Salarii în sănătate: cât au cerut medicii și cât le-au oferit angajatorii

Bani
Bani

Medicii români care căutau un loc de muncă anul trecut au solicitat salarii cu 13% mai mari faţă de oferta angajatorilor, arată un studiu recent efectuat de către cea mai mare platformă de recrutare în domeniul medical din România. Află care este topul celor mai bine plătite specialități medicale, care sunt diferențele dintre salariile oferite de diferitele oraşe din țară, dar și ce salarii au cerut asistenții medicali, moașele, infirmierele și brancardierii.

Specialiştii din domeniul medical au solicitat la interviul de angajare salarii cu 20% mai mari faţă  de cât au oferit angajatorii din sistemul privat pe parcursul anului 2018, o arată un studiu efectuat în ianuarie 2019 de către MEDIjobs, o platformă de recrutare în domeniul sanitar. Diferenţa între veniturile aşteptate de candidaţii pentru un job şi cele oferite de către companii a crescut faţă de anul 2017, atunci când valoarea acesteia era de 15%.

Medicii specialiști români au solicitat în medie în jur de 8400 de lei net față de salariul oferit de angajatori de 7400 de lei net. În cazul medicilor specialişti, diferenţa între cererea şi oferta salarială a scăzut faţă de anul 2017, atunci când medicii specialişti cereau în medie cu 30% mai mult decât salariile oferite de angajatori.

În topul celor mai bine plătite specializări se află Anestezie şi Terapie Intensivă, acolo unde salariile lunare pot ajunge până la 17.000 lei net, Oncologie medicală cu salarii de până la 12.000 lei net, Medicină de Urgenţă cu salarii în jur de 10.000 de lei net, Radiologie cu salarii în jur de 10.000 de lei (iar radiologii care obţin competenţe specifice precum CT sau RMN pot ajunge în medie la salarii de 15.000 lei net), Cardiologie cu salarii de 9000 lei net şi Medicină de laborator, cu salarii medii de 8000 de lei net.

La polul opus, cele mai mici salarii sunt oferite medicilor specialişti în medicină generală (4500 lei net), medicină de familie (5000 lei net) şi medicina muncii (între 4000 şi 5000 lei net).

În vestul ţării, salarii mai mici cu 25% decât în Bucureşti

Studiul a scos la iveală și diferenţele existente între salariile medicilor din diferite regiuni geografice ale ţării. În timp ce în vestul ţării, salariile oferite de către angajatori sunt în medie cu un sfert mai mici decât cele oferite în Bucureşti, în Moldova salariile pot fi cu o treime mai mari decât cele din capitală, fiindcă deficitul de medici specialişti este mult mai mare.

Angajatorii din oraşele mici şi mijlocii sunt dispuşi să ofere salarii mai mari decât cei din principalele oraşe precum Bucureşti, Cluj sau Timişoara, din dorinţa de a atrage candidaţii. Un medic specialist oftalmolog poate primi un salariu de 10.000 de lei net în Satu Mare; un medic specialist pediatru poate primi un salariu de 12.000 de lei net în Baia Mare, iar un medic specialist pe diabet poate primi până la 9000 de lei net în Târgovişte. Tot orașele mici sunt cele care oferă doctorilor și alte beneficii precum: asigurarea cazării, decontarea costurilor de transport, prime salariale, program flexibil şi altele.

Decalaj mare între cererile asistenților medicali și oferta angajatorilor

Angajatorii din sistemul privat de sănătate nu și-au aliniat din grila de salarizare din sistemul public de sănătate la măririle care au avut loc în primul trimestru al anului trecut. Asistenţii medicali generalişti își doresc un salariu cu aproximativ 22% mai mare decât sunt dispuse companiile să ofere, o diferenţă între cerere şi ofertă de două ori mai mare decât cea publicată în raportul similar din 2017.

Cel mai mare decalaj între cererea şi oferta salarială se observă la asistenţii medicali cu experienţă pe Bloc Operator, diferenţa fiind de 30% dintre salariile dorite de candidaţi (aproximativ 5000 de lei net) şi salariile oferite de angajatori pe acest post (aproximativ 3800 lei net). Asistenţii medicali care profesează pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă îşi doresc salarii de aproximativ 5000 de lei net, dar oferta angajatorilor ajunge la 4000 de lei net, decalajul între cerere şi ofertă fiind de aproximativ 25%.

Aşteptările salariale ale asistenţilor care profesează pe celelalte secţii din cadrul spitalelor private se ridică la 4000 de lei net, fiind cu aproximativ 14% mai mari decât salariile oferite în medie de angajatori, aproximativ 3500 de lei net.

În cazul asistenţilor debutanţi, aceştia şi-ar dori ca primul salariu să pornească de la valoarea de aproximativ 2000 de lei net, în medie, în vreme ce angajatorii sunt dispuşi să ofere în medie 1600 de lei net, decalajul între cerere şi ofertă fiind de aproximativ 25%.

Asistenţii medicali cu experienţă pe ambulatoriu vor salarii de 2500-2800 de lei, iar angajatorii sunt dispuşi să ofere în medie în jur de 2300 de lei net, decalajul înregistrat între cerere şi ofertă fiind de 20%. Moaşele își doreau în 2018 salarii de 5000 de lei net, iar angajatorii le-au oferit în medie aproximativ 4500 de lei net, decalajul dintre cerere şi ofertă fiind de 11%.

În ceea ce priveşte pe infirmieri, aşteptările salariale în anul 2018 s-au ridicat la aproximativ 2500 de lei net, însă, oferta din partea companiilor s-a plasat în jurul valorii de 1700 de lei net, în medie, decalajul între cerere şi ofertă fiind cel mai mare din sistemul medical, de aproximativ 47%. Aceleaşi aşteptări salariale din partea candidaţilor şi aceleaşi oferte din partea angajatorilor au fost valabile şi în cazul brancardierilor, diferenţa între cerere şi ofertă fiind tot de aproximativ 47%.

Medicii specialişti sunt dispuşi să îşi schimbe locul de muncă pentru o ofertă salarială cu aproximativ 1000 de lei mai mare decât venitul realizat la locul de muncă anterior, iar asistentii medicali pentru o ofertă salarială cu aproximativ 300-500 de lei mai mare, arată raportul dat publicității.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel