”Societatea românească nu este echitabilă, să respecte drepturile fundamentale ale femeii”. Ana Măiță: Este o societate patriarhală, care încă are un grad mare de misoginie

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
EXCLUSIV
dreptul la avort foto:freepik@yanalya
dreptul la avort foto:freepik@yanalya

Dacă ne întrebăm de ce dreptul la întrerupere de sarcină la cerere încă este interzis în România, Ana Măiță are răspunsul la această întrebare: ”Societatea românească nu este o societate echitabilă. Este o societate patriarhală, care încă are un grad mare de misoginie”.

Cum ar fi dacă în România, dreptul la întrerupere de sarcină la cerere nu ar fi interzis? Printr-un dureros exercițiu de imaginație, am vedea o societate care ar respecta drepturile fundamentale ale femeii, o societate care ar respecta femeia. Or, astăzi, lupta este pentru a face din acel exercițiu de imaginație o realitate, ceea ce este mai mult decât chinuitor. 

”Societatea românească nu este o astfel de societate, care respectă drepturile fundamentale ale femeilor. Este o societate patriarhală, care încă are un grad mare de misoginie”

Ana Măiță, președintele Asociației ”Mame pentru Mame”, face un apel către societatea românească, ”o societate patriarhală, care încă are un grad mare de misoginie”, evidențiind încă o dată gravitatea problemei interzicerii dreptului la întrerupere de sarcină la cerere.

Întrebată cum ar fi România dacă ar urma exemplul Franței, introducând dreptul la avort în Constituție, Ana Măiță a răspuns clar și vehement: ”Ar fi o societate mai corectă cu femeile. Ar fi o societate mai echitabilă, mai etică, ar fi o societate care respectă drepturile fundamentale ale femeii. În momentul ăsta, nu este. Societatea românească nu este o astfel de societate. Este o societate patriarhală, care încă are un grad mare de misoginie”, ne-a spus, în exclusivitate pentru DC Medical.

Ana Măiță declară că femile din Parlamentul României susțin dreptul la avort, în special cele care au trăit vremurile întunecate ale decretului ceaușist și care s-au chinuit, în condiții deplorabile, să ducă sarcinile obligatorii, multe dintre ele decedând din aceste cauze. 

”De câte ori am mers în Parlamentul României pentru a apăra legislația, care în continuare permite întreruperea de sarcină la cerere, rar am găsit politicieni femei care să nu ne susțină, mai ales cele care au o anumită vârstă și care au crescut și țin minte ce se întâmpla în vremea decretului ceaușist, nu îndrăznesc să atenteze la acest drept, pentru că au simțit (unele dintre ele pe propria piele), și-au văzut mamele, surorile, vecinele, prietenele de familie chinuindu-se cu această sarcină obligatorie, pe care trebuiau să o ducă, unele dintre ele încercând să facă întrerupere în condiții improprii și murind din cauza asta”, ne-a mai spus Ana Măiță.

Ce s-ar întâmpla dacă ar exista un astfel de proiect de lege

Dacă ar exista vreodată un astfel de proiect de lege, preț de câteva săptămâni bune, acest subiect ar ocupa mai toate emisiunile televizate și nu numai, așa cum se întâmplă cu aproape orice caz care se află în discrepanță cu interesele societății patriarhale.

”Un astfel de proiect ar isca o mare dezbatere publică, care, probabil, ar ocupa emisiunile în proporție de 90%, pentru că, nu numai că ar incita toate aceste ambiții ultraconservatoare, ultranaționaliste, care urmăresc creștere populațională cu orice preț, românisme de vodevil și alte năzuințe (care sunt în toată Europa), dar ar atrage și oamenii care, în mod legitim sunt foarte îngrijorați (și ar trebui să fie foarte înrgijorați) de scăderea natalității în România, din punct de vedere social.

Neprimenindu-se populația unui stat, se anticipează ca, în 20-30 de ani, unele dintre sistemele noastre sociale de bază să se prăbușească, adică tot ce funcționează pe baza taxelor și impozitelor plătite de cetățenii apți de muncă. Or, dacă tu nu mai ai cetățeni de vârstă aptă de muncă și ai jumătate de populație pensionară, sigur că da, e cazul să îți faci niște probleme uriașe. Totuși, există și alte modalități de a încuraja natalitatea într-o țară, nu interzicând dreptul la întrerupere de sarcină la cerere”, a încheiat Aa Măiță, președinte al Asociației ”Mame pentru Mame”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel