SJU Baia Mare: Investiții de milioane de lei, în ultimii trei ani

Adisa Codruț |
Data publicării:
Spitalul Județean din Baia Mare
Spitalul Județean din Baia Mare

Managerul SJU Baia Mare, sorina Pintea, a vorbit despre investițiile din ultimii trei ani, dar și despre cele în derulare sau care vor urma la unitatea sanitară. Ea a revenit la funcția de manageral unității după ce a fost ministru al Sănătății.

Până la sfârșitul acestui an urmează să fie terminate mai multe investiții începute la Sopitalul Județean din Baia Mare.
"Finanţările din partea Consiliului Judeţean Maramureş către Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare au fost la două, trei milioane de lei lei pe an (începând cu anul 2016), dar am crescut succesiv aceste finanţări. Anul trecut (2018) am ajuns să finanţăm din resurse proprii cu aproape 2 milioane de euro, iar în acest an, am crescut finanţarea până la 7,5 milioane de lei, iar până la sfârşitul anului, întreaga finanţare va depăşi suma de 2 milioane de euro. Vom încerca în acest fel să transmitem celor care vor veni după noi în administraţia locală, undeva la jumătatea anului viitor că, investiţiile în sănătate sunt printre cele mai importante. Le-am considerat prioritate încă de la începutul mandatului. Important pentru noi a fost că am reuşit să identificăm resursele financiare necesare cofinanţării proiectelor pentru SJU Baia Mare", a spus Gabriel Zetea, citat de agerpres.ro.

Managerul SJU Baia Mare, Sorina Pintea, a punctat câteva dintre investiţiile realizate de-a lungul anilor, inclusiv cele rulate în cursul acestui an, când Sorina Pintea era ministru al Sănătății.

"Investiţiile în infrastructura SJU Baia Mare au evoluat anual. (...) Anul acesta avem investiţia în blocul alimentar în sumă de 2,7 milioane lei, e o investiţie realizată parţial de Ministerul Sănătăţii, cofinanţată de CJ. De asemenea, investiţia în holul central al spitalului în valoare 1,5 milioane de lei, dar pe lângă aceste investiţii s-au făcut altele în aparatură, anul acesta. S-a achiziţionat un mamograf performant, în completarea zonei de oncologie, în sumă de 640.00 de lei, un ecodopler color în valoare de 400.000 de lei, un nou computer tomograf (CT) în sumă de 2,7 milioane lei. Întotdeauna în SJU Baia Mare au existat trei CT, unul fiind înlocuit acum, fiind foarte vechi, iar în continuare avem trei CT, funcţionale şi un nou angiograf în valoare 2,3 milioane lei pentru compartimentul de chirurgie cardiacă. Totodată, avem investiţii realizate în investiţii pe zona de anatomie patologică, prosectură şi medicină legală. (...) Medicina până la urmă înseamnă şi bani, iar până la urmă orice investiţie în sănătate, înseamnă investiţie în viitor şi sustenabilitatea sistemelor viitoare", a spus Sorina Pintea.

Managerul SJU Baia Mare a precizat că anul viitor va fi terminată investiţia în laboratorul de radioterapie, bolnavii oncologii având servicii medicale în spital fără a mai fi nevoie transferul acestora spre alte centre din Cluj-Napoca, Târgu Mureş sau Oradea.

Acesta a menţionat că SJU are în stadiu avansat un studiu de cercetare pe comportamentul pacienţilor postoperator, dar şi despre funcţionarea noului compartiment de chirurgie cardiacă.

"Unul dintre proiectele cele mai importante este un studiu de cercetare iniţiat de directorul de îngrijiri, adică un studiu despre cum se comportă pacienţii postoperator, studiu care se va finaliza in iulie 2020.(...) De asemenea, SJU Baia Mare a angajat foarte mulţi medici, instituţia a aplicat procedee, tehnici, a dezvoltat servicii medicale, totul în folosul pacientului. Pregătirea resursei umane, pentru că aparatură medicală avem în acest moment, este esenţială şi o vom dezvolta începând cu anul viitor. (...) Sunt proiecte foarte importante demarate anul acesta, proiecte pe care le vom finaliza. O parte îşi vor arăta anul viitor roadele. Un prim exemplu este compartimentul de chirurgie cardiacă, (...) investiţie finanţată de Ministerul Sănătăţii, cofinanţată de CJ Maramureş, investiţie care se va finaliza anul acesta, iar anul viitor primii chirurgi vor intra în spitalul nostru şi vor opera primele inimi. Această secţie presupune o pregătire specială, inclusiv pentru personalul mediu. Din punctul meu de vedere, este o realizare extraordinară pentru un un spital judeţe citată de aceeași sursă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel