Te dor oasele când se schimbă vremea. Care este legătura. Medic: Sunt activate de umiditatea crescută şi de frig

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
te dor oasele cand se schimba vremea - FOTO: Freepik@luis_mollinero
te dor oasele cand se schimba vremea - FOTO: Freepik@luis_mollinero

Te dor oasele când se schimbă vremea? Iată care este legătura cu umiditatea și frigul.

Te dor oasele când se schimbă vremea? Care este legătura. Multă lume spune că atunci când se schimbă vremea se confruntă cu dureri de oase. Medicii explică că există totuși o legătură între schimbările meteorologice și durerile de oase. 

Te dor oasele când se schimbă vremea, cauze

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped, explică ce legătură există între schimbările meteorologice și durerile de oase. Chiar și cele mai mici schimbări atmosferice pot avea o reacție uriașă în corpul nostru. Indiferent dacă vremea va aduce dureri articulare sau oboseală este sigur că vă va afecta într-un fel. De ce se întâmplă acest lucru? 

Există câteva lucruri care se întâmplă cu toată lumea atunci când vremea se schimbă, dar simptomele lor se pot schimba de la o persoană la alta. De exemplu, de fiecare dată când temperatura crește sau scade, provoacă o schimbare majoră în corpul tău: vasele de sânge se contractă și se extind. Când afară este frig, corpul tău vrea să păstreze sângele în cele mai importante părți, cum ar fi inima ta.

O schimbare de presiune poate provoca, de asemenea, dureri la nivelul articulațiilor. Când presiunea barometrică sau umiditatea se schimbă, aceasta duce la o schimbare în ceea ce corpul tău.

Vezi și: De ce te mănâncă urechea. Semnalul pe care ți-l transmite corpul. Ce boli poți avea

”Studiile au arătat că schimbările de presiune atmosferică, temperatura şi umiditatea agravează durerile poliartritei reumatoide, artrozei, dar şi de spate, cap, dinţi sau maxilar. Deşi nu se cunoaşte cu certitudine mecanismul, oamenii de ştiinţă au legat aceste probleme de scăderea presiunii atmosferice de dinaintea unei furtuni, iar acest lucru afectează presiunea din interiorul articulaţiilor.

În plus, durerile articulare pot apărea şi în contextul bolilor reumatice, acestea fiind activate de umiditatea crescută şi de frig. Durerile se pot instala înainte de a ieşi la frig, respectiv odată cu oscilaţia presiunii atmosferice. Pot fi însoţite de umflarea sau înroşirea articulaţiei, precum şi de pierderea mobilităţii articulaţiei respective.

Durerile articulare apar în leziunile la nivel articular, dar şi în boli autoimune, guta sau infecţii”, explică dr. Tarek Nazer, pe pagina sa de Facebook. 

Vezi și: Cel mai bun remediu natural pentru curățarea ficatului. Ai nevoie de două ingrediente și 5 minute

Durerile de oase, cum să le ameliorezi

Există câteva lucruri pe care le poți încerca acasă pentru a ameliora durerile de oase. 

”Pentru a reduce disconfortul şi pentru a ameliora starea de sănătate, vă prezint, mai jos, câteva soluţii punctuale. Există o serie de măsuri pe care le putem lua: 
- Calmarea durerii este soluţia în timpul schimbărilor de vreme. Unele persoane cu artrită vor fi nevoite să crească medicaţia.  Tratamentul, de obicei, presupune medicaţie antiinflamatoare care, pe termen lung, are efecte secundare nefavorabile;

- Îmbrăcăminte corespunzătoare;

- Păstrarea unei temperaturi optime în casă sau în maşină, pentru a ajuta la ameliorarea durerii legate de vremea rece;

- Aplicaţii calde pe articulaţiile dureroase, deoarece ajuta la relaxarea muşchilor şi îndepărtarea durerii;

- Mişcarea este vitală pentru articulaţii. Înainte de a ieşi la temperaturi scăzute,  puteţi face exerciţii de încălzire ale articulaţiile care sunt dureroase pentru a reduce din rigiditatea acestora;

- Îmbunătăţirea stării de spirit;

- Hidratare corespunzătoare - Consumul a minimum doi litri de lichide pe zi;

- Evitarea fumatului;

- Evitaţi consumul de cafea, alcool şi energizante”, mai explică medicul. 

Vezi și: Venele roșii din ochi, cauze și tratament. Ce înseamnă când acestea apar și cum este afectată vederea

Artrita și schimbările meteorologice

Dacă o rudă mai în vârstă v-ar fi spus vreodată că vine o furtună și ați susține afirmația spunând: "O simt în oasele mele", v-aș îndemna să îi ascultați. În timp ce unii contestă ideea, există o legătură clară între schimbările meteorologice și exploziile artritei. Umiditatea joacă un factor, dar temperatura cu atât mai mult.

Când temperaturile scad, aceasta face ca ligamentele și tendoanele să se strângă. Acest lucru va duce la un sentiment aproape imediat de disconfort la persoanele cu artrită reumatoidă, sau osteoartrită. Este agravată și mai mult de schimbarea tensiunii arteriale. Prea mult sânge într-o parte artritică a corpului poate duce la o durere ascuțită în timp ce corpul se adaptează, în timp ce prea puțin sânge va lăsa o durere plictisitoare pentru o perioadă mai lungă de timp, notează Orthopedic Associates.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel