Iulian Trandafir, semnal către Rafila privind farmaciile: Tranziția durează între 4 și 5 ani

Anisia Nica |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Iulian Trandafir - FOTO: Unsplash @nathaniel yeo
Iulian Trandafir - FOTO: Unsplash @nathaniel yeo

Iulian Trandafir, Vicepreședintele A.D.R.F.R a făcut declarații în cadrul dezbaterii ”Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții pentru creșterea rezilienței în sistemul sanitar”

Iulian TRANDAFIR, Vicepreședinte al Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (A.D.R.F.R) a dat declarații în exclusivitate în cadrul dezbaterii ”Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții pentru creșterea rezilienței în sistemul sanitar” de la DC Media Group. Acesta a vorbit despre serviciile farmaceutice și testarea în punctele farmaceutice:

"În 2018-2019 s-au accelerat prezentările serviciilor farmaceutice și totul a culminat și cu legiferarea lor, fapt de care eu sunt extrem de bucuros. Uitându-ne la experiența țărilor care au adoptat experiența acestor servicii farmaceutice demult, și nu vorbim de Statele Unite, acolo unde vaccinarea se poate face încă din anii 80. Acolo este cu totul și cu totul altceva, aproape toată vaccinarea se face în farmacii, dar vorbim de țările europene".

Situația în România

Invitatul Iulian TRANDAFIR a semnalat situația în care se afla România inițial: "În momentul în care s-a deschis posibilitatea serviciilor farmaceutice, ele nu au fost îmbrățișate de la început de toate farmaciile și este și normal să fie așa. Pot să vă dau un exemplu: În România anul trecut s-a permis farmaciilor să facă testare anti-covid. Au fost niște norme, s-au publicat și s-au înscris aproximativ 140 de farmacii inițial, din cele 10 000".

Vezi și: Pandemiile tăcute din România. Păun: Realitate tristă pentru noi, situația e dramatică. 40% din decese puteau fi evitate

Evoluția este optimistă

"În momentul în care a început testarea anti-Covid în farmacii, a început într-un moment în care numărul de cazuri descreștea abrupt, e normal ca în momentul ăla să nu se fi înscris atât de multe farmacii, dar acum, la ultimul val de Covid, au fost foarte multe teste care s-au făcut în farmacii, în cele care erau înscrise", anunță Iulian TRANDAFIR.

Vezi și: Vaccinarea în farmacie, SOLUȚIA pentru pacienți. Pricop: Se ajunge de 10 ori mai repede decât în cabinetul medicului de familie

Perioada de tranziție

"Este normal ca orice serviciu de genul acesta să fie adoptat treptat, el durează între 4 și 5 ani: serviciile farmaceutice să intre în sistemul sanitar și să fie recunoscute atât de către medici, cât și de către pacienți și să capete încredere. Noi suntem abia la început și aș putea spune că nici nu am început încă în mod foarte serios pentru că avem doar o singură testare pentru o afecțiunea care este, să spunem, momentană.

Probabil vom ieși din pandemie în perioada imediat următoare și atunci acest serviciu de testare anti-Covid nu-și va mai avea sensul. Eu sper să înceapă să funcţioneze cât mai repede comisia de specialitate farmaceutică din cadrul Ministerului Sănătăţii astfel încât, împreună cu colegiul farmaciştilor, să poată să ducă la îndeplinire măsurile din domeniul de activitate conform ordinului dat în 4 noiembrie, referitor la serviciile farmaceutice", mai spune Iulian TRANDAFIR.

Vezi și: România, cifre rușinoase la prevenție. Dan Zaharescu: România 20 de euro, Europa 102 euro pe cap de locuitor. Cheltuim de CINCI ori mai puțin

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel