Când scurgerile vaginale provoacă îngrijorare. Ce boli pot indica în funcție de culoare, consistență sau miros

Monika Baciu |
Data publicării:
scurgerile vaginale - FOTO: Freepik@natusm
scurgerile vaginale - FOTO: Freepik@natusm

Scurgerile vaginale sunt normale, dar modificări ale cantității, consistenței, culorii sau mirosului ar putea indica o infecție sau o altă problemă.

Scurgerile vaginale pot avea diferite culori. Sunt șanse să nu acorzi cu adevărat atenție culorilor secrețiilor tale vaginale până când observi o nuanță neobișnuită.

Scurgerile vaginale sunt compuse din secreții de la nivelul colului uterin și al vaginului, bacterii și mucus, spune Loriana Soma, medic ginecolog la The Ohio State University Wexner Medical Center. Scurgerea nu este acolo doar pentru distracție - de fapt, are un rol.

”Are rolul de a curăța vaginul și de a preveni infecțiile. Glandele din interiorul vaginului și a colului uterin expulzează lichid care ajută la eliminarea celulelor moarte și a bacteriilor”, spune expertul în sănătatea femeilor Jennifer Wider, MD.

Așadar, este absolut normal să ai scurgeri vaginale. Să știi că acestea pot varia pe parcursul ciclului menstrual.

”În timpul menstruației, există o scurgere minimă. Apoi poate fi maro - din cauza sângelui vechi - după ce se termină menstruația. Zilele de după menstruație pot avea mai puține scurgeri și pot fi lipicioase.

Atunci când ești fertilă (în cele câteva zile înainte de ovulație), mucusul cervical și secreția pot apărea alunecoase, subțiri, transparente și pot avea o consistență de albuș de ou. După ovulație, este posibil să ai mai puține secreții, iar lichidul pe care îl vezi să capete o consistență mai groasă”, spune Dr. Soma.

Acestea fiind spuse, uneori o culoare ciudată poate fi un semn că ceva nu este în regulă.

”Cea mai frecventă cauză a secrețiilor anormale este infecția. Modificări ale secrețiilor vaginale apar, de asemenea, în timpul sarcinii, menopauzei și, de asemenea, atunci când pacientele iau pilule contraceptive”, notează Dr. Soma.

Vezi și: Cum să scapi de riduri. Ritualul care te întinerește. Ioana Marinescu: Este fabulos

Ce înseamnă culoarea scurgerilor vaginale

Este posibil să observați diferențe de consistență și de volum, precum și de aspect al secrețiilor.Iată care sunt cele mai importante, plus ce pot însemna.

Limpede

Dacă aveți scurgeri limpezi, probabil că totul este în stare bună de funcționare, potrivit medicilor.

Vezi și: Ceaiul care taie greața. Este dulce în mod natural și un aliat al digestiei

Alb

Scurgerile albe pot fi normale - mai ales pe măsură ce vă apropiați de momentul în care trebuie să vă vină menstruația - dar pot fi, de asemenea, un semn al unei infecții, cum ar fi o infecție cu drojdie, spune Mary Jane Minkin, MD, profesor clinic de obstetrică și ginecologie și științe reproductive la Școala Medicală Yale.

”Infecțiile cu drojdii se prezintă de obicei cu o secreție albă, cu aspect de brânză de vaci și mâncărimi - de obicei pe vulvă, care poate fi, de asemenea, roșie și iritată”, spune ea.

Dacă aveți aceste simptome, puteți încerca să vă tratați cu o cremă antifungică cu miconazol, pe care o puteți cumpăra de la farmacia locală. Dar, dacă asta nu ajută, este timpul să vă consultați medicul.

Galben

Acesta este un alt caz care se încadrează în categoria ”depinde”.

”O ușoară culoare galbenă poate fi normală”, spune Dr. Soma, dar o scurgere galbenă și groasă poate fi un semn de infecții precum cervicita (o infecție a colului uterin) sau boala inflamatorie pelvină, care afectează uterul, trompele uterine sau ovarele. Alte diagnostice potențiale în amestec: Infecțiile cu transmitere sexuală trichomoniasis, gonoreea și chlamydia.

Practic, dacă observați scurgeri galbene și groase care nu se opresc și vă confruntați cu alte simptome, cum ar fi un miros vaginal puternic, mâncărimi, iritații și dureri în timpul urinării și/sau al sexului, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră despre următorii pași.

Vezi și: De ce să dormi cu ceapă în șosete. Secretul chinezesc străvechi care stimulează echilibrul organismului

Verde

Aceasta este de obicei anormală, spune Dr. Wider, mai ales dacă aveți, de asemenea, un miros puternic, inflamație, umflături, mâncărimi și o senzație de arsură. Scurgerea verde poate fi un semn de trichomoniază, care tinde să vină cu un fel de miros urât mirositor de pește, spune Dr. Minkin.

Practic, dacă observați scurgeri galbene și groase care nu se opresc și vă confruntați cu alte simptome, cum ar fi un miros vaginal puternic, mâncărimi, iritații și dureri în timpul urinării și/sau al sexului, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră despre următorii pași.

Gri

Scurgerile cenușii sunt un simptom comun de prezentare a vaginozei bacteriene (BV), conform Dr. Soma, și sunt ”de obicei urât mirositoare”.

”În afară de neplăcere, creșterea excesivă a bacteriilor responsabile de această secreție poate duce la o agravare a ITS, iar femeile cu BV atunci când rămân însărcinate au o șansă mai mare de travaliu prematur. Așadar, este bine să tratăm vaginoza bacteriană nu doar pentru secreția sa enervantă, ci și din cauza acestor probleme potențiale”, spune Dr. Minkin.

Din fericire, de obicei, poate fi eliminată cu antibiotice, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Vezi și: Leguma verde, catalogată drept cel mai sănătos aliment din lume. Are proprietăți anticancerigene și antiinflamatorii

Roz

Scurgerea roz se datorează, de obicei, unei ”sângerări ușoare” de la uter sau de la colul uterin, spune Dr. Soma, adăugând că ”poate fi începutul sau sfârșitul unei perioade normale”. Dar, dacă se întâmplă după sex, poate fi un semn de cervicită sau displazie cervicală, celule cervicale anormale care pot fi precanceroase sau cancer de col uterin.

”Dacă secreția pare să aibă o tentă de sânge, consultați furnizorul dumneavoastră”, sugerează Dr. Minkin.

Poate fi, de asemenea, un semn al unei boli cu transmitere sexuală, spune ea, așa că veți dori să o verificați, indiferent dacă nu se întâmplă chiar înainte sau după menstruație.

Când ar trebui să consultați un medic?

Dacă aveți scurgeri care nu sunt normale pentru dvs. și aveți îngrijorări, adresați-vă medicului dvs. La fel și dacă ai scurgeri groase albe sau galbene, sau dacă ai de-a face cu scurgeri verzi sau gri.

Simptomele precum mâncărimea, arsura, mirosurile și umflarea sunt, de asemenea, semnale că ceva nu este în regulă cu vaginul tău, spune Dr. Wider. Practic, nu ezitați să faceți verificări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel