Sistemul european de urmărire a traseului medicamentului, pas important pentru siguranța pacienților. Dan Zaharescu (ARPIM): Cheltuielile cu medicamentele se ridică la 20%

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Siguranța pacienților primează, mai ales când e vorba de medicamente. Sistemul european de urmărire a medicamentelor combate falsificarea pastilelor și ar ajuta inclusiv Casa Națională de Sănătate.

Sistemul european de urmărire a traseului medicamentului este o inițiativă implementată în Uniunea Europeană pentru a combate piața medicamentelor contrafăcute și pentru a asigura siguranța pacienților.

Acest sistem este cunoscut sub denumirea de European Medicines Verification System (EMV) și funcționează în conformitate cu Directiva privind medicamentele falsificate adoptată în 2011.

Scopul acestui sistem este de a:

- preveni medicamentele contrafăcute, asigurând că numai medicamentele autentice și verificate ajung la pacienți

- oferi transparență, urmărind traseul fiecărui medicamente de-a lungul lanțului de distribuție

- proteja sănătatea publică și a reduce riscul de administrare a medicamentelor contrafăcute, care pot fi ineficiente sau periculoase.

Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM, spune că implementarea unui sistem de coduri unice pentru medicamente crește siguranța și transparența în circuitul medicamentelor. Acest sistem ar permite Casei Naționale de Sănătate să monitorizeze consumul de medicamente, oferind date precise despre eliberările din farmacii și spitale, contribuind la controlul cheltuielilor în sănătate.

"Este un pas important care a fost făcut în creșterea siguranței circuitului medicamentelor, împiedicându-se intrarea medicamentelor falsificate în circuitele oficiale de distribuție.

Un asemenea sistem ar putea fi folosit și de CNAS, pentru a avea o evidență foarte clară a consumului de medicamente în România.

Practic, fiecare cutie de medicament are un cod unic de identificare și CNAS poate să obțină informații despre câte cutii au fost eliberate, către ce pacienți, care au fost eliberările la nivel de spitale și care au fost eliberările la nivel de farmacie cu circuit deschis.

Practic, una din laturile care reprezintă o cheltuială importantă din totalul cheltuielilor de sănătate și anume cheltuiala cu medicamentele ar putea să fie foarte bine ținută sub control și monitorizată și să se cunoască până în cele mai mici detalii care sunt sumele reale care se cheltuie.

Practic, în România, de o perioadă destul de lungă de timp, cheltuielile cu medicamentele la valoare netă se ridică undeva la 20% din totalul cheltuielilor.

Din păcate, cifrele care sunt vehiculate în sistem sunt valorile brute legate de cheltuielile cu medicamentele și asta înseamnă prețul medicamentelor la nivel de catalog național al prețurilor medicamentelor și nu trebuie să uităm că toți producătorii de medicamente plătesc, în afara taxelor, 25% din cifra pe care o realizează cu sistemul de asigurări de sănătate din România.

25% din prețul medicamentului de întoarce către sistem, iar pentru contractele cost-volum discount-urile sunt mult mai mari și sumele sunt mult mai ridicate decât la nivelul taxei clawback.

Per total, dacă la nivel de valoare brută cu medicamentele ele sunt undeva la 30%,  valoarea netă care e, de fapt, valoarea netă, reprezintă undeva sub 20% din totalul cheltuielilor. Este o cifră corectă și este la nivelul mediei și celorlalte țări din Uniunea Europeană", a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în emisiunea "Dezbateri în Sănătate: politica sanitară a principalelor forțe politice".

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel