Urmărește dezbaterea live

Tratamentul pentru COVID descoperit în Israel. Prof dr Irinel Popescu: previne formarea cheagurilor

Dana Lascu / 25 iun 2020 / 21:49
EXCLUSIV

Acad prof dr Irinel Popescu a detaliat, la Academia de Sănătate, tratamentul pentru COVID descoperit în Israel. Este vorba de un medicament folosit uzual pentru gută, care ar bloca formarea de cheaguri de sânge la persoanele infectate cu coronavirus. 

Academicianul prof dr Irinel Popescu spune că o veste bună vine din Israel unde cercetătorii au constatat că un medicament folosit des de persoanele cu gută ar bloca formarea de cheaguri de sânge la persoanele infectate cu coronavirus care au dezvoltat COVID 19, boala dată de acesta. 

„Din punct de vedere al tratamentului, o știre interesantă vine din Israel, și se leagă de mecanismele prin care se produce coagularea. S-a stabilit, de-a lungul epidemiei, că un mecanism prin care apar foarte multe din decese este starea de hipercoagulabilitate și controlul ei poate să salveze un număr de pacienți. Cercetătorii din Israel au identificat rolul unei proteine care se numește alfa defensină în apariția acestor cheaguri care sunt atât macro, cât și micro, deci pot să apară macrotromboze sau microtromboze, cu aceleași efecte devastatoare asupra funcției organelor și țesuturilor, și care pot fi antagonizate”, a arătat academicianul.

El spune că medicamentul care blochează acest proces este unul cunoscut și care se administrează deja persoanelor cu gută, pentru a putea să controleze crizele caracteristice bolii. 

„Interesant, medicamentul cu care se sugerează că poate antagoniza această proteină, titrul crescut al acestei proteine numită alfa defensină este colchicina. Colchicina este un medicament folosit în gută, pentru ameliorarea puseelor de gută, și care, în cazul de față, se pare că ar preveni formarea cheagurilor. Pentru că deși s-a admis de multă vreme că la nivel endotelial aceiași receptori din pneumocite, deci receptorii de tip ACE2 sunt prezenți, și ca atare există o endotelită aproape generalizată în cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2, pe lângă această endotelită, iată că sunt și proteine intrinsece ale sistemului de anticoagulare din torentul circulator care pot să inducă tromboze și mecanismele care antagonizează aceste proteine pot să scadă mortalitatea în astfel de cazuri”, a notat prof dr Irinel Popescu. 

Ce probleme întâmpină chirurgii din cauza pandemiei, aflați în video: 

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy