SARS-CoV-2: cel mai apropiat „strămoș” al virusului, găsit tot în China cu șapte ani în urmă

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Nou focar de coronavirus
Nou focar de coronavirus

Originea virusului SARS-CoV-2 care a creat pandemia este încă analizată de cercetători. surprinzător, un virus extrem de asemănător a fost descoperit în China încă cu șapte ani înainte de pandemie, însă puțină lume pare să mai știe asta.

Originea noului coronavirus a fost îndelung dezbătută și oamenii de știință încă încearcă să descopere care este sursa virusului care a infectat peste 11 milioane de oameni în toată lumea și a cauzat peste 500.000 de decese. 
Potrivit unei noi anchete, un virus extrem de asemănător ar fi fost găsit într-o mină din China încă în 2012. Dailymail arată că mina de cupru infestată cu lilieci din Mojiang, vestul Chinei, a găzduit un coronavirus care a îmbolnăvit șase bărbați adulți bolnavi de pneumonie și trei dintre ei au murit.
Oamenii de știință au prelevat mostre din fecalele liliecilor găsiți pe tavanul peșterii și le-au depozitat într-un laborator, la 1.000 de mile distanță din Wuhan, ani în care le-au studiat.
În decembrie anul trecut, Wuhan a devenit sursa unei pandemii globale de coronavirus care a infectat acum peste 11 milioane de oameni și a ucis 525.000.
Virusul respectiv, numit RaBtCoV / 4991 la vremea respectivă, pare a fi acum cea mai apropiată rudă cu SARS-Cov-2, care provoacă Covid-19, a descoperit o anchetă a Sunday Times. Însă cercetătorii chinezi nu par să fi primit informația conform căreia s-a găsit un astfel de virus similar cu aproape un deceniu în urmă, respectiv în 2012 și, mai ales că virusul a ucis trei bărbați.
Se pare că virusul a apărut într-o singură lucrare științifică disponibilă pe scară largă, dar care nu menționează faptul că a cauzat pneumonii fatale la om.

Informații puține despre virus

Descoperirea că ceva foarte asemănător cu Covid-19 circula cu liliecii din Mojiang - jumătate din liliecii testați în mină transportau cel puțin un tip de coronavirus - a ridicat îndoieli cu privire la adevărata sursă de SARS-CoV-2.
Povestea oficială a fost că virusul Covid-19 a ajuns de la un animal – s-a crezut a fi un pangolin - la oameni la piața de fructe Hunan din orașul Wuhan.
De acolo s-a răspândit în toată populația în orașul dens populat, care este un hub de transport, apoi pe căile d etransport - trenuri și avioane - și în întreaga lume în câteva săptămâni.
Dar virusul s-ar fi putut răspândi mai întâi în altă parte și chiar autoritățile chineze au recunoscut de atunci că piața a fost „victimă” a epidemiei și nu sursa ei.
Dr. Peter Daszak, un expert britanic în bolile animalelor, a declarat pentru The Sunday Times: „Nu a apărut pe piață, a apărut în altă parte”.
El a sugerat că se răspândise deja undeva în jurul minei în zona rurală Mojiang și apoi a izbucnit în Wuhan, care are o populație de 11 milioane de oameni.
„Ipoteza corectă este că s-a răspândit în animale din sudul Chinei și apoi a fost expediat, prin intermediul persoanelor infectate sau a animalelor asociate cu comerțul, către Wuhan.”
Virusul RaBtCoV / 4991 pare să fi provocat o boală care arată extrem de asemănătoare cu Covid-19 și are un cod genetic care se potrivește 96,2 la sută cu acesta.

Cinci din șase, în stare gravă

Cei șase bărbați s-au îmbolnăvit de virus în 2012 după ce au fost repartizați la mină pentru a elimina fecalele de lilieci - nu este clar exact cum s-au infectat.
Dar bărbații, care aveau vârsta cuprinsă între 30 și 63 de ani, toți au necesitat tratament de terapie intensivă în spital.
Toți aveau febră mare, dureri corporale și tuse, iar cinci dintre ei se chinuiau să respire.

Toate sunt simptome se potrivesc cu cele ale Covid-19 și au fost testați negativ la toate bolile tropicale la care s-ar putea gândi medicii, dar la două dintre ele testele de sânge au fost ulterior pozitive, pentru că au fost infectate cu SARS sau cu un coronavirus asemănător cu SARS.
Teoria este cea mai recentă dintr-o linie lungă care sugerează originea posibilă a virusului Covid-19, multe dintre acestea conducând la liliecii sălbatici din China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel