
”Practic, cheltuim pentru prevenție, în medie de cinci ori mai puțin față de media europeană”, susține Dan Zaharescu, directorul Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente...
”Este mult spus că producătorii de medicamente sunt 'de vină' pentru existența și prezența farmaciilor, dar este adevărat, că o verigă extrem de importantă în ceea ce privește accesul pacienților la medicamente și vaccinuri poate să fie și este reprezentat de farmacii”, a afirmat Dan Zaharescu, directorul executiv ARPIM, în cadrul dezbaterii ”Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții pentru creșterea rezilienței în sistemul sanitar”, organizată de DC Media Group.
De asemenea, mai spune Zaharescu, ”sistemul sanitar din România este orientat, exclusiv, spre tratament, și mult prea puțin spre prevenție, și de aceea este mai mult ca oricând nevoie de schimbare de paradigmă, dar și de date și informații precise și actualizate la starea generală de sănătate a populației și la o serie întreagă de alte elemente care pot ajuta procesul decizional în acest domeniu”.
România, repetentă la capitolul prevenție. Cifre îngrijorătoare
Mai mult decât atât, Zaharescu a afirmat că cifra alocată pentru prevenție este una foarte mică, dar mai ales, foarte îngrijorătoare.
”Doar 1% din cheltuielile totale de sănătate au reprezentat cheltuieli cu prevenția, respectiv 20 de euro pe cap de locuitor față de media europeană care este de 102 euro. Practic, cheltuim pentru prevenție, în medie de cinci ori mai puțin față de media europeană”, a mai spus Zaharescu.
”Aici aș veni cu o serie de argumente, pentru că există o mulțime de motive pentru care trebuie încurajate politicile care sprijină prevenția, fie prin screening, fie prin depistarea precoce a unor boli grave precum și imunizarea prin vaccinare. Aceste politici au potențialul de a asigura pe termen lung sustenabilitatea economică a sistemelor de sănătate, prin reducerea costurilor cu asistența medicală, dar pot conduce și la obținerea de beneficii economice mult mai largi prin asigurarea unei productivități mai bune și mai constante a forței de muncă.
Și nu în ultimul rând, pot susține îmbătrânirea în condiții bune de sănătate a populație și un proces de menținere stării de sănătate a populației vulnerabile la ora actuală și nu trebuie să neglijăm aceste aspecte, în special în perspectiva evoluției demografice pe termen scurt și mediu a României, care se manifestă printr-o îmbătrânire accelerată”, a afirmat Dan Zaharescu.
Vezi mai multe în video:
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-