Sindromul post-COVID-19: Cele mai frecvente sechele pe termen lung după ce te-ai vindecat. STUDIU

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Pacienții diagnosticați cu sindromul post-COVID-19, cunoscut și sub denumirea de „PCS” sa „Sechele postacute ale SARS CoV-2”, prezintă cel mai des simptome precum tulburări de dispoziție, oboseală și percepție cognitivă deficientă, care poate afecta negativ întoarcerea la muncă și reluarea activităților normale, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători de la Mayo Clinic. 

Studiul publicat în Mayo Clinic Proceedings analizează primii 100 de pacienți care au participat la programul de reabilitare după COVID-19 (CARP) al Mayo Clinic, unul dintre primele programe multidisciplinare stabilite pentru evaluarea și tratarea pacienților cu sindromul post-COVID-19. Pacienții au fost evaluați și tratați între 1 iunie și 31 decembrie 2020. Au avut o vârstă medie de 45 de ani, iar 68% dintre ei au fost femei. Au fost evaluați o medie de 93 de zile după infecție.

Cel mai frecvent simptom al pacienților care solicită evaluarea sindromului post-COVID-19 a fost oboseala. Dintre pacienții din studiu, 80% au raportat oboseală neobișnuită, în timp ce 59% au avut plângeri legate de afectări respiratorii și un procent similar s-au plâns de simptome neurologice. Mai mult de o treime dintre pacienți au raportat dificultăți în desfășurarea activităților de bază ale vieții de zi cu zi și doar 1 din 3 pacienți au revenit la muncă fără probleme.

„Majoritatea pacienților din studiu nu au avut comorbidități preexistente înainte de infecția cu COVID-19 și mulți nu au prezentat simptome legate de COVID-19 care au fost suficient de severe pentru a necesita spitalizare”, spune dr Greg Vanichkachorn, MD, director medical Programul de reabilitare COVID- 19  al Clinicii Mayo și primul autor al studiului. „Majoritatea pacienților a avut rezultate normale sau nondiagnostice de laborator și imagistică, în ciuda simptomelor debilitante. Aceasta este printre provocările diagnosticării PCS în timp util și apoi a unui răspuns eficient”.

Cu toate acestea, simptomele au dus adesea la efecte negative semnificative, deoarece pacienții au încercat să revină la activitățile zilnice normale, inclusiv la locul de muncă. 

„Majoritatea pacienților cu care am lucrat au necesitat terapie fizică, terapie ocupațională sau reabilitare a creierului pentru a aborda afectarea cognitivă percepută”, spune dr. Vanichkachorn. „În timp ce mulți pacienți aveau oboseală, mai mult de jumătate au raportat și probleme cu gândirea, cunoscută în mod obișnuit ca „ceață cerebrală ”. Și mai mult de o treime dintre pacienți au avut probleme cu activitățile de bază ale vieții de zi cu zi. Mulți nu și-au putut relua viața normală de muncă timp de cel puțin câteva luni”.

„Pe măsură ce pandemia continuă, ne așteptăm să vedem tot mai mulți pacienți care prezintă simptome mult timp după infectare, iar furnizorii de servicii medicale trebuie să se pregătească pentru acest lucru, să știe ce să caute și să știe cum să ofere cel mai bine nevoile pacienților lor”, spune dr. Vanichkachorn.
Pacienții care și-au revenit după o infecție acută nu ar trebui să aștepte să fie evaluați dacă prezintă simptome prelungite, deși dr. Vanichkachorn spune că furnizorii ar trebui să fie prudenți în recomandarea unor teste diagnostice costisitoare, care adesea nu sunt acoperite de asigurare și nu dezvăluie informații semnificative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel