Sindromul metabolic, principalul vinovat pentru bolile cardiovasculare la pacienții cu psoriazis

Angela Sabău |
Data publicării:
Grăsimea de pe burtă
Grăsimea de pe burtă

Sindromul metabolic pare a fi principalul vinovat care crește riscul afecțiunilor cardiovasculare la pacienții care suferă de psoriazis.

Psoriazisul, o boală cronică inflamatorie a pielii, se știe de multă vreme că crește riscul bolilor cardiovasculare, care includ infarct și accident vascular cerebral. Acum, cercetătorii au identificat un vinovat cheie: prezența sindromului metabolic (MetSyn), o afecțiune care include obezitate, diabet, colesterol ridicat și hipertensiune și este foarte răspândită în rândul pacienților cu psoriazis.
Constatările, care ar putea duce la noi modalități de a ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare în rândul persoanelor cu psoriazis, apar în Jurnalul Asociației Americane de Dermatologie (JAAD). Studiul a fost finanțat de Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui (NHLBI), parte a Institutului Național de Sănătate.
„Sindromul metabolic, atât de frecvent în rândul pacienților noștri cu psoriazis, determină creșterea bolii arterelor coronare la această populație prin creșterea acumulării de placă care înfundă arterele inimii”, a spus Nehal N. Mehta, doctor, cardiolog și șef al laboratorului NHLBI „Inflamația și bolile cardiometabolice”. „Studiul nostru arată că, dintre componentele MetSyn, hipertensiunea și obezitatea contribuie cel mai mult la acumularea plăcii coronare și, prin urmare, pot fi ținte bune pentru intervenție. În parte, deoarece înrăutățește inflamația vasculară și sistemică, psoriazisul, o boală comună a pielii care afectează 2-3% dintre adulți, nu numai că crește, dar accelerează ateroscleroza, acumularea plăcii care înfundă arterele și poate duce la infarct și accident vascular cerebral. Sindromul metabolic afectează aproximativ 25% dintre adulți și este în creștere, iar prevalența acestuia este chiar mai mare la pacienții cu psoriazis.”

Pacienții cei mai expuși

Pentru a ajunge la aceste concluzii, Mehta și echipa sa au realizat un studiu observațional al cohortei NIH Psoriazis, Ateroscleroză și Inițiativă Cardiometabolică, care a inclus 260 de pacienți cu psoriazis, dintre care 80 îndeplineau criteriile pentru sindromul metabolic. Toți participanții au fost supuși scanării CT pentru a face fotografii ale arterelor coronare folosind o tehnică numită angiografie computerizată cu tomografie computerizată (CTA).
Studiul a constatat că inflamația sistemică, rezistența la insulină și colesterolul din sânge au fost semnificativ mai mari la participanții care au avut atât psoriazis, cât și sindrom metabolic. Și cei cu MetSyn au avut o acumulare mai mare a plăcii arterelor coronare, evaluată prin CTA, care este un factor de risc ridicat pentru atacurile de cord.
Chiar și după ajustarea pentru factorii individuali MetSyn, tensiunea arterială și obezitatea evaluate prin circumferința taliei au fost cele mai importante legături cu acumularea plăcii coronare, a explicat Mehta.
„Obezitatea este cel mai important aspect al MetSyn, iar excesul de țesut adipos visceral (TAV), joacă un rol important în acesta”, au concluzionat cercetătorii după ce valoarea TAV măsurată prin scanări CT a fost asociată cu factori MetSyn, precum circumferința taliei, tensiunea arterială, trigliceridele, colesterolul ridicat.
TAV este un predictor cunoscut al bolilor cardiovasculare la populația generală, precum și un predictor al creșterii acumulării de placă la pacienții cu psoriazis. 

Legătura între sindromul metabolic și tesutul adipos visceral

Acest nou studiu, a spus Mehta, demonstrează o legătură foarte importantă între TAV excesiv și sindromul metabolic la pacienții cu psoriazis. Acesta sugerează că identificarea sindromului metabolic, în special a circumferinței taliei, poate ajuta în mod semnificativ la estimarea TAV și la evaluarea riscului de boli cardiovasculare în mediile clinice pentru pacienții cu psoriazis.
El a arătat, de asemenea, pentru prima dată, a spus el, impactul sindromului metabolic asupra bolilor vasculare precoce la pacienții cu psoriazis, măsurat prin acumularea plăcii.
„La pacienții cu psoriazis, factorii de risc tradiționali ai bolilor cardiovasculare, cum ar fi vârsta, nu se raportează puternic la riscul cardiovascular ca la populația generală”, a spus Mehta. Cu toate acestea, a adăugat el, concluziile din studiu arată importanța evaluării prezenței sindromului metabolic ca factor de risc până acum neexplorat.
Deoarece acesta a fost un studiu observațional, cercetătorii nu pot stabili legături cauză-efect, a menționat Mehta. Dar noua cercetare oferă dovezi puternice că pacienții cu psoriazis cu sindrom metabolic au un nivel ridicat de placă producătoare de boli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel