Singurătatea crește riscul de deces în cazul unei fracturi de șold

Dana Lascu |
Data publicării:
Depresia
Depresia

Trăiești singur? Ai risc crescut de deces în cazul în care faci o fractură de șold. 

Fractura de șold este, în general, asociată cu o mortalitate ridicată, acest risc crescut de deces persistând mulți ani după accidentul propriu-zis. Mai mulți factori pot afecta supraviețuirea persoanelor care au suferit o fractură la șold, iar dintre aceștia rolul sprijinului social este a fost mai puțin studiat.

Mai mult, situația de la domiciliu ar putea fi un indicator al sprijinului social al unei persoane, care prezice mortalitatea în populația generală. Într-un studiu longitudinal de cohortă, cercetătorii norvegieni au vrut să afle dacă a trăi singur este un factor de risc pentru mortalitatea după o fractură de șold, comparativ cu a trăi cu un partener.

Pentru studiul lor, care a fost publicat în Journal of Bone and Mineral Research (link direct studiu), cercetătorii au examinat informații despre fracturile de șold din toate spitalele din Norvegia între anii 2002 și 2013, și au combinat datele cu Recensământul Național al Populației și Locuințelor din 2001.

Pe parcursul analizei care a durat 12,8 ani, la 12.770 de bărbați și 22.067 de femei cu fracturi de șold și cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani, au fost observate rate mai mari de deces, atât la bărbații cât și la femeile care trăiau fără a avea un partener de viață, comparativ cu cei care nu erau singuri. 

Practic, riscul de deces la bărbații singuri a fost cu 37%, în timp ce la femeile singure aveau un risc de deces cu 23% mai mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel