"Săpunul, pasta de dinţi, cremele și produse de curăţenie afectează fertilitatea": Conţin bisfenol și triclosan. E dovedit că provoacă tulburări endocrine

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Sapun infertilitate - Foto: Freepik @EyeEm
Sapun infertilitate - Foto: Freepik @EyeEm

"Compuşi chimici din săpun, pasta de dinți, produse de curățenie, creme... afectează fertilitatea feminină şi masculină". Cauzele nevăzute și neștiute care duc la infertilitatea a mii de cupluri.

Expunerea la compușii chimici din mediul înconjurător poate avea un impact semnificativ asupra fertilității, atât la femei, cât și la bărbați, potrivit conf. univ. dr. Romeo Micu, specialist reproducere asistată.

Ei bine, da, potrivit multor studii, una dintre cauzele dificultăților în conceperea unui copil este contactul cu substanțe chimice omniprezente în mediul domestic, în lanțul alimentar și în anumite medicamente sau produse cosmetice.

Această legătură a fost stabilită dincolo de orice îndoială rezonabilă de sute de publicații științifice, însă numărul și gama de molecule suspecte, diferitele căi de expunere - de la alimente, inhalare și până la contactul cu pielea - și intervalul de timp, uneori lung, dintre expunere și debutul infertilității, fac extrem de complicată măsurarea amplorii acestor efecte și identificarea principalelor produse responsabile.

Cele mai bine stabilite efecte sunt cele asupra fertilității masculine. La nivel mondial, concentrația medie de spermatozoizi s-a înjumătățit în jumătate de secol, conform celei mai recente analize a tuturor datelor disponibile.

În afară de alte influențe precum stilul de viață, stresul și regimul alimentar, tot mai multă atenție se acordă factorilor poluați și toxici din mediu.

Publicate în iunie 2022, primele studii care încearcă să stabilească o ierarhie a principalilor factori care contribuie la acest declin indică faptul că primele locuri sunt ocupate de bisfenoli (prezenți în materialele plastice rigide și în rășinile care intră în contact cu alimentele), de dioxinele policlorurate (emise în special de incineratoarele de deșeuri menajere) și de anumiți ftalați (prezenți în materialele plastice moi). Parabenii (prezenți în anumite produse cosmetice și de igienă), precum și paracetamolul (un analgezic utilizat pe scară largă) au fost, de asemenea, evidențiați de cercetători, potirvit Le Monde.

Atenție însă, efectele majore ale acestor substanțe apar cu întârziere, după expunerea in uter, prin intermediul mamelor în timpul sarcinii. Aceste substanțe perturbatoare hormonale sau "perturbatori endocrini" acționează în special în timpul construcției sistemului reproducător, reducând fertilitatea viitoare a copilului nenăscut.

Numeroase societăți de prestigiu au confirmat că acești compuși chimici au un impact negativ asupra fertilității.

Printre acești compuși se regăsesc diverse substanțe poluante prezente în produsele de uz comun, cum ar fi ambalajele din plastic, produsele de igienă corporală și cosmeticele.

De exemplu, bisfenolul, prezent în ambalajele din plastic, a fost demonstrat că afectează fertilitatea și poate cauza tulburări endocrine.

Triclosanul, întâlnit în produsele de igienă precum pasta de dinți, săpunurile antibacteriene și produsele de curățenie, este un alt compus care poate provoca dezechilibre hormonale.

În plus, unele substanțe chimice prezente în filtrele de protecție solară și cremele pentru soare au fost asociate cu afectarea spermatogenezei și, implicit, cu reducerea fertilității masculine, conform medicului.

"Pe lângă alţi factori, cum ar fi stilul de viaţă, stresul, regimul alimentar, se discută tot mai mult despre factorii poluanţi, factori toxici, chimici din mediul înconjurător. Sunt multe societăţi de prestigiu care au afirmat că aceşti compuşi chimici din mediu au o influenţă asupra fertilităţii.

Între aceştia sunt mai multe grupe de poluanţi chimici de mediu, care intră în structura maselor plastice, cum ar fi, de exemplu, în structura ambalajelor, pot să fie în produse de igienă corporală, în cosmetice. Ambalajele de plastic conţin bisfenol, care este dovedit că afectează fertilitatea, provoacă tulburări endocrine.

Între aceşti compuşi chimici de mediu se situează şi triclosanul, care este un compus existent în structura unor produse de igienă, cum ar fi pasta de dinţi, săpunul antibacterian, produse de curăţenie, care, de asemenea, induce modificări hormonale.

Pe de altă parte, există şi filtrele ultraviolete, cremele pe care le folosim ca factor de protecţie pentru soare, care au influenţă asupra spermatogenezei şi pot afecta fertilitatea masculină", a declarat Romeo Micu pentru Agrerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel