Termografia, inutilă în cancerul la sân! Nu înlocuiește mamografia! Alertă FDA

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Termografia folosește o cameră cu radiații infraroșii, dar nu este o investigație eficientă în cancerul la sân susține FDA
Termografia folosește o cameră cu radiații infraroșii, dar nu este o investigație eficientă în cancerul la sân susține FDA

O alertă emisă astăzi de US Food and Drug Administration (FDA) avertizează pacientele și specialiștii deopotrivă, că termografia nu trebuie folosită în loc de mamografie pentru detectarea, diagnosticarea sau screening-ul pentru cancerul de sân.

Alerta emisă de FDA se adresează femeilor, persoanelor care au recomandare de investigații pentru cancerul de sân, dar și furnizorilor de servicii de sănătate și organizațiilor care promovează screeningul pentru această boală.

FDA nominalizează specialiștii din domeniile: Radiologie, Patologie, Medicină internă, Obstetrică / Ginecologie, Oncologie, Asistență medicală, Practică generală, Chirurgie mamară, Acupunctură, Osteopatie, Chiropractică, Naturopatie.

Termografia nu e eficientă de una singură

În alertă se arată că „Termografia este un instrument neinvaziv care utilizează o cameră cu infraroșii pentru a produce imagini (termograme) care prezintă modelele de căldură și fluxul sanguin pe sau lângă suprafața corpului. Dispozitivele termografice, cunoscute și sub denumirea de dispozitive digitale cu infraroșu, au fost aprobate pentru comercializare de către FDA numai pentru a fi utilizate cu un alt test de secreening, complementar celorlalte, cum ar fi mamografiei, și nu pentru a fi utilizate ca instrument independent de diagnosticare".

„FDA avertizează femeile, furnizorii de servicii de sănătate și persoanele care fac investigații pentru cancerul de sân, că termografia nu este o alternativă eficientă pentru mamografie și nu ar trebui folosită în locul mamografiei pentru depistarea sau diagnosticarea cancerului mamar", se subliniază în alertă.

Experții Administrației SUA pentru Medicamente și Alimente (FDA) spun că „nu există date științifice valide care să demonstreze că dispozitivele termografice, atunci când sunt utilizate de unele singure sau cu un alt test de diagnosticare, reprezintă un instrument eficient de screening pentru orice afecțiune medicală, inclusiv detectarea precoce a cancerului de sân sau a altor boli și condiții de sănătate".

Mamografia, cea mai eficientă investigație

„Mamografia (imagini obținute cu raze X ale sânilor) este cea mai eficientă metodă de screening pentru cancerul mamar și singura metodă dovedită a spori șansele de supraviețuire prin detectarea acestuia mai devreme", se mai arată în alertă.

FDA a emis alerta pentru că este conștient de faptul că „spa-urile, clinicile homeopate, unitățile mobile de sănătate și alte instituții de îngrijire a sănătății folosesc termografia în mod necorespunzător ca instrument independent pentru depistarea sau diagnosticarea cancerului de sân".

Informații false care induc pacienții în eroare

„FDA a primit rapoarte că aceste tipuri de facilități oferă informații false care pot induce pacienții în eroare în a crede că termografia este o alternativă sau o opțiune mai bună decât mamografia. Unele facilități fac presupuneri inexacte, neacceptate și înșelătoare, cum ar fi că termografia poate descoperi cancerul la sân cu ani înainte de a fi detectat prin alte metode sau că termografia îmbunătățește detectarea cancerului la sânii denși. Niciuna dintre aceste afirmații nu este adevărată sau nu are dovezi științifice valabile care să o susțină. În plus, Societatea pentru Investigații Mamare notează o lipsă de dovezi că termografia are un rol efectiv în screening-ul cancerului mamar. Mamografia este instrumentul cel mai sigur și eficient pentru screeningul și diagnosticarea cancerului de sân și singura metodă dovedită a spori șansele de supraviețuire prin detectarea acestuia mai devreme".

„FDA este preocupat de faptul că oamenii vor crede inforațiile eronate cu privire la termografie și că nu vor mai face mamografii pentru screening în cancerul de sân. Persoanele care aleg termografia în loc de mamografii pot să nu pierde șansa de a detecta cancerul la stadiul cel mai timpuriu și cel mai tratabil. Agenția ia măsuri pentru a opri publicitatea falsă a termografiei", se mai arată în documentul citat, care include și sfaturi pentru cei care se confruntă cu așa ceva.

Recomandări pentru persoanele care fac screening

- Rețineți că termografia nu este un substitut pentru mamografii regulate și nu ar trebui utilizată în locul mamografiei pentru depistarea sau diagnosticarea cancerului de sân.

- Faceți mamografii regulate conform recomandărilor de screening sau conform recomandărilor furnizorului dvs. de servicii medicale.

- Urmați recomandările furnizorului dvs. de îngrijire medicale pentru pași suplimentari pentru a diagnostica cancerul de sân, cum ar fi un examen clinic de sân, altâfel de investigații imagistice de sân (de exemplu, cu ultrasunete sau RMN) sau biopsie de țesut mamar.

Recomandări FDA pentru furnizorii de servicii medicale

- Educați pacienții despre limitările termografiei. De exemplu, ratele fals negative și fals pozitive ale termografiei pot furniza informații înșelătoare care ar putea duce la un diagnostic întârziat sau la o urmărire medicală inutilă.

- Descurajați folosirea termografiei pentru a diagnostica sau examina cancerul de sân.

- Discutați cu pacienții sau persoanele care îi îngrijesc despre modalități sigure și eficiente de a examina cancerul de sân, inclusiv beneficiile și riscurile opțiunilor de testare disponibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel