EXCLUSIV Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Adevărul despre sare. Greșeala pe care o faci când pui sare în mâncare. Acest obicei transformă mâncarea într-o otravă. Câtă sare putem mânca pe zi, de fapt și care e diferența dintre sare sau...
Sare sau sodiu?

Foto: Freepik @whispers
Clorura de sodiu este denumirea chimică a sării.
Cuvintele sare și sodiu sunt adesea folosite ca sinonime, deși, în funcție de greutate, sarea conține 40% sodiu și 60% clorură.
Cea mai mare parte a sodiului pe care îl consumăm este sub formă de sare. Glutamatul de sodiu, utilizat frecvent ca aditiv alimentar, reprezintă o sursă suplimentară de sodiu în unele țări.
1 g de sare este echivalent cu 400 mg de sodiu, iar 1 g de sodiu este echivalent cu 2,5 g de sare.
Medicul Cătălina Trifan ne-a explicare și care e cantitatea de sare pe care trebuie să o mâncăm zilnic. Potrivit medicului: "ideal ar fi să se mănânce trei, patru grame de sare pe zi. E foarte puțin, e mai puțin decât o linguriță".
Potrivit OMS, aportul zilnic de sare trebuie redus la mai puțin de 5 g pe persoană pe zi.
"Există obiceiuri pe care noi trebuie să le anulăm de la început în discuția cu pacientul.
Sunt oameni care, prin obicei, prin educație, prin mediu, sunt învățați să pună sare în mâncare, înainte de a o gusta. Acesta este un obicei extrem de nesănătos.
Pacientul trebuie educat cu privire la repercusiunile pe termen lung ale acestui obicei, trebuie să fie foarte atent la ce mănâncă, pentru că mâncarea se poate transforma într-o otravă dacă sarea nu este folosită așa cum trebuie", a declarat Cătălina Trifan, medic primar medicină internă, șef Secția Medicină Internă la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
Consumul excesiv de sare poate avea efecte negative semnificative asupra sănătății. Aceasta poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, crescând riscu de boli cardiovasculare precum hipertensiune.
De asemenea, consumul excesiv de sare poate afecta funcționarea rinichilor, putând duce la retenție de apă și creșterea volumului sanguin.
În plus, o dietă bogată în sare poate contribui la deteriorarea sănătății oaselor, prin pierderea calciului. Controlul consumului de sare este esențial pentru menținerea unei sănătăți optime și prevenirea complicațiilor asociate bolilor cronice.
Hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori de risc preveniți pentru bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale, deces și handicap la nivel mondial și este responsabil pentru 9 milioane de decese în fiecare an.
Consumul excesiv de sare alimentară sau sodiu este o cauză importantă și evitabilă a hipertensiunii arteriale.
Care sunt alimentele bogate în sare?
Cea mai mare parte a sării din alimentația modernă provine din alimentele din restaurante și din alimentele ambalate și prelucrate.
Printre cele mai mari surse de sare se numără:
- Pâine: pâine pentru sandvișuri, baghete, pâine crocantă
- Carnea procesată: salam, bacon, pastramă, șuncă, cârnați
- Gustări sărate: chipsuri, cartofi prăjiți, biscuiți, nuci sărate
- Brânzeturi și produse din brânză: brie, brânză la cutie, cheddar, mozzarella
- Deserturi pe bază de cereale: brioșe, prăjituri, fursecuri
- Supe: la conservă, congelate, sub formă de pudră, potrivit Healthline.
Pentru a identifica cu ușurință alimentele cu conținut scăzut de sare, căutați expresii precum conținut scăzut de sodiu, conținut foarte scăzut de sodiu sau conținut redus de sodiu. De asemenea, puteți căuta cantitatea de sodiu per porție sau 100 de grame și puteți compara acest număr cu cel al oricărui produs pe care îl aveți în vedere
-
Primul semn că intestinul tău este iritat28.12.2025, 15:39
-
Câte grade trebuie să avem iarna în casă?28.12.2025, 13:04
-
6 alimente grase surprinzător de sănătoase28.12.2025, 11:36
-
-
EXCLUSIV Semnul banal dat de cârcei. Nu-i mai ignora! Atenție la picioarele reci, furnicături, durere când mergi
CRBL, știi asta? Depresia, "o fiță" atât de cool, încât te face să nu te mai poți ridica din pat. Depresia NU e o fiță, dar ignoranța da!
EXCLUSIV Istoria medicinei în Evul Mediu românesc, între vraci, moașe și bărbieri
EXCLUSIV Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
EXCLUSIV Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
EXCLUSIV Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
EXCLUSIV Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
EXCLUSIV Cefaleea, o problemă globală de sănătate. Peste un miliard de oameni suferă de migrenă
EXCLUSIV Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
EXCLUSIV Ispitele de la Insula Iubirii ajung să dezvolte "tricupluri" în viața reală. Psihologul Radu Leca, avertisment
EXCLUSIV Echinocțiu de toamnă 2025. Vlad Ciurea explică cum ne afectează micșorarea zilei starea și sănătatea
EXCLUSIV Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
EXCLUSIV Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
EXCLUSIV Cum să monitorizezi tensiunea în sarcină, pe săptămâni. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Atunci se poate complica
EXCLUSIV Metode terapeutice pentru cancer, explicate de dr. Lucia Stănculeanu. Opțiuni în funcție de stadiul bolii
EXCLUSIV Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
EXCLUSIV Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
EXCLUSIV Violența în cuplu, o realitate complexă și adesea ascunsă. Bogdana Fati: Acestea sunt semnele
EXCLUSIV Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
EXCLUSIV Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
