Terapia cu ventuze, beneficii și efecte secundare. Medic: Nu este exploatată pe deplin

Monika Baciu |
Data publicării:
terapia cu ventuze - FOTO: Freepick
terapia cu ventuze - FOTO: Freepick

Terapia cu ventuze a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri, existând dovezi că a fost folosită în Egiptul Antic, China și de culturile din Orientul Mijlociu.

Terapia cu ventuze poate fi folosită pentru tratarea diferitelor dureri. Terapia cu ventuze este o formă veche de medicină alternativă în care un terapeut pune căni speciale pe piele timp de câteva minute pentru a crea aspirație.

Ce trebuie să știm despre terapia cu ventuze

Dr. Constantinescu Rasvan, medic de recuperare medicală, explică pe pagina sa de Facebook în ce constă terapia cu ventuze.

”Terapia cu ventuze reprezintă o formă de tratament medical care există de foarte multă vreme, rezultatele și beneficiile obținute prin aplicarea acestei terapii fiind deja recunoscute.

Însă, din punctul nostru de vedere, nu este exploatată pe deplin, în sensul că multe persoane preferă să apeleze la metode de tratament care presupun administrarea de medicamente, decât să beneficieze de pe urma aplicării acestei terapii atât de simple, dar pe de altă parte, cu rezultate atât de complexe!

Această modalitate de tratament este folosită pentru tratarea durerii, reducerea inflamației, relaxare, dar și ca masaj în profunzime”, notează medicul.

- reprezintă o metodă de tratament care trebuie inclusă într-un plan complex de recuperare a sănătății, mai degrabă decât să fie folosită individual

- reprezintă o terapie folosită în tratamentul leziunilor, inflamațiilor sau durerilor localizate la un anumit nivel

- creează o stare de inflamație locală care stimulează astfel procesul de vindecare

- induce stare de relaxare

Vezi și: Hipertensiunea, dăunătoare pentru sarcină. Medic: Poate avea urmări grave dacă nu este descoperită și ținută în parametrii normali

Două tipuri de terapii cu ventuze

Există diferite metode de ventuze, inclusiv uscat și umed.

În timpul ambelor tipuri, terapeutul va pune o substanță inflamabilă, cum ar fi alcoolul, ierburile sau hârtia într-o ceașcă și îi va da foc. Pe măsură ce focul se stinge, terapeutul pune paharul cu susul în jos pe piele.

Pe măsură ce aerul din interiorul paharului se răcește, creează un vid. Acest lucru face ca pielea să se umfle  și să se înroșească pe măsură ce vasele de sânge se extind. Cupa este, în general, lăsată pe piele timp de până la 3 minute.

Ventuzele umede creează o aspirație ușoară, lăsând ceașca în același loc timp de aproximativ 3 minute. Terapeutul îndepărtează apoi ceașca și folosește un bisturiu mic pentru a face tăieturi ușoare și mici pe piele. Apoi, ei fac o a doua aspirație pentru a scoate o cantitate mică de sânge, notează WEB.MD.

Beneficiile terapiei cu ventuze

Terapia cu ventuze îmbunătățește circuitul sangvin, îmbunătățește imunitatea organismului prin eliminarea toxinelor, reduce inflamațiile, calmează sistemul nervos, elimină blocajele și nodulii din țesuturi și îmbunătățește starea generală de sănătate și bună-dispoziţie

”Terapia cu ventuze oferă mai multe avantaje, printre care și faptul că ajută la promovarea fluxului sanguin și la creșterea circulației sângelui la nivelul mușchilor și țesuturilor, la aprovizionarea cu oxigen a celulelor, la înlăturarea nodurilor și la eliberarea și scurgerea excesului de fluide și toxine. Terapia cu ventuze se bazează pe convingerea că folosirea aspirației sau a vidului pe anumite puncte ale corpului unui pacient poate ajuta la eliminarea obstrucțiilor în căile energetice naturale din interiorul corpului și, prin urmare, la vindecarea bolilor.

Variațiile tehnicii, cum ar fi terapia umedă, în care pielea este înțepată pentru a elimina o cantitate mică de sânge toxic și alte substanțe nocive din organism, poate ajuta la prevenirea și tratarea bolilor. Atunci când sunt combinate cu acupunctură, acele sunt introduse mai întâi în pielea pe care se plasează ventuzele și este cel mai adesea urmată de terapia cu masaj”, notează și dr. Petre Bogdan.

Vezi și: Alimentele mucegăite, sănătoase sau mortale. Care preparate pot fi consumate

Efectele terapiei cu ventuze

În urma terapiei cu ventuze, pacienții pot observa vânătăi pe suprafața corpului unde a fost aplicat acel dispozitiv.

”După utilizarea metodei de terapie cu ventuze, este obișnuit să constatăm că vânătăi mici sau roșeață vor rămâne pe zonele tratate ale corpului, cel mai frecvent pe spate. Acest lucru se datorează faptului că tot sângele este forțat la suprafața pielii.

Se crede că dacă există prezența unei cantități mai mari de toxine în corpul unui individ, atunci roșeața va fi mai profundă și mai vizibilă. Cu toate acestea, cu.cât există mai puține toxine prezente în organism, cu atât individul va experimenta o cantitate redusă de efecte vizibile de la utilizarea metodei cu ventuze.

Alte reacții adverse datorate acestei metode includ disconfort ușor, vânătăi, arsuri și infecții ale pielii. Înainte de a începe orice terapie care implică ventuzele, este foarte recomandat ca pacientul să vorbească cu un medic sau terapeut despre beneficiile și riscul de efecte secundare.

Terapia cu ventuze este o procedură relativ sigură atât timp cât este efectuată de un profesionist instruit în domeniul sănătății, care are experiență în această practică”, mai notează dr. Petre Bogdan.

Vezi și: Urechea ruptă, cauze și tratament. Medic: Este o problemă des întâlnită la persoanele care poartă o perioadă îndelungată cercei grei sau piercing-uri

Restricții ale terapiei cu ventuze

Terapia cu ventuze este interzisă unor categorii de persoane, și anume:

Tratamentul cu ventuze este interzis în cazul gravidelor, persoanelor cu boli dermatologice sau cu fragilitate vasculară, tulburare de coagulare și alcoolism, celor care suferă de hemoragii, hipertensiune, afecțiuni ale pielii sau boli psihice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel