Tot ce trebuie să știi despre aftă. De ce apare și ce poți face

Adisa Codruț |
Data publicării:
Respirația urât mirositoare
Respirația urât mirositoare

Oricine a suferit, cel puțin o dată în viață, din cauza aftei, o rană bucală neplăcută și dureroasă. Ulcerația mică se formează în gură, fie pe limbă, fie pe partea interioară a buzelor, este extrem de neplăcută și dureroasă.

Afta sau stomatită aftoasă apare ca mici ulcerații dureroase în interiorul gurii. Acestea pot apărea pe limbă sau pe interiorul obrajilor, buzelor și gâtului. Ele apar de obicei în culori albe, gri sau galbene, cu o margine roșie. Afta este una dintre cele mai frecvente tipuri de leziuni orale, care afectează aproximativ 20% dintre persoane. Femeile suferă de afecțiuni mai frecvente decât bărbații. Nu sunt, însă, același lucru cu leziunile provocate de virusul herpesului, care sunt contagioase, scrie MedicneNet.

Ce o provoacă

Cauza care produce afta nu este bine înțeleasă și sunt mulți factori pot provoca leziuni. Unele cauze pot fi chiar rănirea accidentală la nivelul gurii, un periaj viguros sau după vizita la dentist, ori proteze sau dispozitive dentare. Alimentele acide, inclusiv fructele citrice, pot declanșa o durere sau o pot agrava.

Sensibilități alimentare sau alergii (orice de la alimente foarte acide la ciocolată și cafea), diete cu conținut scăzut de vitamine B12, zinc, acid folic (acid folic) sau fier, pasta de dinți conținând laurilsulfat de sodiu, alergie la anumite bacterii din gură, hormonii, stres emoțional, fumatul, boli ale tractului gastro-intestinal cum ar fi boala celiacă sau boala Crohn, tulburări autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic sau boala Behçet, alte deficiențe ale sistemului imunitar, cum ar fi o răceală sau gripa, HIV/SIDA sau un transplant de organe, afecțiuni sistemice sau deficiențe nutriționale, cancerul oral sau anumite medicamente, toate acestea pot provoca afecțiuni la nivelul gurii.

Remedii pentru rănile din gură

În cele mai multe cazuri, rănile cauzate de aftă nu necesită tratament și nu există nimic specific ce trebuie să faceți, deoarece se va vindeca singură. Dar pot fi utilizate pentru a ajuta la ameliorarea durerii și inflamației medicamentele topice aplicate direct pe inflamații, sau medicamente pe cale orală care pot ameliora durerea sau inflamația.

Evitați alimentele acide cum ar fi fructele citrice sau alimentele condimentate care pot agrava durerea. Dacă există vreo deficiență de vitamine (un medic poate testa acest lucru), luați suplimentele așa cum vă prescrie medicul.

Pentru spălatul pe dinți, folosiți o perie moale. Folosiți pastă de dinți și apă de gură care nu conține laurilsulfat de sodiu.

Un alt remediu la domiciliu este amestecarea laptelui de magneziu cu lichidul Benadryl și utilizarea acestuia la clătirea gurii. Clătiți gura cu apă sărată sau cu bicarbonat de sodiu. Se amestecă 1 linguriță de bicarbonat de sodiu pe ½ ceasca de apă și se clătește.

Vitamina C, complexul de vitamina B și lizina pot fi administrate oral atunci când apar leziuni și pot ajuta la vindecarea rapidă.

 

Articolul complet este disponibil AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel