Studiu: Rezultate similare cu renunțarea la fumat, în cazul celor care au trecut la un produs care încălzește tutunul. Summer Hanna, BAT: Am monitorizat biomarkerii de potențial risc

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Studiu - Foto: Freepik @prostooleh @drobotdean
Studiu - Foto: Freepik @prostooleh @drobotdean

Un studiu BAT arată rezultate similare cu renunțarea la fumat, în cazul celor care au trecut la un produs care încălzește tutunul.

BAT a efectuat peste 300 de studii asupra glo*, produsul pentru încălzirea tutunului din portofoliul BAT, în diverse domenii de cercetare. În anul 2022, BAT a publicat rezultatele*** unuia dintre aceste studii, care au demonstrat efectele pozitive pe un an de zile ale trecerii de la fumat la produse care nu ard tutunul. 

Summer Hanna, Șefa Departamentului pentru Reglementare Științifică BAT, ne-a vorbit despre rezultatele acestui studiu.

“Ne referim la ceea ce numim studiul clinic glo* efectuat pe o perioadă de 360 de zile.

Ceea ce am făcut a fost să urmărim un grup de consumatori care au trecut de la fumat la produsul nostru care încălzește tutunul. Un alt grup a fost al unor consumatori abstinenți, care au indicat că sunt interesați să renunțe la fumat, și un alt grup al celor care au continuat să fumeze. Iar ceea ce am făcut a fost să urmărim evoluția biomarkerilor – biomarkeri de potențial risc și biomarkeri de expunere – pe parcursul unui an întreg.

Acești oameni au putut să-și folosească produsele așa cum ar face în mod obișnuit în viața lor de zi cu zi.

Ceea ce am observat este că, în cazul celor care au făcut trecerea de la fumat la produsul nostru care încălzește tutunul, biomarkerii de potențial risc și biomarkerii de expunere s-au redus semnificativ când au trecut complet de la fumat la produsul care încălzește tutunul.

În unele cazuri am remarcat chiar, în cazul indicatorilor analizați, că rezultatele sunt similare cu renunțarea la fumat”, a declarat Summer Hanna, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul dezbaterii intitulate ”Reducerea riscurilor asociate fumatului și rolul dispozitivelor care nu ard tutunul'' din cadrul Campaniei DC Media Group ''Cum reducem riscurile din viața de zi cu zi''.

Care sunt beneficiile pentru consumatori aduse de aceste inovații?

“Cred că beneficiul esențial vizează mai ales sănătatea publică și reducerea efectelor asociate fumatulului.

În ceea ce privește produsele care încălzesc tutunul, cum este glo*, diferența majoră este că se înlătură arderea. Cele mai multe dintre bolile asociate fumatului se datorează expunerii la ardere.

În cazul produselor care încălzesc tutunul, se elimină această ardere, deoarece noile tipuri de produse încălzesc tutunul suficient pentru a genera arome și nicotină, dar nu îl ard.

Avem astfel și o reducere a expunerii la substanțe nocive”, a mai spus Summer Hanna.

Același studiu BAT arată că utilizatorii glo* au obținut îmbunătățiri semnificative și susținute în privința mai multor indicatori de risc potențial asociat cu dezvoltarea timpurie a unor boli (inclusiv boli pulmonare, cancer și boli cardiovasculare) comparativ cu cei care au continuat să fumeze.

Mai exact, care sunt indicatorii care evidențiază reducerea riscului, în cazul celor care au trecut de la fumat la produse care nu implică arderea tutunului?

“Am urmărit un set de biomarkeri, care implică diferiți markeri din organism care pot fi urmăriți în principal prin analize de sânge și urină.

Am monitorizat acești biomarkeri de la consumatori pe toată perioada studiului – vorbim despre markeri din organismul uman asociați cu boli cardiovasculare, BPOC, cancer pulmonar, inflamație în general. Și pe toată durata studiului am observat o reducere semnificativă a valorilor acestor biomarkeri”, a continuat Summer Hanna.

Care sunt diferențele între fumat și utilizarea produselor care nu implică arderea tutunului?

“Cred că cea mai clară diferență este lipsa arderii. Așa cum am precizat mai devreme, principalul factor de risc atunci când fumezi este arderea.

De aceea, în studiul nostru clinic asupra glo* derulat pe o perioadă de 360 de zile, se observă cum acești biomarkeri se reduc treptat în timp și în mod semnificativ”, a explicat Summer Hanna.

Ce ar trebui să știe utilizatorii și autoritățile de reglementare despre aceste produse astăzi?

“Cred că, din nou, principala idee de reținut este că noile categorii de produse elimină arderea tutunului.Astfel, se reduce semnificativ riscul** asociat cu utilizarea produsului”, a conchis Summer, Hanna, Șefa Departamentului pentru Reglementare Științifică BAT.

Rezultatele complete ale studiului clinic efectuat pe durata unui an de zile arată că fumătorii care au trecut exclusiv la glo*, produsul de încălzire a tutunului din portofoliul BAT, au obținut îmbunătățiri semnificative și susținute în privința mai multor indicator de potențial de risc asociat dezvoltării timpurii a unor afecțiuni (între care boli pulmonare, cancer și boli cardiovasculare), în comparație cu cei care au continuat să fumeze.

Rezultatele complete, publicate în revista internațională Internal and Emergency Medicine***, completează rezultatele privind efectele favorabile raportate la trei și șase luni ale aceluiași studiu.

Îmbunătățirile remarcate s-au menținut pe parcursul celor douăsprezece luni ale studiului și vin în completarea dovezilor științifice consistente care susțin glo* ca o alternativă mai puțin riscantă** pentru fumătorii adulți care altfel nu ar renunța la fumat.

*(18+) glo™ este un produs cu potențial de risc redus destinat consumatorilor adulți de produse din tutun sau nicotină.

**Bazat pe dovezile existente și presupunând o trecere completă de la fumat la aceste produse, care nu sunt lipsite de risc și provoacă dependență.

***https://link.springer.com/article/10.1007/s11739-022-03062-1

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel