Spondiloza cervicală: simptome și cauze. Ce exerciții să faci pentru ameliorarea durerii de gât

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
spondiloza foto:freepik@stefamerpik
spondiloza foto:freepik@stefamerpik

Spondiloza cervicală nu prezintă mereu simptome. Află cum o poți depista și ce poți face pentru ameliorarea durerii de gât

Spondiloza cervicală este procesul natural de uzură a cartilajului, discurilor, ligamentelor și oaselor din gât. Principalele simptome includ durere sau rigiditate în gât. Cazurile mai severe, cum ar fi hernia de disc, ciocurile osoase sau nervii ciupiți, sunt tratate cu injecții sau intervenții chirurgicale.

Spondiloza cervicală este foarte frecventă și se agravează odată cu înaintarea în vârstă. Mai mult de 85% dintre persoanele de peste 60 de ani sunt afectate de spondiloză cervicală.

Vezi și: Stil de viață sănătos și echilibrat: Ce înseamnă și cum putem trăi în echilibru

Simptome

Majoritatea oamenilor nu prezintă simptome. Atunci când apar, de obicei, acestea includ durere și rigiditate în zona gâtului. Este posibil să aveți spondiloză cervicală și să nu știți nici măcar despre asta. 

În cazul în care experimentați simptome, acestea sunt:

- Durere sau rigiditate în gât. Aceasta poate fi principala simptomă. Durerea poate deveni mai intensă atunci când vă mișcați gâtul.

- Durere continuă în gât

- Spasme musculare

- Amețeală

- Dureri de cap

Uneori, spondiloza cervicală poate duce la îngustarea canalului spinal în interiorul oaselor coloanei vertebrale (vertebrele). Canalul spinal este spațiul din interiorul vertebrelor prin care trece măduva spinării și rădăcinile nervoase pentru a ajunge la restul corpului. Dacă măduva spinării sau rădăcinile nervoase sunt comprimate, pot apărea următoarele simptome:

- furnicături

- amorțeală

- slăbiciune în brațe, mâini, picioare

- lipsa coordonării și dificultăți la mers

- pierderea controlului vezicii urinare sau al intestinelor

Cauze

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, structurile care alcătuiesc coloana vertebrală și gâtul se deteriorează treptat, iar discurile dintre vertebrele dumneavoastră încep să se modifice. Aceste modificări pot include:

1. Degenerare

Discurile spinale din gât se pot uza treptat. Cu timpul, discurile devin mai subțiri, iar țesutul moale are mai puțină elasticitate. Dacă dumneavoastră sau părinții dumneavoastră măsurați mai puțin în înălțime decât acum câțiva ani, acest lucru reprezintă o colapsare sau stabilizarea normală a discurilor.

2. Herniere

Îmbătrânirea normală poate face o parte din discul spinal să se rupă sau să crape. Aceasta se numește hernie de disc. Hernia poate permite discului să se umfle, apăsând asupra țesutului învecinat sau a unui nerv spinal. Această presiune poate cauza dureri, furnicături sau amorțeli.

3. Osteoartrită

Osteoartrita este o afecțiune progresivă, care determină degenerarea cartilajului din articulații (uzură în timp). Cu osteoartrită, cartilajul se deteriorează mai rapid decât în îmbătrânirea normală.

4. Ciocuri osoase

Atunci când cartilajul din articulațiile vertebrelor începe să se deterioreze și țesutul osos intră în contact direct cu alt țesut osos, se dezvoltă creșteri osoase anormale de-a lungul marginilor vertebrelor. Aceste creșteri (numite osteofite sau ciocuri osoase) sunt frecvente pe măsură ce îmbătrâniți. De multe ori, ele nu provoacă simptome.

Factori de risc

- Vârsta. Spondiloza cervicală apare frecvent odată cu înaintarea în vârstă. 

- Ocupația. Meseriile care implică mișcări repetate ale gâtului, poziționare incomodă sau muncă cu mâinile deasupra capului pun o presiune suplimentară asupra gâtului. Dacă ridicați greutăți grele, ca în cazul muncitorilor din construcții, sunteți expus la vibrații frecvente, cum ar fi șoferii de autobuz sau camion, toate acestea reprezintă factori de risc.

- Traumatismele gâtului. Traumatismele anterioare ale gâtului par să crească riscul de spondiloză cervicală.

- Factori genetici. Unele persoane din anumite familii vor experimenta mai multe dintre aceste schimbări de-a lungul timpului.

- Fumatul. Acesta a fost asociat cu creșterea durerilor de gât.

Ce exerciții poți face pentru ameliorarea durerii gâtului

Iată câteva opțiuni de încercat:

1. Rotirea capului

Stați pe un scaun cu spatele drept și umerii într-o poziție normală. 

Înclinați capul în lateral, ca și cum v-ați uita peste umăr, menținând bărbia dreaptă.

Încordați ușor mușchii gâtului.

Mențineți timp de 5-10 secunde, reveniți în poziția centrală și repetați pe partea cealaltă.

Repetati exercițiul de 5 ori pe fiecare parte.

2. Bărbia spre piept

Stați drept pe un scaun sau în picioare cu umerii și coloana vertebrală drepte.

Înclinați încet capul astfel încât bărbia să poată sta pe umăr.

Încordați ușor mușchii gâtului.

Mențineți timp de 5-10 secunde, reveniți în poziția centrală și repetați pe partea cealaltă.

Repetați de 2-4 ori.

3. Înclinarea capului (dintr-o parte în alta)

Stați pe un scaun cu gâtul și spatele drepte.

Înclinați încet gâtul spre umăr.

Încordați ușor mușchii gâtului.

Mențineți timp de 5-10 secunde, reveniți în poziția centrală și repetați pe partea cealaltă.

Repetați de 2-4 ori.

Aceste exerciții pot ajuta la ameliorarea durerii sau senzațiilor de rigiditate, însă nu vor vindeca spondiloza cervicală. Consultați întotdeauna medicul specialist, în cazul în care situația se agravează și urmați tratamentul prescris doar de către acesta. 

Vezi și: Rețelele sociale, efecte negative asupra sănătății mentale. Ce se întâmplă dacă stai prea mult pe internet

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel