Sfecla roșie susține sănătatea creierului, a inimii și a sistemului digestiv. Cum poți beneficia de proprietățile sale anticancerigene

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Sfecla rosie sustine sanatatea creierului Foto: Freepik @Sketchepedia
Sfecla rosie sustine sanatatea creierului Foto: Freepik @Sketchepedia

Sfecla roșie susține sănătatea creierului, reduce inflamația și poate încetini creșterea celulelor canceroase. Află de ce poate fi considerată un superaliment.

Scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea performanțelor atletice sunt doar câteva dintre beneficiile acestei legume bogate în folat. Pentru a obține cele mai multe substanțe nutritive, savurați sfecla crudă sau alegeți metode precum sucul și prăjirea în loc de fierbere.

Sfecla roșie, cunoscută în mod obișnuit sub numele de sfeclă, este un tip de legume vibrante și versatile. Sunt cunoscute pentru gustul și aroma lor pământie. Mulți oameni le numesc un superaliment datorită profilului lor nutrițional bogat.

Vezi și: Consumul de sucuri crește riscul bolilor cardiovasculare și a decesului. Ce spune noul studiu

Pe lângă faptul că aduce un strop de culoare în farfurie, sfecla este foarte nutritivă și este plină de vitamine esențiale, minerale și compuși vegetali, dintre care mulți au proprietăți medicinale.

Mai mult, sunt delicioase și ușor de adăugat la dieta ta în mâncăruri precum sfecla prăjită cu balsam, hummus, cartofi prăjiți și salate, printre multe altele.

1. Mulți nutrienți și puține calorii

Sfecla se mândrește cu un profil nutrițional impresionant.

Sunt sărace în calorii, dar bogate în vitamine și minerale valoroase. De fapt, ele conțin câte puțin din aproape toate vitaminele și mineralele de care are nevoie organismul tău.

Vezi și: Cele mai bune condimente pentru sănătatea inimii. Pot contribui la prevenirea bolilor de inimă și accidentelor vasculare cerebrale

Iată o prezentare generală a nutrienților care se găsesc într-o porție de 100 de grame de sfeclă fiartă:

- Calorii: 44

- Proteine: 1,7 grame

- Grăsimi: 0,2 grame

- Carbohidrați: 10 grame

- Fibre: 2 grame

- Folat: 20% din valoarea zilnică (DV)

- Mangan: 14% din VD

- Cupru: 8% din VD

- Potasiu: 7% din VD

- Magneziu: 6% din VD

- Vitamina C: 4% din VD

- Vitamina B6: 4% din VD

- Fier: 4% din VD

Sfecla roșie este deosebit de bogată în folat, o vitamină care joacă un rol cheie în creștere, dezvoltare și sănătatea inimii.

De asemenea, ele conțin o cantitate bună de mangan, care este implicat în formarea oaselor, metabolismul nutrienților, funcția creierului și multe altele.

În plus, sunt bogate în cupru, un mineral important necesar pentru producerea de energie și sinteza anumitor neurotransmițători.

2. Ar putea ajuta la menținerea sub control a tensiunii arteriale

Sfecla roșie a fost bine studiată pentru capacitatea sa de a scădea nivelul ridicat al tensiunii arteriale, care este un factor de risc major pentru bolile de inimă.

De fapt, unele studii arată că sucul de sfeclă roșie ar putea scădea semnificativ nivelurile atât ale tensiunii arteriale sistolice, cât și ale celei diastolice.

Efectul pare să fie mai mare pentru tensiunea arterială sistolică, care este presiunea atunci când inima se contractă, mai degrabă decât pentru tensiunea arterială diastolică, care este presiunea atunci când inima este relaxată. De asemenea, sfecla crudă poate exercita un efect mai puternic decât cea gătită.

Aceste efecte de scădere a tensiunii arteriale se datorează probabil concentrației ridicate de nitrați din această legumă rădăcină. În organismul tău, nitrații alimentari sunt transformați în oxid nitric, o moleculă care dilată vasele de sânge și determină scăderea nivelului tensiunii arteriale.

Sfecla roșie este, de asemenea, o sursă excelentă de acid folic. Deși cercetările au scos la iveală rezultate mixte, mai multe studii sugerează că creșterea aportului de folat ar putea reduce semnificativ nivelul tensiunii arteriale.

Cu toate acestea, țineți cont de faptul că efectul sfeclei asupra tensiunii arteriale este doar temporar. Ca atare, trebuie să le consumați în mod regulat pentru a experimenta beneficiile pentru sănătatea inimii pe termen lung.

3. Poate îmbunătăți performanța sportivă

Mai multe studii sugerează că nitrații din alimentație, precum cei care se găsesc în sfeclă, pot îmbunătăți performanța atletică.

Nitrații par să afecteze performanța fizică prin îmbunătățirea eficienței mitocondriilor, care sunt responsabile pentru producerea de energie în celulele tale.

Potrivit unei analize, sucul de sfeclă roșie ar putea spori rezistența prin creșterea timpului necesar pentru a deveni epuizat, prin stimularea performanței cardiorespiratorii și prin îmbunătățirea eficienței sportivilor.

În mod promițător, s-a demonstrat, de asemenea, că sucul de sfeclă roșie îmbunătățește performanța în ciclism și crește utilizarea oxigenului cu până la 20%.

Este important de reținut că nivelurile de nitrați din sânge ating un vârf în 2-3 ore de la consumul de sfeclă sau de suc de sfeclă. Prin urmare, cel mai bine este să le consumați cu câteva ore înainte de antrenament sau de competiție pentru a le maximiza beneficiile potențiale.

4. Poate ajuta la combaterea inflamațiilor

Sfecla roșie conține pigmenți numiți betalaine, care are o serie de proprietăți antiinflamatorii.

Acest lucru ar putea fi benefic pentru mai multe aspecte ale sănătății, deoarece inflamația cronică a fost asociată cu afecțiuni precum obezitatea, bolile de inimă, bolile hepatice și cancerul.

Un studiu efectuat pe 24 de persoane cu tensiune arterială ridicată a constatat că consumul a 250 ml (8,5 uncii) de suc de sfeclă timp de 2 săptămâni a redus semnificativ mai mulți markeri ai inflamației, inclusiv proteina C reactivă (CRP) și factorul de necroză tumorală alfa (TNF-a).

În plus, un studiu din 2014 la persoane cu osteoartrită - o afecțiune care provoacă inflamații la nivelul articulațiilor - a arătat că capsulele de betalaină realizate cu extract de sfeclă roșie au redus durerea și disconfortul.

S-a demonstrat, de asemenea, că sucul și extractul de sfeclă roșie reduc inflamația rinichilor la șobolanii cărora li s-au injectat substanțe chimice toxice, care provoacă leziuni.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii la om pentru a determina dacă savurarea sfeclei în cantități normale, ca parte a unei diete sănătoase, poate oferi aceleași beneficii antiinflamatorii.

5. Poate îmbunătăți sănătatea digestivă

O cană de sfeclă roșie conține 3,4 grame de fibre, ceea ce face din sfeclă o sursă bună de fibre.

Fibrele ocolesc digestia și călătoresc spre colon, unde hrănesc bacteriile prietenoase din intestin și adaugă volum scaunelor.

Acest lucru poate promova sănătatea digestivă, vă menține regulat și previne afecțiunile digestive precum constipația, boala inflamatorie intestinală (IBS) și diverticulita.

Mai mult, fibrele au fost legate de un risc redus de boli cronice, inclusiv cancerul de colon, bolile de inimă și diabetul de tip 2.

6. Poate susține sănătatea creierului

Funcțiile mentale și cognitive scad în mod natural odată cu vârsta, ceea ce poate crește riscul de tulburări neurodegenerative precum demența.

Nitrații din sfeclă pot îmbunătăți funcția cerebrală prin promovarea dilatării vaselor de sânge și, astfel, prin creșterea fluxului sanguin către creier.

În special, s-a demonstrat că sfecla roșie îmbunătățește fluxul sanguin către lobul frontal al creierului, o zonă asociată cu gândirea de nivel superior, cum ar fi luarea deciziilor și memoria de lucru.

Mai mult, un studiu efectuat la persoane cu diabet de tip 2 a constatat că timpul de reacție în timpul unui test de funcție cognitivă a fost cu 4% mai rapid la cei care au consumat 250 ml de suc de sfeclă roșie zilnic timp de 2 săptămâni, comparativ cu un grup de control.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă sfecla roșie ar putea fi folosită pentru a îmbunătăți funcția cerebrală și pentru a reduce riscul de demență în rândul populației generale.

7. Poate avea unele proprietăți anticancerigene

Sfecla roșie conține mai mulți compuși cu proprietăți de combatere a cancerului, printre care se numără betaina, acidul ferulic, rutina, kaempferolul și acidul cafeic.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, studiile în eprubetă au arătat că extractul de sfeclă roșie poate încetini diviziunea și creșterea celulelor canceroase.

Alte câteva studii au constatat că a avea niveluri mai ridicate de betaină în sânge poate fi asociat cu un risc mai mic de a dezvolta cancer.

Cu toate acestea, este important de reținut că majoritatea studiilor pe această temă au folosit compuși izolați, mai degrabă decât sfeclă roșie. Prin urmare, este nevoie de cercetări suplimentare privind consumul de sfeclă roșie ca parte a unei diete bine puse la punct și riscul de cancer.

8. Poate contribui la echilibrarea aportului energetic

Sfecla roșie are mai multe proprietăți nutriționale care ar putea să o facă un plus excelent pentru o dietă echilibrată.

În primul rând, sunt sărace în grăsimi și calorii, dar bogate în apă, ceea ce poate ajuta la echilibrarea aportului de energie. Creșterea aportului de alimente cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi această legumă rădăcină, a fost, de asemenea, asociată cu pierderea în greutate.

În plus, în ciuda conținutului caloric scăzut, ele conțin cantități moderate de proteine și fibre. Ambele substanțe nutritive pot facilita atingerea și menținerea unei greutăți moderate.

Fibrele din sfeclă pot, de asemenea, să susțină sănătatea digestivă, să diminueze pofta de mâncare și să favorizeze senzația de sațietate, reducând astfel aportul caloric global.

În plus, incluzându-le în smoothie-uri sau în alte rețete, poți crește cu ușurință aportul de fructe și legume pentru a îmbunătăți calitatea dietei tale.

9. Delicios și ușor de utilizat

Sfecla nu este doar nutritivă, ci și incredibil de delicioasă și ușor de încorporat în dieta ta.

Puteți să le faceți suc, să le prăjiți, să le gătiți la aburi sau să le murați. Pentru o opțiune convenabilă, le puteți achiziționa precoapte și conservate. Le puteți savura chiar și crude, fie că sunt tăiate felii subțiri sau rase.

Alegeți sfecla care se simte grea pentru mărimea ei, cu vârfurile cu frunze verzi proaspete, nefolosite, încă atașate, dacă este posibil.

Deoarece nitrații dietetici sunt solubili în apă, este mai bine să evitați să fierbeți sfecla dacă doriți să maximizați conținutul de nitrați.

Poți mânca sfeclă în fiecare zi?

Întotdeauna este mai bine să urmați o dietă variată.

Consumul unei cantități mici de sfeclă roșie în fiecare zi este puțin probabil să dăuneze, dar un consum ridicat poate duce la scăderea tensiunii arteriale, urină și fecale roșii sau negre și probleme digestive pentru cei care au o sensibilitate la nutrienți. Un consum zilnic ridicat de sfeclă roșie poate însemna, de asemenea, că nu obțineți nutrienți din alte alimente, totuși, așa că încercați să vă variați dieta.

Vorbiți întotdeauna cu un medic înainte de a face schimbări semnificative în alimentație.

Sfecla roșie este antiinflamatoare?

Sfecla roșie conține betalaine, un agent colorant natural cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Unele cercetări sugerează că belainele pot ajuta la reducerea atât a simptomelor, cât și a markerilor biologici din organism legați de inflamație.

Poate sfecla să vă stimuleze sănătatea sexuală?

Sfecla roșie conține nitrați și există unele dovezi că aceștia pot îmbunătăți producția de oxid nitric a organismului.

Organismul are nevoie de oxid nitric pentru a deschide vasele de sânge care sunt necesare pentru obținerea și menținerea unei erecții. Acest lucru le poate face potrivite pentru persoanele cu disfuncție erectilă, deși nu există dovezi științifice care să confirme acest lucru.

Sfecla roșie este foarte nutritivă și plină de proprietăți care favorizează sănătatea.

Acestea pot susține sănătatea creierului, a inimii și a sistemului digestiv, sunt un plus excelent pentru o dietă echilibrată, stimulează performanța atletică, ajută la ameliorarea inflamațiilor și, eventual, încetinesc creșterea celulelor canceroase.

Cel mai bun dintre toate, sfecla este delicioasă și ușor de inclus în dieta ta. De exemplu, sunt un adaos grozav la salate, garnituri, smoothie-uri, sosuri și sucuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel