Cald sau rece: care formă de terapie este mai bună pentru durerea de gât? Îndeplinesc funcții diferite

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
durere de gat Foto: Freepik @creativeart
durere de gat Foto: Freepik @creativeart

Alegerea între terapia prin căldură și cea prin frig pentru durerea de gât necesită o înțelegere a beneficiilor lor distincte, oferind o ușurare specifică în funcție de natura leziunii sau a disconfortului.

Confruntarea cu durerea de gât poate fi o experiență dificilă, dar faptul de a ști când să aplici terapia prin cald sau rece poate face o diferență semnificativă în gestionarea disconfortului și în promovarea vindecării. 

Aplicarea unei comprese calde sau reci pentru ameliorarea disconfortului de la nivelul gâtului este o formă populară de tratament. În prezent, nu există nicio dovadă că o temperatură - rece sau caldă - este mai bună decât cealaltă pentru ameliorarea durerii sau a tensiunii.

Cu toate acestea, experții sfătuiesc, de obicei, să se folosească gheața la rănile recent suferite sau inflamate. Se recomandă utilizarea căldurii pentru a reduce orice rigiditate sau tensiune reziduală, odată ce edemul a scăzut.

Ce ameliorează mai bine durerea de gât

Cercetările indică faptul că atât gheața, cât și căldura sunt eficiente pentru tratarea durerilor de gât. Gheața este recomandată în cazul leziunilor acute ale gâtului, al durerii apărute brusc, al umflăturilor și al calmării mușchilor după exerciții fizice, în timp ce căldura este recomandată pentru rigiditate și tensiune cronică. Ambele metode ar trebui utilizate timp de aproximativ 20 de minute de mai multe ori pe zi pentru leziuni sau ori de câte ori este nevoie pentru ameliorare.

Gheața este recomandată pentru amorțirea spasmelor musculare sau a durerii extreme, în special atunci când ești la pat din cauza durerii sau a tensiunii cervicale. Căldura ajută la calmarea rigidității cronice și a mușchilor încordați prin îmbunătățirea circulației, permițând ca mai multe substanțe nutritive și oxigen să ajungă în zona afectată, favorizând vindecarea. De asemenea, slăbește mușchii încordați și face țesuturile mai flexibile.

Vezi și: Dieta care imită postul poate ajuta la inversarea îmbătrânirii biologice cu 2,5 ani. 5 zile pe lună sunt suficiente

Un studiu mai vechi a constatat că cei care au vizitat camera de urgență pentru dureri acute de spate sau de gât au beneficiat în egală măsură de terapia prin căldură sau prin frig, combinată cu medicamente.

Prin urmare, s-ar putea să nu conteze ce metodă este aleasă, ci mai degrabă ceea ce se simte cel mai bine pentru situația ta unică. Pentru rezultate optime, ar putea fi cel mai bine să alternezi între terapia la cald și cea la rece, potrivit Healthline.

Foto: Freepik

Când să consulți un medic

Durerea de gât este a patra cauză principală de invaliditate și, dacă îți afectează viața de zi cu zi, este esențial să soliciți asistență medicală. Se recomandă îngrijiri medicale de urgență dacă simți furnicături, amorțeală sau slăbiciune la un braț sau la o mână, dacă durerea este cauzată de o leziune bruscă, dacă simptomele persistă după ce te îngrijești singur, dacă durerea se agravează atunci când stai întins, dacă te ține treaz noaptea sau dacă ai dificultăți de mers sau de echilibru.

Pentru a atenua durerea de gât, încearcă întinderi ușoare, exerciții, yoga, fizioterapie, terapie prin masaj, ajustări chiropractice, acupunctură, limitarea activităților care sporesc tensiunea gâtului,menținerea unei poziții adecvate, purtarea de încălțăminte confortabilă, reducerea la minimum a stresului, practicarea tehnicilor de relaxare și utilizarea unei saltele ferme și a unei perne de susținere.

Vezi și: 7 articole esențiale care să nu lipsească din geanta de sală. Rezolvă problema uitatului cu această listă simplă

Tratamentul durerii de gât depinde de situația individuală. Gheața este recomandată în cazul rănilor noi sau al durerii apărute brusc, în timp ce căldura este ideală pentru încordarea sau rigiditatea musculară cronică.

Dacă durerea persistă după o săptămână de autoîngrijire, consultă un medic. Solicită asistență medicală de urgență dacă apare amorțeală la un braț sau la o mână, dificultăți de mers sau de echilibru sau pierderea controlului asupra mișcărilor intestinale sau a urinării.

În concluzie, fie că optezi pentru senzația liniștitoare a căldurii sau pentru senzația răcoritoare a gheții, ambele terapii oferă mijloace valoroase pentru a atenua durerile de gât și a favoriza recuperarea. Nu uita, ascultarea semnalelor pe care corpul tău le transmite și solicitarea de îndrumare profesională atunci când este necesar sunt pași cheie pentru a găsi ușurare și a restabili confortul în viața de zi cu zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel