Trombocitele scăzute, semn al unei afecțiuni a măduvei osoase. Indică și o funcționare necorepunzătoare a splinei. Vânătăile sau sângerările, primele simptome

Monika Baciu |
Data publicării:
trombocitele scazute - FOTO: Freepik@stefamerpik
trombocitele scazute - FOTO: Freepik@stefamerpik

Trombocitele scăzute sunt semn al unei afecțiuni a măduvei osoase, cum ar fi leucemia sau o problemă a sistemului imunitar. Primele simptome sunt vânătăile sau sângerile.

Trombocitele scăzute pot fi semn al leucemiei și nu numai. Trombocitopenia este o afecțiune în care aveți un număr scăzut de trombocite în sânge. Trombocitele (trombocite) sunt celule sanguine incolore care ajută la coagularea sângelui. Trombocitele opresc sângerarea prin aglomerarea și formarea de dopuri în leziunile vaselor de sânge.

Trombocitopenia ar putea apărea ca urmare a unei afecțiuni a măduvei osoase, cum ar fi leucemia sau o problemă a sistemului imunitar. Sau poate fi un efect secundar al administrării anumitor medicamente. Afectează atât copiii, cât și adulții.

Trombocitopenia poate fi ușoară și poate provoca puține semne sau simptome. În cazuri rare, numărul de trombocite poate fi atât de scăzut încât să apară sângerări interne periculoase. Sunt disponibile opțiuni de tratament.

Vezi și: Familie decimată de cancer. Toți cei trei copii ai unei familii au fost răpuși de boala necruțătoare. Tatăl lor a murit din cauza aceluiași tip de cancer

Trombocitele scăzute, simptome

Semnele și simptomele trombocitopeniei pot include:

- Vânătăi ușoare sau excesive (purpură)

- Sângerare superficială în piele care apare sub forma unei erupții cutanate de pete roșiatice-violete de mărimea unui ac, de obicei pe partea inferioară a picioarelor

- Sângerare prelungită în urma unor tăieturi

- Sângerare din gingii sau din nas

- Sânge în urină sau în scaune

- Fluxuri menstruale neobișnuit de abundente

- Oboseală

- Splină mărită, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Cum să scapi de muște fără să folosești insecticid. Folosește câteva soluții naturale pe care le ai la îndemână

Trombocitele scăzute, cauze

Trombocitopenia înseamnă că aveți mai puțin de 150.000 de trombocite pe microlitru de sânge circulant. Deoarece fiecare plachetă trăiește doar aproximativ 10 zile, organismul dumneavoastră își reînnoiește în mod normal rezerva de trombocite în mod continuu prin producerea de noi trombocite în măduva osoasă.

Trombocitopenia este rareori moștenită; sau poate fi cauzată de o serie de medicamente sau afecțiuni. Oricare ar fi cauza, trombocitele circulante sunt reduse prin unul sau mai multe dintre următoarele procese: captarea trombocitelor în splină, scăderea producției de trombocite sau creșterea distrugerii trombocitelor.

Trombocite captive

Splina este un organ mic, de mărimea unui pumn, situat chiar sub cutia toracică, în partea stângă a abdomenului. În mod normal, splina funcționează pentru a lupta împotriva infecțiilor și pentru a filtra materialele nedorite din sângele dumneavoastră. O splină mărită - care poate fi cauzată de o serie de afecțiuni - poate adăposti prea multe trombocite, ceea ce scade numărul de trombocite în circulație.

Scăderea producției de trombocite

Trombocitele sunt produse în măduva dumneavoastră osoasă. Factorii care pot scădea producția de trombocite includ:

- Leucemia și alte tipuri de cancer

- Unele tipuri de anemie

- Infecții virale, cum ar fi hepatita C sau HIV

- Medicamente de chimioterapie și radioterapie

- Consumul excesiv de alcool

Vezi și: Care este diferența dintre cremele de zi și cele de noapte. Ioana Marinescu: Este regula esențială

Creșterea descompunerii trombocitelor

Unele afecțiuni pot face ca organismul dumneavoastră să consume sau să distrugă trombocitele mai repede decât sunt produse, ceea ce duce la o lipsă de trombocite în sânge. Exemple de astfel de afecțiuni includ:

Sarcina. Trombocitopenia cauzată de sarcină este de obicei ușoară și se ameliorează la scurt timp după naștere.

Trombocitopenia imunitară. Bolile autoimune, cum ar fi lupusul și artrita reumatoidă, cauzează acest tip. Sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat și distruge trombocitele. Dacă nu se cunoaște cauza exactă a acestei afecțiuni, ea se numește purpură trombocitopenică idiopatică. Acest tip afectează mai des copiii.

Bacterii în sânge. Infecțiile bacteriene severe care implică sângele (bacteriemie) pot distruge trombocitele.

Vezi și: Ce boli ai putea avea dacă ești mereu palid. Semnalul de alarmă care indică leucemie. Cum se stabilește paloarea în cazul unui ten mai închis la culoare

Purpura trombocitopenică trombotică. Aceasta este o afecțiune rară care apare atunci când se formează brusc mici cheaguri de sânge în tot corpul, consumând un număr mare de trombocite.

Sindromul hemolitic uremic. Această afecțiune rară provoacă o scădere bruscă a numărului de trombocite, distrugerea globulelor roșii și afectează funcția renală.

Medicamente. Anumite medicamente pot reduce numărul de trombocite din sângele dumneavoastră. Uneori, un medicament confundă sistemul imunitar și îl determină să distrugă trombocitele. Printre exemple se numără heparina, chinina, antibioticele care conțin sulfa și anticonvulsivantele.

Trombocitele scăzute, diagnostic

Următoarele elemente pot fi folosite pentru a determina dacă aveți trombocitopenie:

Analiza de sânge. O hemogramă completă determină numărul de celule sanguine, inclusiv trombocitele, dintr-o probă de sânge.

Examen fizic, inclusiv un istoric medical complet. Medicul dumneavoastră va căuta semne de sângerare sub piele și vă va pipăi abdomenul pentru a vedea dacă splina este mărită.

De asemenea, medicul vă va întreba despre bolile pe care le-ați avut și despre tipurile de medicamente și suplimente pe care le-ați luat recent.

Vezi și: Strategia Națională de Vaccinare. Alexandru Rafila: Minciuna are picioare scurte

Trombocitele scăzute, tratament

Trombocitopenia poate dura zile sau ani de zile. Este posibil ca persoanele cu trombocitopenie ușoară să nu aibă nevoie de tratament. Pentru persoanele care au nevoie de tratament pentru trombocitopenie, tratamentul depinde de cauza acesteia și de cât de severă este.

Dacă trombocitopenia dvs. este cauzată de o afecțiune de bază sau de un medicament, abordarea acelei cauze ar putea să o vindece.De exemplu, dacă aveți trombocitopenie indusă de heparină, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un alt medicament pentru subțierea sângelui.

Alte tratamente ar putea implica:

- Transfuzii de sânge sau de trombocite.

- Medicamente. 

- Intervenție chirurgicală. 

- Schimb de plasmă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel