții CDC sugerează următoarele modalități de a preveni boala de la rotavirus:

- Spălați-vă bine pe mâini după ce ați schimbat un scutec;

- Igienizați toate jucăriile, suzetele și obiectele pe care le-a atins un copil bolnav sau o persoană care a venit în contact cu un copil bolnav,

- Copii cu cel mai mare risc pot fi protejați prin vaccinare;

- Până la 98% dintre copiii care fac vaccinul rotavirus vor fi protejați de boala severă datăde rotavirus, spun experții CDC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel