Suplimentare de buget pentru REMDESIVIR, testare COVID și programele naționale curative

Dana Lascu |
Data publicării:
Bani
Bani

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi, Hotărârea de Guvern privind alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății. Banii sunt destinați programelor naționale curative, testării COVID și pentru REMDESIVIR.

Prin acest act normativ se alocă, suplimentar, Ministerului Sănătăţii, suma de 570.000 mii lei, fondurile fiind repartizate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020.

Din această sumă, cea mai mare parte, peste 400.000 mii lei vor fi utilizați pentru a se asigura continuitatea derulării unor activități prioritare din cadrul programelor naționale de sănătate, ca de exemplu: asigurarea testării de laborator prin metoda RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, realizarea activităților de limitare a răspândirii infecției SARS CoV-2 la nivelul direcțiilor de sănătate publică, acordarea tratamentului antiretroviral pentru bolnavii cu infecție HIV/SIDA, continuarea vaccinării antigripale a persoanelor din grupele la risc de a contracta gripă sau de a dezvolta complicații ale acesteia, realizarea activităților necesare pentru asigurarea colectarii și testării sângelui și produselor sanguine, realizarea activităților de transplant de organe, țesuturi și/sau celule de origine umană.

De asemenea, suma de 65.000 mii lei va fi utilizată de către Ministerul Sănătății pentru achizitionarea medicamentului Veklury (Remdesivir) necesar pentru tratamentul pacienților cu infecție COVID.

Medicamentul Veklury (Remdesivir) este medicament autorizat la nivel mondial și la nivelul Comisiei Europene ca tratament specific pentru pacienții infectați cu SARS CoV-2. În scopul asigurării accesului egal la acest medicament al tuturor paciențlor la nivel european, la nivelul Comisiei Europene a fost realizată o procedură de achiziție comună, în numele și pentru Statele Membre, aceasta urmând a fi finalizată în perioada imediat următoare. Ținând cont de faptul că, la nivelul UE a fost adoptată strategia de achiziție centralizată, prin intermediul Comisiei Europene, iar Statele Membre pot încheia contracte subsecvente în baza Acordului Cadru încheiat între Comisie și producător, Ministerul Sănătații din România trebuie să asigure cadrul legal necesar în vederea posibilității achiziționării medicamentelor necesare în perioada octombrie – decembrie 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel