Semințe de mac cu limita de opiu depășită, alertă în supermarket. Ce este Opiu. Are efect devastator în corp

Giorgi Ichim |
Data publicării:
Seminte de mac opiu - Foto: Pexels @Castorly Stock
Seminte de mac opiu - Foto: Pexels @Castorly Stock

Zeci de kilograme de semințe de mac au fost retrase din magazine. Alertă în supermarket. Ce este Opiul și ce efecte are pentru organism.

Zeci de kilograme de seminţe de mac au fost retrase de la comercializare de către inspectorii sanitar-veterinari din unităţile din Alba ale unui lanţ de supermarketuri, din cauza depăşirii limitei maxime admise de alcaloizi de opiu.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba a anunțat că a fost retrasă de la comercializare o cantitate de 74 de kilograme de seminţe de mac de la unităţi de vânzare cu amănuntul.

"În cazul seminţelor de mac s-a constatat depăşirea limitei maxime admise de alcaloizi de opiu. Controalele continuă şi în luna februarie. Acestea sunt efectuate cu scopul respectării de către operatorii din domeniul alimentar a condiţiilor sanitare veterinare, a condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate produsele alimentare", se precizează în comunicatul DSVSA.

Ce este Opiul și ce efecte are pentru organism

Opiul este unul dintre cele mai vechi și controversate droguri cunoscute de omenire, ce își are rădăcinile în istorie încă din antichitate.

De-a lungul secolelor, a fost folosit în diverse scopuri, de la scopuri medicinale și rituale la recreaționale și chiar militare. Cu toate acestea, impactul său asupra societății și individului rămâne complex și adesea devastator.

Opiul este derivat din planta de mac și a fost folosit pentru prima dată în antichitatea timpurie, în regiunile din Asia de Sud și de Sud-Est. Civilizații precum cele egipteane, greci și romane au folosit opiu în scopuri medicinale și religioase. Chiar și în Evul Mediu, opiumul a continuat să fie folosit pe scară largă în medicina tradițională.

Însă, odată cu avansul în domeniul farmaceutic în secolele 18 și 19, opiul a început să fie utilizat pe scară largă în scopuri recreaționale, mai ales în Europa și în Statele Unite. Acest lucru a condus la creșterea consumului și la dezvoltarea unor probleme legate de dependență.

Opiul conține substanțe chimice cu puternice efecte analgezice și sedative, cum ar fi morfina și codeina. Aceste substanțe acționează asupra receptorilor din creier, reducând senzația de durere și producând senzații de euforie și relaxare. Cu toate acestea, utilizarea pe termen lung poate duce la dependență fizică și psihologică.

Dependența de opiacee a devenit o problemă majoră de sănătate publică în multe țări din întreaga lume. Supradozajele de opiacee, inclusiv opiu, au devenit o cauză principală a deceselor legate de droguri în multe țări. În plus, utilizarea necontrolată a opiului este adesea asociată cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv tulburări respiratorii, boli infecțioase și deteriorarea sănătății mentale.

Din cauza riscurilor asociate cu utilizarea opiului, multe țări au adoptat măsuri stricte de reglementare a acestuia. De la restricționarea prescrierii medicale până la implementarea programelor de reducere a prejudiciilor și campaniilor de conștientizare, guvernele din întreaga lume încearcă să abordeze problema consumului abuziv de opiacee.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel