Sucul natural care te poate ucide. Avertisment: Poate fi fatal! La ce să fii foarte atent când îl consumi

Monika Baciu |
Data publicării:
sucul natural care te poate ucide - FOTO: Freepik@tawfiqulislam
sucul natural care te poate ucide - FOTO: Freepik@tawfiqulislam

Sucul natural care te poate ucide. Bătăile rapide ale inimii, degradarea țesutului muscular, toxicitatea măduvei osoase, dificultăți de respirație, hemoragii gastrointestinale și insuficiență renală sunt toate complicațiile pe care le poate provoca.

Sucul natural care te poate ucide. Oamenii sunt niște pungi moi și moi de sânge care sunt destul de rezistente în multe privințe, dar există o mulțime de pericole care pot cauza probleme serioase, dacă nu suntem atenți.

Și nici nu se anunță întotdeauna de la sine. Uneori, cea mai benignă aparență poate ascunde pericole potențiale.

Sucul de grapefruit, mortal

Luați de exemplu sucul de grapefruit pe care poate îl savurați la masa de dimineață. Pentru majoritatea oamenilor, este delicios, rezonabil de sănătos și plin de vitamine și minerale.

Totuși, dacă îl amestecați cu un medicament greșit, grapefruit-ul poate fi fatal. Un număr tot mai mare de cercetări a arătat că doi membri ai unei clase de compuși chimici numiți furanocumarine, care se găsesc în concentrații ridicate în grapefruit, pot reduce sau spori absorbția anumitor medicamente. Acest lucru are ca rezultat niveluri periculos de scăzute - sau, cum este mai des cazul, periculos de ridicate - ale acelor medicamente în organism.

Vezi și: Parkinson, diagnostic prin test de sânge. Boala poate fi depistată cu ani înainte de apariția simptomelor

De asemenea, cele două furanocumarine care interacționează cu medicamentele nu se găsesc doar în grapefruit. Compusul bergamotină se găsește, de asemenea, în pomelo și în portocalele bergamotă, iar dihidroxibergamotina în pomelo și în portocalele Seville, acestea din urmă fiind adesea folosite pentru a face marmeladă. (Grapefruitul este rezultatul unui hibrid de pomelo și portocală).

După cum a explicat farmacologul Shiew Mei Huang de la FDA, ”sucul permite ca o cantitate mai mare de medicament să intre în sânge... Atunci când există prea mult medicament în sânge, este posibil să aveți mai multe efecte secundare”, potrivit Science Alert.

Vezi și: Ce beneficii au pacienții în SUA. Dr. Mihai Dobra: Asigurările dictează tipul de tratament. În funcție de cotizație, beneficiezi de tratament. Cam așa stau lucrurile

Iată cum funcționează sucul de grapefruit

Corpul dumneavoastră produce o enzimă numită citocrom P450 3A4 (sau CYP3A4), în principal în ficat și în intestinul subțire. Această enzimă ajută organismul dumneavoastră să descompună moleculele străine mici, cum ar fi toxinele sau medicamentele, astfel încât să le puteți elimina. Aceasta joacă un rol crucial în metabolizarea multor medicamente.

Furanocumarinele interferează cu capacitatea organismului dumneavoastră de a produce sau de a utiliza eficient CYP3A4 (și alți membri ai familiei de enzime ale citocromului P450). Doar un singur pahar de suc de grapefruit poate interfera cu CYP3A4, iar consumul repetat reduce activitatea hepatică a CYP3A4.

Vezi și: Nu mai arunca sâmburii prunelor. Efectele uimitoare ale unei comori pline de substanțe nutritive. Cum poți să le folosești

Acest lucru, la rândul său, interferează cu capacitatea organismului dumneavoastră de a metaboliza anumite medicamente pe cale orală. O cantitate mai mare de medicament intră în sânge și rămâne mai mult timp în organism, producând un efect de supradozaj chiar și atunci când ați luat doza corectă.

Iar tipurile de medicamente implicate sunt foarte variate, de la medicamente pentru colesterol și tensiune arterială, la medicamente împotriva cancerului, la medicamente împotriva anxietății.

Rezultatele acestui lucru pot fi destul de dramatice. Bătăile rapide ale inimii, degradarea țesutului muscular, toxicitatea măduvei osoase, dificultăți de respirație, hemoragii gastrointestinale și insuficiență renală sunt toate complicații ale unora dintre medicamentele care sunt afectate de furanocumarine.

Și, în cazuri extreme, dar și aparent rare, aceste interacțiuni pot fi fatale.

Vezi și: Adeverință pentru bebeluși că sunt apți să fie botezați. Sandra Alexiu: Să le recomand să schimbe preotul?

Grapefruitul reduce eficacitatea medicamentelor

Cu unele medicamente, grapefruit-ul poate avea efectul opus. În cazul fexofenadinei, de exemplu - un antihistaminic - consumul de grapefruit reduce eficacitatea medicamentului. Deși potențialele efecte secundare nu sunt la fel de grave, cu siguranță nu este ideal să constați brusc că medicamentele pentru alergii nu sunt atât de eficiente pe cât ai nevoie.

Dacă iei medicamente importante, nu trebuie neapărat să eviți grepfrutul ca și cum ai fi un vampir și grepfrutul ar fi apă sfințită. Dar întrebați-vă medicul sau farmacistul dacă trebuie să fiți atenți la orice interacțiune potențială și asigurați-vă că citiți toate informațiile furnizate împreună cu medicamentele.Și poate că trebuie doar să luați un pahar de apă pentru a le spăla.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel