Tratamentul care salvează viața pacienților cu hepatită. Dr. Marcel Tanțău: Soluția este surprinzătoare. Fără interferon

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Tratament hepatita - Foto: Freepik @Who is Danny
Tratament hepatita - Foto: Freepik @Who is Danny

Tratamentul care salvează viața pacienților cu hepatită. "Interferonul a făcut mult bine, dar a fost greu de suportat. Era greoi, pentru că dădeam doze foarte mari. Și tratamentele erau de lungă durată și efecte adverse, iar rezultatele erau dezamăgitoare"

"Hepatita Delta a fost descoperită de vreo 40-50 de ani și virusul delta este un virus parazit al virusului B, deci el nu poate infecta decât un organism în care este deja prezentă infecția cu virus B. 

Iar infecția cu virusul Delta se poate produce în două modalități complet diferite:

- Deodată amândouă și B și Delta și asocierea a două infecții virale care devin cronice, sigur că va duce la o evoluție mult mai rapidă spre ceea ce ne speriem cel mai mult este apariția inflamației și a fibrozei hepatice cu complicația cunoscută toată lumea ciroza hepatică.

Iar celălalt lucru este apariția hepatocarcinomului, care este una dintre cancerele cu cea mai mare creștere în ultimul timp în patologia umană. Hepatocarcinomul este într-adevăr cu creștere foarte rapid. 

- Cealaltă posibilitate de infecție a virusului delta este să ai infecția cu virusul B cronică și la un moment dat să te suprainfectezi cu virusul delta, pentru că virusul delta are obligatoriu nevoie de virusul B pentru a te putea supra-infecta. Iiar în acel moment există uneori că ne dăm seama că ar fi o nouă hepatită, credem că e o acutizare a hepatitei B, dar de fapt este o suprainfecție cu Deltă, iar de acolo, din păcate, lucrurile merg mult mai repede. 

Progresia spre ciroză este mult mai rapidă și evident și progresia spre hepatocarcinom și era cumva neglijat inclusiv de noi, de medici, pentru că tratamentul, odată, că era greoi, pentru că dădeam doze foarte mari de interferon care mulți dintre pacienți nu le tolerau. Și tratamentele erau de lungă durată, era de cea mai lungă durată și efecte adverse, iar rezultatele erau dezamăgitoare. 

Deci reușeam doar să ținem sub control, nici pe departe să eradicăm ambele infecții virale. E vorba de două virusuri aici", a declarat Prof. Dr. Marcel Tanțău, medic gastroenterolog, pentru DC Medical și DC News, în cadrul dezbaterii "Hepatita Delta - diagnostic, tratament și perspective. Expertiza medicilor despre această afecțiune".

Tratamentul care salvează viața pacienților cu hepatită. "Soluția este surprinzătoare"

Foto: Freepik @rawpixel.com

"Acum, vestea bună este că avem un tratament fără interferon pentru că interferonul a făcut mult bine, dar a fost greu de suportat. 

Ne va trezi din nou atenția și eu sper să fiind din nou mult mai vigilenți față de infecția cu virusul delta și să o tratăm, să întârziem progresia spre ciroză hepatică și spre hepatro-carcinom și acești pacienți până la urmă ar trebui să beneficieze de transplant hepatic, dar sigur că și aici avem niște probleme mari de donator și de rezolvare a impactului economic care nu este neglijabil.

Din păcate ficatul nou s-ar reinfecta, pentru că virusul B este și extra-hepatocitar și poate reinfecta ficatul.

Soluția este surprinzătoare. Este vaccinarea împotriva virusului B. Este cea mai corectă soluție de prevenire, inclusiv a infecției delta, pentru că dacă n-avem virus B, nu avem D.

Vaccinarea este un lucru bun și vaccinarea a fost practic cea care a dus la explozia noastră demografică. 

Odată cu apariția vaccinurilor am explodat demografic", a mai spus medicul Marcel Tanțău.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel