Sindrom de intestin iritabil, hipnoterapia ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Hipnoterapia ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului de intestin iritabil, fiind o opțiune de tratament care ar trebui luată în calcul, sunt de părere cercetători olandezi. Cel mai mare studiu randomizat de hipnoterapie pentru pacienții cu sindrom de intestin iritabil (IBS) derulat până în prezent a raportat o îmbunătățire generală mai mare a stării bolnavilor, care au fost mai puțin tulburați de simptomele lor comparativ cu cei care au primit terapie de susținere educațională.

Studiul cercetătorilor olandezi IMAGINE a recrutat 354 adulți (cu vârste între 18 și 65 de ani) cu IBS care au fost direcționați de medici de asistență medicală primară și specialiști către spitale. Au fost luate în evidență 11 spitale din Olanda în perioada mai 2011 și aprilie 2016.

Participanții au fost repartizați aleatoriu pentru a primi fie sesiuni individuale de 45 de minute (150 de pacienți), fie sesiuni de grup (150) de hipnoterapie de două ori pe săptămână, timp de 6 săptămâni sau de educație și îngrijire de susținere (54). Conform studiului randomizat controlat, hipnoterapia i-a putut ajuta pe unii pacienți timp de cel mult 9 luni de la terminarea tratamentului. Cu toate acestea, hipnoterapia nu pare să reducă severitatea simptomelor.

După 3 luni de tratament, ameliorarea simptomelor IBS a fost raportată de 40% din pacienții care au beneficiat individual de hipnoterapie și de 33% dintre cei care au făcut hipnoterapie de grup, iar aceste beneficii au persistat la 42% dintre aceștia la 9 luni de urmărire. Concluziile sugerează că hipnoterapia în grup este la fel de eficace ca și sesiunile individuale, ceea ce ar putea permite multor pacienți cu IBS să fie tratați cu costuri reduse.

,,Studiul nostru arată că hipnoterapia ar putea fi considerată o opțiune de tratament pentru pacientii cu IBS, indiferent de severitatea simptomelor și subtipul IBS", a declarat dr. Carla Flik, de la Centrul Medical Universitar din Utrecht, Olanda, cea care a condus cercetarea, după cum arată eurekalert.org.

Hipnoterapia, bine tolerată

Tratamentul cu hipnoterapie a fost furnizat de psihologi care au fost instruiți ca hipnoterapeuți și a implicat o tehnică de vizualizare pozitivă, în care pacienții au primit sugestii despre cum ar putea obține controlul asupra sistemului lor digestiv pentru a reduce sentimentele de durere și disconfort. Pacienților li s-a dat și un CD pentru ca aceștia să poată exersa exerciții de auto-hipnoză la domiciliu timp de 15-20 de minute în fiecare zi.

În general, hipnoterapia a fost bine tolerată. Au fost raportate opt reacții adverse grave neașteptate (șase în grupul de hipnoterapie individuală și două în grupul de hipnoterapie de grup), mai ales cancer și boală inflamatorie intestinală, dar nu au fost legate de hipnoterapie.

Participanții au fost evaluați cu privire la nivelul de severitate a simptomelor, calitatea vieții, simptome psihologice, costuri de îngrijire a sănătății și absența muncii, la începutul studiului și imediat după tratament (3 luni) și din nou după 9 luni, precum și cu privire la ameliorarea simptomelor imediat după tratament și după 9 luni. Cu toate acestea, ameliorarea satisfăcătoare a simptomelor nu a fost însoțită de o îmbunătățire semnificativă a gravității simptomelor.

O persoană din cinci afectată de sindromul intestinului iritabil

IBS afectează aproximativ o persoană din cinci din întreaga lume, fiind o boală dificil de tratat, cu simptome care pot afecta grav calitatea vieții, inclusiv dureri abdominale, balonare, diaree și constipație. Potrivit statisticilor, sindromul de intestin iritabil atinge 10-15% din populația globului, majoritatea pacienților având până în 50 de ani.

Aproximativ 2,5-3 milioane de români prezintă sindrom de intestin iritabil, prevalența în rândul femeilor fiind de două ori mai ridicată decât în rândul bărbaților. Pentru mulți suferinzi, tratamentele medicamentoase și dietetice nu au succes. Intervențiile psihologice s-au dovedit eficiente, dar utilizarea lor este limitată de lipsa de terapeuți instruiți.

Cercetarea olandezilor este unul dintre primele studii efectuate în domeniul asistenței medicale primare, acolo unde marea majoritate a pacienților cu IBS sunt tratați și a fost publicată în revista Lancet de Gastroenterologie & Hepatologie. Autorii acesteia sunt de părere că vor fi necesare mai multe cercetări pentru a testa numărul optim de sesiuni de hipnoterapie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel