Tratamentul cu plasmă convalescentă, eficient și sigur la copiii cu COVID-19. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Plasmă. Foto: Tom Hanks/Instagram
Plasmă. Foto: Tom Hanks/Instagram

Un studiu prospectiv realizat pe 14 sugari și copii care a demonstrat că plasma convalescentă - un produs sanguin colectat de la pacienții recuperați după infecții cu coronavirus (SARS-CoV-2) care produce COVID-19 - era sigură ca tratament pentru copiii infectați sau expuși la coronavirus. 

Un nou studiu, realizat de cercetători de la Johns Hopkins Medicine și publicat pe 25 ianuarie în jurnalul JCI Insight (link direct studiu), a arătat că anticorpii SARS-CoV-2 din plasma convalescentă au fost metabolizați în mod similar la copiii infectați de toate vârstele și greutățile.

„Chiar și odată ce un vaccin COVID este disponibil pentru toate vârstele, vor exista niște copii imunocompromiși care nu vor putea genera un răspuns imunitar suficient de robust de la vaccin, așa că este extrem de important să studiem toate posibilitățile și terapiile disponibile pentru a-i trata”, spune dr Oren Gordon, specialist în boli infecțioase pediatrice la Johns Hopkins Medicine și autor principal al lucrării.

„Știam că grupul nostru de subiecți este prea mic pentru a analiza eficacitatea plasmei convalescente, așa că ne-am propus să studiem dacă metabolismul anticorpilor eliberați cu această terapie este același la adulți și la copii”, spune dr Sanjay Jain, profesor de pediatrie, radiologie și științe radiologice la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins și autor principal al lucrării. 

„Așa cum se spune adesea, copiii nu sunt doar niște adulți mici. Metabolismul lor este adesea diferit și nu știam dacă acest lucru este adevărat pentru metabolizarea acestor anticorpi”, a arătat acesta. 

Administrat copiilor imunocompromiși

Plasma convalescentă a fost folosită pe tot parcursul pandemiei de COVID-19 pentru a furniza anticorpi generați în mod natural împotriva coronavirusului persoanelor cu risc ridicat de a face forme grave de boală sau de a deceda. De exemplu, un studiu clinic recent de la Johns Hopkins Medicine pe mai mult de 1.000 de adulți cu risc ridicat a constatat că utilizarea plasmei la începutul cursului infecției poate reduce riscul de spitalizare pentru adulți cu 54%. Cu toate acestea, datele despre copii au fost mai greu de găsit, au observat cercetătorii.

În noul studiu, desfășurat între mai 2020 și aprilie 2021, 14 copii cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 17 ani au primit plasmă convalescentă în patru zile de la expunerea la coronavirus sau în cinci zile de la debutul simptomelor Covid-19. Șase dintre copii au fost internați, iar ceilalți opt au rămas în ambulatoriu. Copiii - tratați la Centrul pentru Copii Johns Hopkins - au fost cu toții considerați cu risc ridicat, având factori de risc precum boli pulmonare cronice, paralizie cerebrală, insuficiență hepatică și cancer, ceea ce făcea foarte probabil ca ei să dezvolte simptome severe de COVID-19. Cercetătorii au colectat probe de sânge de la copii în cele două luni de la transfuzii pentru a studia modul în care corpul lor a metabolizat plasma.

Trei participanți la studiu au dezvoltat o erupție temporară și nu au avut alte complicații. Nu au fost raportate alte efecte secundare ale tratamentului. În medie, la 30 de minute după administrarea plasmei, nivelurile de anticorpi din sângele primitorilor au fost de 6,2% din concentrația de anticorpi observată la donatori.

Acest nivel de anticorpi a fost de așteptat din cauza diluării plasmei donatorului de către sângele primitorilor în timpul transfuziei. Studiile pe adulți au sugerat că, de fapt, cantitatea de anticorpi - deși mult mai mică decât cea a donatorilor de plasmă - este suficientă pentru a proteja primitorii de COVID-19 sever.

Cercetătorii au observat, de asemenea, că nivelurile de anticorpi au scăzut constant în 14 până la 21 de zile după transfuzia de plasmă. Acest lucru, deși era de asemenea așteptat, înseamnă că micuții tratați cu plasmă convalescentă nu au primit protecție de durată în urma tratamentului. Scăderea rapidă înseamnă, de asemenea, că selectarea plasmei donatoare cu cele mai mari niveluri posibile de anticorpi este esențială pentru a se asigura că nivelurile la copiii primitori încep la un nivel suficient de ridicat.

Organismul copiilor metabolizează anticorpii

„Este mai logic să se administreze un tratament pe bază de anticorpi la începutul cursului unei infecții virale, atunci când numărul de particule de virus din organism este încă scăzut”, spune dr. Howard Lederman, profesor și director al clinicii de imunodeficiență de la Johns Hopkins și coautor al lucrării. 

„La aproximativ o săptămână după ce tranfuzăm plasma convalescentă, nivelul din sânge este doar jumătate din nivelul imediat după perfuzie. Acest curs de timp înseamnă că plasma convalescentă nu este deosebit de bună ca profilactic împotriva COVID-19, deoarece nu rămâne la acel nivel.”

Deoarece rezultatele sugerează că plasma este metabolizată la copii la fel cum s-a raportat că se metabolizează la adulți, Gordon, Jain, Lederman și colegii lor cred că eficacitatea plasmei convalescente la copii este probabil similară.

Cercetătorii au făcut echipă acum cu o rețea de spitale pentru copii din SUA pentru a continua să studieze utilizarea plasmei convalescente pentru copiii cu risc ridicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel