Suplimente alimentare - este necesară o legislație unitară pentru atestarea calității lor

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție medicală susține că e nevoie de un proiect de lege care să reglementeze calitatea „suplimentelor alimentare”. 

Produsele clasificate drept supliment alimentar trebuie să fie reglementate printr-un sistem legislativ unitar. Cel actual este „incomplet, fapt care îl pune în pericol în primul rând pe consumator”, susține Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără prescripţie (RASCI).

Asociaţia consideră, de asemenea, că forma actuală a proiectului de lege pune în pericol siguranţa consumatorului român.
„RASCI, asociaţia reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripţie medicală, suplimente alimentare şi dispozitive medicale pentru îngrijire personală, trage un nou semnal de alarmă asupra necesităţii existenţei unui cadru legislativ coerent care să reglementeze unitar toate produsele clasificate drept suplimente alimentare.

Cadrul legislativ, incomplet

Cadrul legislativ actual este incomplet, fapt care îl pune în pericol în primul rând pe consumator. E nevoie urgentă de nişte prevederi clare privind obligativitatea atestării compoziţiei şi calităţii tuturor suplimentelor alimentare ce intră pe piaţa din România”, afirmă RASCI într-un comunicat remis presei.
Potrivit sursei citate, sunt necesare un cadru legislativ transparent şi predictibil şi o legislaţie „mult mai clară”, care să nu lase loc nici unei interpretări.

„Credem că doar o autoritate unică care să îşi asume întreaga responsabilitate privind toate categoriile de suplimente alimentare, aşa cum este Food and Drug Administration (FDA) în Statele Unite, precum şi un cadru legislativ coerent pot rezolva toate aceste probleme”, afirmă aceeaşi sursă.
De asemenea, RASCI arată că și publicitatea la suplimentele alimentare tebuie reglementată prin lege.

„Derapajele actuale din comunicare, informaţiile incomplete, incorecte sau înşelătoare pot avea un impact negativ asupra consumatorilor, care pot recurge la administrarea sau utilizarea de produse fără prescripţie medicală sau suplimente alimentare sau dispozitive medicale pentru îngrijire personală în detrimentul propriei sănătăţi.

Ca şi în alte domenii, credem că este utilă constituirea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai tuturor părţilor implicate, care să contribuie prin expertiza lor la îmbunătăţirea cadrului legislativ actual”, spun reprezentanţii RASCI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel