Sindromul ovarian polichistic: RISCURI MAJORE pentru sănătate

Angela Sabău |
Data publicării:
Durere ovare
Durere ovare

Sindromul ovarului polichistic (PCOS) este o afecțiune a femeilor cauzată de un dezechilibru hormonal. Iată ce riscuri poate aduce pentru sănătate.

PCOS sau sindromul ovarian polichistic este un dezechilibru în corpul unei femei. Dezechilibrul este în hormonul sexual feminin. Ciclul menstrual al unei persoane nu este controlat doar de ovare, ci este controlat în principal de creier, care semnalează ovarelor să elibereze ovule. Această afecțiune se caracterizează prin disfuncție ovulatorie, niveluri ridicate de androgeni (cunoscute și sub numele de hormoni masculini) și ovare polichistice.

Dezechilibrul hormonal poate provoca multe consecințe în organism, cum ar fi mai multă acnee, cicluri menstruale neregulate sau cicluri menstruale absente, mai mult păr pe corp etc. Aceasta este una dintre cele mai frecvente probleme la care se confruntă fetele și femeile, aproximativ 1 din 10 fiind afectată de astfel de dezechilibre.

Care sunt riscurile pentru sănătate a PCOS?

Sindromul ovarian polichistic crește riscul de a avea:

Diabetul de tip 2, din cauza excesului de insulină din organism și a rezistenței la insulină.

Boli de inimă.

Tensiune arterială crescută.

Anomalii ale colesterolului în sânge.

Cancer endometrial.

Creștere în greutate (obezitate).

Apnee de somn.

Depresie și anxietate.

PCOS poate afecta fertilitatea unei persoane în diferite moduri:

Sindromul ovarului polichistic nu numai că are un impact asupra sănătății unei persoane, așa cum s-a menționat mai sus, ci și asupra fertilității și a capacității de a concepe un copil. Ceea ce se întâmplă este că, chiar dacă o femeie are o rezervă ovariană mare (foliculi de repaus), totuși, acei foliculi nu se maturizează în timp și, prin urmare, nu au o ovulație regulată.

Nu este imposibil ca o femeie cu sindromul ovarian polichistic să rămână însărcinată, doar devine puțin mai dificil. Dacă sindromul ovarelor polichistice nu este diagnosticat și nu este tratat cu medicamente și o schimbare a stilului de viață, acesta vă poate împiedica fertilitatea.

Care este tratamentul de fertilitate pentru PCOS?

Schimbarea stilului de viață este, de asemenea, foarte importantă, deoarece sindromul ovarian polichistic este adesea denumit „boală a stilului de viață”. Datorită stilului de viață sedentar pe care mulți dintre noi îl duc, probleme precum PCOS/PCOD apar și provoacă ravagii.

Medicamentele sensibilizante la insulină, cum ar fi metformina, pot fi folosite pentru a ajuta femeile să-și îmbunătățească ovulația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel