Traian Remeș a murit. Fostul ministru al Agriculturii se lupta de ani de zile cu o boala cumplită

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Traian Remeș. Foto: DC News
Traian Remeș. Foto: DC News

Decebal Traian Remeș, fostul ministru al Agriculturii și al Finanțelor, a decedat vineri, la Baia Mare. Ultimele clipe și le-a petrecut acasă, lângă familie, după ce ani de zile s-a luptat cu o boală cumplită

Surse medicale au declarat pentru DC Medical, că fostul ministru al Agriculturii și al Finanțelor, Decebal Traian Remeș, a stat în ultima perioadă mai mult prin spital. Era grav bolnav și, din păcate, suferea de o afecțiune cu prognostic prost: cancer pancreatic. 

Sorina Pintea, managerul Spitalului Judetean din Baia Mare, unde Traian Remeș a fost internat până joi (13 februarie), a spus că „familia a dorit să îl ia acasă”. 

Cel mai probabil, el va fi înmormântat în localitatea Băseşti, unde s-a şi născut, după cum notează DC News

Cancerul pancreatic, o boală cu șanse mici de supraviețuire

Boala care i-a ucis pe Aretha Franklin, Steve Jobs și Patrick Swayze, cancerul pancreatic, este a patra cauză principală a deceselor provocate de cancer, la nivel mondial, fiind responsabil pentru 7% din toate decesele legate de cancer atât la bărbați, cât și la femei. Simptomele sale nu sunt însă ușor de identificat, așa că diagnosticul se pune mai greu în fazele incipiente ale bolii, notează DC News. 

Cancerul pancreatic în mod normal nu are simptome, până când ajunge în fază avansată, astfel că foarte frecvent este descoperit abia când este prea târziu. În unele cazuri, poate să apară îngălbenirea albului ochilor și a pielii, însă fără durere. Cel mai adesea poate să apară stare de greață, vomă, pierdere în greutate, scăderea poftei de mâncare și mâncărime pe piele.

Pancreasul este o glandă care produce hormoni și are două funcții. Prima funcție este de a produce insulina, un hormon care reglează nivelul zahărului din sânge (funcția endocrină) și a doua este funcția exocrină, anume produce și secretă enzime digestive în intestin, care ajută la descompunerea proteinelor, a grăsimilor și carbohidraților.

Cele mai multe persoane care dezvoltă această afecțiune nu au o predispoziție sau factori de risc, însă se crede că cel mai mare factor de risc este înaintarea în vârstă. La peste 60 de ani, riscul de cancer de pancreas este mai mare. Rareori, se poate să fie vorba despre un sindrom genetic, ereditar, provenit dintr-o mutație genetică moștenită din familie, care ridică riscul de apariție a bolii.

Acesta nu este un factor obișnuit, dar este important ca medicul să fie informat dacă în familie au mai existat persoane cu cancer, în special pancreatic. În plus, unele obiceiuri sau afecțiuni sunt cunoscute că au rolul de a crește ușor riscul de a devolta la un moment dat cancerul pancreatic. Acestea sunt obezitatea, sedentarismul, istoric cu diabet în familie, pancreatită cronică și o dietă bogată în grăsimi.

Rata de supraviețuire a cancerului pancreatic este dificil de stabilit, deoarece este o boală foarte dificilă. Chiar și intervenția chirurgicală a tumorii pancreatice păstrează un risc mare de deces.

În consecință, prognosticul cancerului pancreatic variază, de obicei, de la unul moderat, la un prognostic scăzut. Doar aproximativ 20% dintre pacienții care urmează o procedură pentru cancerul pancreatic cu potențial curabil trăiesc cinci ani, restul supraviețuind în medie mai puțin de doi ani.

Pentru pacienții cu cancer pancreatic incurabil (local inoperabil sau metastazat local), supraviețuirea este chiar mai scurtă; de obicei, este măsurată în luni. În cazul bolii metastatice (etapa a IV-a), supraviețuirea medie este de peste șase luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel