Sistemul cardului de sănătate, în vizorul DNA. Nereguli din Raportul Ministerului Sănătății

Dana Lascu |
Data publicării:
SIUI - sistemul informatic al CNAS - e un coșmar pentru medici și pacienți deopotrivă
SIUI - sistemul informatic al CNAS - e un coșmar pentru medici și pacienți deopotrivă

Sistemul cardului de sănătate, care este blocat de mai bine de o lună, a intrat în vizorul Direcției Naționale Anticorupție. Raportul întocmit de corpul de control al Ministerului Sănătății arată că de-a lungul anilor s-au comis numeroase nereguli la CNAS. Un an sistemul nu a avut mentenanță, iar sume uriașe s-au cheltuit pentru „specializări”. Între timp, sistemul ba merge, ba e întrerupt pentru lucrări!

Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății arată că, între decembrie 2015 și noiembrie 2016, nu s-a găsit niciun contract încheiat de CNAS pentru întreținerea sistemului cardului de sănătate. Practic, CNAS nu avea la cine apela dacă softul nu funcționa, sau componentele hardware se stricau.
Exact aceeași în aceeași situație sunt de o lună, de când platforma informatică a Casei – PIAS – ul – nu funcționează sau, când funcționează, dă erori.
Oficialii CNAS au spus că nu are suficienți specialiști IT în istituție, deși mai mulți angajați ai acesteia au participat la cursuri de instruire tehnică printr-un proiect european, cursuri care au costat imensa sumă de 25 de milioane de euro, notează TVR1.

„Un singur consilier avea în fișa postului acest lucru. Ori dacă vă imaginați că un singur consilier poate să menteneze un sistem de asemenea anvergură...", spune ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

„Servicii” care nu se știe dacă s-au prestat

Tot în raport se arată că în 2016, CNAS a încheiat un contract de 4 milioane de euro pentru furnizare de servicii de helpdesk, mentenanță și suport tehnic pentru card. În raport, însă, se arată că inspectorii Corpului de control au găsit în sertarele Casei un proces verbal care arată negru pe alb starea alarmantă a sistemului cardului de sănătate.

„CNAS și prestatorul au decis că întreg sistemul card electronic e declarat neconform. Tot în acel proces verbal s-a constatat că sistemul nu este securizat și controlat în acel moment", a declarat ministrul Sănătății, pentru sursa citată.

Sorina Pintea anunțase deja că raportul va ajunge la DNA, iar CNAS, care nu mai are purtător de cuvânt de două săptămâni, nu a dorit să comenteze. În acest timp, medicii și pacienții se descurcă cum pot, pentru validarea serviciilor medicale, inclusiv emiterea rețetelor. Pentru că săptăâna aceasta, câteva zile, sistemul a funcționat parțial, medicii au stat nopțile ca să încerce validarea serviciilor efectuate.

„E frustrant să pleci acasă cu laptopul, e frustrant să validezi peste noapte consultații ", a arătat medicul de familie Cosmina Berbecel.
CNAS a anunțat, ieri, că „o echipă mixtă formată din specialiști IT din sistemul de sănătate și parteneri care au contribuit la punerea în funcțiune a sistemului informatic lucrează pentru a remedia disfuncționalitățile apărute la PIAS" și că în mare parte acestea ar fi fost rezolvate. Astăzi, însă, CNAS a revenit cu un nou comunicat:

„Funcționarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) va fi întreruptă programat începând cu data de 02.08.2019, orele 23:00, până în data de 03.08.2019, orele 07:00, pentru efectuarea de verificări tehnice".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel