Superstiții de Moșii de toamnă 2021. Ce spune tradiția că nu se face în Sâmbăta Morților

Adisa Codruț |
Data publicării:
Cruce
Cruce

Pe 30 octombrie, creștinii ortodocși serbează Moșii de toamnă.

Moșii de toamnă 2021. În fiecare an, la sfârșitul lunii octombrie, potrivit tradiției Bisericii Ortodoxe, se pomenesc toți cei trecuţi la cele veşnice la slujba cunoscută în popor sub denumirea de Moşii de toamnă. În această zi, au loc slujbe, se împart pachete cu mâncare celor săraci și se aprind lumânări. Tradiţia spune că este bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii, să fim îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit. Tot azi nu este bine să spălăm haine sau să muncim, scrie DC News.

Scriptele Bisericii spun că după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtăşească fie de fericire, fie de suferinţă, stări date de modul vieţuirii pe pământ. Aceste stări nu sunt definitive, ele durează până la Judecată Universală, când va avea loc învierea întregului neam omenesc şi când vor avea loc hotărârile finale legate de starea de fericire sau suferinţa, conform sursei citate.

De Moșii de toamnă se fac rugăciuni pentru cei morţi pentru că sufletul lor să ajungă la Judecată universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărţit de trup. 

Ca superstiții, azi nu este bine să mergi la fântână ori să treci printr-o răscruce de drumuri izolate deoarece pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. Dacă aceste anu sunt respectate, se spune că vei avea ghinion. Oricine nu ține cont de acest lucru va avea ghinion tot anul. Tot azi se zice că ar fi bine să nu faci vizite ca să-ți meargă bine tot anul.

De Sâmbăta Morţilor, credincioşii care merg la biserică trebuie să se îmbrace în alb, iar femeile să aibă capul acoperit, mai spune o tradiţie legată de vestimentaţie. De Moșii de Toamnă, finii se duc la nași cu colaci, care intră în rândul colacilor ritualici pentru nuntă. Acest obicei anticipează darul colacilor mari, pe care finii îi vor duce nașilor de Crăciun. Pe lângă toate aceste tradiţii şi obiceiuri, rugăciunea înălţată cu evlavie în această zi este cea mai importantă pentru sufletul adormiţilor. Aşadar, adunarea în rugăciune în Sâmbăta Morţilor este cea care are putere de mijlocire în faţa lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor celor adormiţi, arată Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel