Parkinson, diagnostic prin test de sânge. Boala poate fi depistată cu ani înainte de apariția simptomelor

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
parkinson - FOTO: Freepik
parkinson - FOTO: Freepik

Boala Parkinson ar putea fi diagnosticată prin teste de sânge. Este o descoperire majoră, prin care boala ar putea fi depistată cu ani de zile înainte de apariția primelor simptome. Noile studii arată că astfel s-ar putea dezvolta și un tratament pentru Parkinson.

Boala Parkinson ar putea fi diagnosticată prin teste de sânge. O descoperire majoră vine în sprijinul medicilor și al pacienților. Un nou test de sânge ar putea diagnostica boala Parkinson înainte ca aceasta să declanșeze leziuni la nivelul sistemului nervos.

Oamenii de știință au dezvoltat un nou test de sânge pentru Parkinson, care ar putea însemna că boala este diagnosticată mai devreme.

Cum se pune acum diagnosticul

Procesul actual de diagnosticare a bolii Parkinson se bazează în mare parte pe simptomele clinice. Cu toate acestea, semnele de avertizare apar, de obicei, abia după ce s-au produs deja leziuni neurologice semnificative.

Ce schimbări ar aduce testul de sânge

Din fericire, un studiu, publicat în revista Science Translational Medicine, sugerează că un nou test de sânge ar putea fi folosit pentru a diagnostica pacienții înainte de această afecțiune.

Echipa de cercetători, condusă de neuroștiințifici de la Facultatea de Medicină a Universității Duke, cu sediul în Carolina de Nord, în Statele Unite, s-a concentrat pe deteriorarea ADN-ului în mitocondrii.

Mitocondriile se referă la fabricile din interiorul celulelor care transformă energia brută într-o formă care alimentează celulele și conțin propriul ADN, care poate suferi daune separat de ADN-ul nuclear care codifică cea mai mare parte a genomului unui organism

Cercetările anterioare au stabilit o legătură între deteriorarea ADN-ului mitocondrial și un risc mai mare de boală Parkinson. Având în vedere acest lucru, cercetătorii au dezvoltat un test care a reușit să cuantifice cu succes nivelurile mai ridicate de deteriorare a ADN-ului mitocondrial în celulele sanguine colectate de la pacienții cu această boală neurodegenerativă, folosind tehnologia reacției în lanț a polimerazei (PCR).

Mai mult, noul test a identificat, de asemenea, niveluri ridicate de ADN deteriorat în probele de sânge ale persoanelor care prezintă mutația genetică LRRK2 - care a fost asociată cu un risc crescut de Parkinson.

Vezi și: Ce beneficii au pacienții în SUA. Dr. Mihai Dobra: Asigurările dictează tipul de tratament. În funcție de cotizație, beneficiezi de tratament. Cam așa stau lucrurile

Tratament pentru Parkinson

Mai mult, autorul principal al studiului, Laurie Sanders, speră că noul test ar putea nu numai să diagnosticheze mai devreme Parkinsonul, dar ar putea chiar să pună bazele unui tratament pentru vindecarea acestei boli degenerative.

”În prezent, boala Parkinson este diagnosticată în mare parte pe baza simptomelor clinice, după ce s-au produs deja leziuni neurologice semnificative.

Un simplu test de sânge ne-ar permite să diagnosticăm boala mai devreme și să începem terapiile mai devreme. În plus, un diagnostic clar și precis ar identifica cu exactitate pacienții care ar putea participa la studii asupra medicamentelor, ceea ce ar duce la dezvoltarea unor tratamente mai bune și, eventual, chiar la vindecare.

Speranța noastră este că acest test ar putea nu numai să diagnosticheze boala Parkinson, ci și să identifice medicamente care să inverseze sau să oprească deteriorarea ADN-ului mitocondrial și procesul bolii.

Această boală are un impact teribil asupra oamenilor, iar noi încă tratăm doar simptomele. Este important să trecem linia de sosire a unor tratamente noi și eficiente”, a spus Sanders, autorul principal al studiului, potrivit Express.

Vezi și: Nu mai arunca sâmburii prunelor. Efectele uimitoare ale unei comori pline de substanțe nutritive. Cum poți să le folosești

Parkinson, boala neurodegenerativă

Boala Parkinson este o afecțiune progresivă care afectează sistemul nervos și părțile corpului controlate de nervi. Simptomele încep încet. Primul simptom poate fi un tremur abia perceptibil la o singură mână. Tremuratul este obișnuit, dar tulburarea poate provoca, de asemenea, rigiditate sau încetinirea mișcărilor.

În stadiile incipiente ale bolii Parkinson, este posibil ca fața dumneavoastră să prezinte puțină sau nicio expresie. Este posibil ca brațele să nu se balanseze atunci când mergeți. Vorbirea dumneavoastră poate deveni moale sau greoaie. Simptomele bolii Parkinson se înrăutățesc pe măsură ce afecțiunea dumneavoastră progresează în timp.

Deși boala Parkinson nu poate fi vindecată, medicamentele ar putea să vă amelioreze semnificativ simptomele. Ocazional, furnizorul dvs. de asistență medicală vă poate sugera o intervenție chirurgicală pentru a regla anumite regiuni ale creierului dvs. și pentru a vă îmbunătăți simptomele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel