Sindromul bizar de care suferă Robbie Williams: De necrezut ce face artistul noaptea, când doarme. Ce trebuie să știi despre afecțiunea lui

Dana Lascu |
Data publicării:
Robbie Williams. Foto: Instagram
Robbie Williams. Foto: Instagram

Celebrul cântăreț Robbie Williams a dezvăluit că a fost diagnosticat cu un sindrom bizar care se manifestă noaptea, când doarme. Iată ce efecte ciudate are acest sindrom și cum se manifestă el: 

Cântărețul și compozitorul englez Robbie Williams, unul dintre cei mai apreciați cântăreți din întreaga lume, și care a fost nominalizat la premiile Grammy și este câștigător al premiilor BRIT, a recunoscut că suferă de un sindrom, care este declanșat de somniferele pe care le ia ca să poată dormi. Deși aceste medicamente îi provoacă un somn profund, artistul are momente când se trezește, se duce la bucătărie și dă iama la frigider având o predilecție spre dulciuri, însă dimineața, când se trezește, nu își amintește ce a făcut în timpul nopții, notează Spectacola.ro. 

Robbie Williams a mărturisit recent, într-un podcast din Anglia, că dimineața, după o astfel de xperiență, mintea lui e ca „o coală albă”: „Noaptea mă trezesc și mânânc tot ce găsesc dulce prin casă, dar dimineața nu-mi aamintesc nimic despre asta”.

Soția cântărețului, Ayda a povestit, la rândul ei, că de multe ori îl găsește pe Robbie în bucătărie: „E somnambul. Când nu știe de el, are o poftă de dulce de neoprit”, a explicat soția cântărețului. 

Robbie Williams, despre care se știe că a avut probleme cu alcoolul și drogurile la  un moment dat în viață, a mai povestit că într-un astfel de episod, declanșat după ce a luat un anumit tip de somnifer, a mâncat ciocolată în valoare de 23 de lire sterline. 

„Am mâncat ciocolată cât pentru o lună. Eram complet adormit”, a spus el. Artistul își amintește că pe tot parcursul turneului său „Close Encounters”, desfășurat în 2007, „a trăit ca un călugăr din punct de vedere al hranei în timpul zilei”, știind că noaptea consumă foarte multe alimente. „Noaptea luam acest medicament pentru somn și apoi mâncam tot minibarul”, a explicat el. 

Ce a făcut în ultimula stfel de episod, aflați pe Spectacola.ro

Ce este NS-RED și cum se manifestă el

Această manifestare este, însă, un sindrom. Deși nu este la fel de frecvent ca somnambulismul, Tulburarea alimentară legată de somnul nocturn (NS-RED) poate să apară la somnambuli. Persoanele care au această tulburare fac exact la Robbie: mănâncă în timp ce dorm. Ele intră adesea în bucătărie și pregătesc mâncare, fără să-și amintească dimineață, după ce se trezesc, că au făcut-o. Dacă NS-RED apare suficient de des, o persoană poate experimenta o creștere în greutate inexplicabilă și își poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 (link direct sursa informației)

NS-RED este clasificată în Clasificarea internațională a tulburărilor de somn ca o parasomnie. Se crede că este o tulburare de somn, nu o tulburare de alimentație. În timpul episoadelor de NSRED oamenii nu sunt conștienți. Nu au amintiri pe care să le fi făcut când se trezesc sau au doar amintiri fragmentare (link direct sursa informației)

O tulburare strâns legată de NS-RED, cunoscută sub numele de sindromul alimentației nocturne (NES), este diagnosticată atunci când o persoană mănâncă în timpul nopții cu deplină conștientizare și este posibil să nu poată adormi din nou decât dacă mănâncă (link direct studiu).

Simptomele NES persistă adesea timp de cel puțin două luni și includ:

- Poftă mică sau deloc pentru micul dejun,
- Mănâncă mai multă mâncare după cină decât în timpul mesei, 
- Mănâncă mai mult de jumătate din aportul zilnic de alimente după ora cinei,
- Treziri recurente din somn care necesită mâncare pentru a adormi înapoi.

NS-RED și NES diferă, prin aceea că oamenii cu NES mănâncă atunci când sunt conștienți. Cu toate acestea, tulburările sunt similare prin faptul că ambele sunt hibrizi ale tulburărilor de somn și de alimentație. Ambele afecțiuni pot interfera cu alimentația unui individ, pot provoca rușine și pot duce la depresie și creșterea în greutate.

Cine e predispus să facă aceste tulburări

Atât bărbații, cât și femeile pot dezvolta aceste tulburări, dar sunt mai frecvente în rândul femeilor. Se crede că una din 100 de persoane are NES și că aproape 5% suferă de NS-RED. Numărul persoanelor afectate de aceste tulburări crește cu până la 17% la cei cu alte tulburări de alimentație. 

Mulți dintre acești indivizi țin dietă în timpul zilei, ceea ce îi poate face să fie înfometați și vulnerabili la alimentația excesivă noaptea, când controlul lor este slăbit de starea de somn. În unele cazuri, persoanele cu tulburări de alimentație legate de somn au antecedente de alcoolism, abuz de droguri și alte tulburări de somn.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel